Znowu o żarówce

Znowu o żarówce

Postautor: Troter dodano: 19 gru 2014, 23:34

Może już gdzieś o tym jest ale ja jestem tu nowy i nie umię znaleźć. Czy któryś z szanownych forumpowiczów zechciał by mnie oświecic czy żarówka jaką kupiłem na allegro będzie pasować do mojego Ravena? Chcę zastąpić nią tą klasyczną bankę która tam jest bo po prostu słabo świeci i jazda w nocy jest niezbyt przyjemna lub wręcz niebezpieczna. Nie będę jej teraz wymieniał bo motor odstawiłem do wiosny. Wiec jeśli wiecie to powiedzcie czy czegos nie zepsuje. Aku albo nie roztopie lampy ciepłem żarówki?
http://allegro.pl/show_item.php?item=4885479446
Troter
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven

Re: Znowu o żarówce

Postautor: beniamin82 dodano: 20 gru 2014, 00:32

Jest tutaj taki zwyczaj że przed zadaniem pytania przedstawiamy się w powitalni. Ot kilka słów o sobie. Jestem z...interesuje się...
Co do pytania to:
Powinna dać radę, choć nie widzę dodatkowego odbłyśnika. Przy 35watach nie powinno roztopić odbłyśnika w lampie. Ja stosowałem 45watt i po jakimś dłuższym czasie uszkodziło mi się gniazdo żarówki -koszt około 20zł.
Wiec spokojnie
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Troter dodano: 20 gru 2014, 12:28

Mam się przedstawiac? Po co? kogo to interesuje? Mam Ravena 2 lata i przejechałem 10 tys. jestem stary
Troter
Forumowicz

Postautor: Michał_66 dodano: 20 gru 2014, 13:32

Niestety ten typ żarówki nie powinien być stosowany ze względu na brak osłonki światła mijania, tobie poprawi widoczność,ale będzie przeszkadzać innym użytkownikom drogi, po prostu będziesz ich oślepiał.
Moim zdaniem nie powinno ich się w ogóle dopuszczać do sprzedaży. :((
Michał_66

Postautor: beniamin82 dodano: 20 gru 2014, 15:02

Troter pisze:Mam się przedstawiac? Po co? kogo to interesuje? Mam Ravena 2 lata i przejechałem 10 tys. jestem stary

Lubimy nawiązywać motocyklowe znajomości. Śmigamy często w grupie, organizujemy imprezy.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Postautor: DaJan dodano: 20 gru 2014, 15:43

Szacun...troter...a stary to jest...kuń... :D -zaryzykuj... :motor: -pozdro.
Największym przeciwnikiem marzeń jest portfel.
Awatar użytkownika
DaJan
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser 250V-Romet R150
Tel. kom.: 511429521
Komunikator: 5789859

Postautor: Troter dodano: 20 gru 2014, 20:03

Michał_66 pisze:Niestety ten typ żarówki nie powinien być stosowany ze względu na brak osłonki światła mijania, tobie poprawi widoczność,ale będzie przeszkadzać innym użytkownikom drogi, po prostu będziesz ich oślepiał.
Moim zdaniem nie powinno ich się w ogóle dopuszczać do sprzedaży. :((

Wiedzac jak działa lampa od Ravena to coś mi intuicja podpowiada że ta lampa nawet z tą 35 watową żarówką nawet bez osłonki czegoś tam nie będzie w stanie nikogo oślepić :) Wpisując posta miałem nadzieje że ktoś z Was juz takiej żarówki używał w tej chińskiej (długiej, z chromowanego plastiku) lampie i może podzielic sie doświadczeniem a nie przypuszczeniem.
Troter
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 20 gru 2014, 20:10

Troter ja używałem mocniejszej i plastikowy odbłyśnik wytrzymał.
Nie miałem Ravena, ale jakość plastikowych odbłyśników jest w każdym Chińczyku taka sama więc spoko.

Temperatura wytwarzana przez tę żarówkę będzie podobna do tej halogenowej 45W. Więc niejako odpowiedziałem Tobie na pytanie.

Co do obłyśnika to zależy od niego kąt świecenia a nie jasność. Bez odbłyśnika taka żarówka będzie dawać po oczach bo będzie świecić do góry, zamiast na drogę.
Co oczywiście odbije się również na twojej widoczności.

Michał_66 pisze:Moim zdaniem nie powinno ich się w ogóle dopuszczać do sprzedaży. :((

Ja myślę że one są przewidziane do jakiegoś innego motocykla na stop i hamulec. Świeci jedno lub dwa włókna.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Postautor: Michał_66 dodano: 20 gru 2014, 20:28

Troter pisze:Wiedzac jak działa lampa od Ravena to coś mi intuicja podpowiada że ta lampa nawet z tą 35 watową żarówką nawet bez osłonki czegoś tam nie będzie w stanie nikogo oślepić :) Wpisując posta miałem nadzieje że ktoś z Was juz takiej żarówki używał w tej chińskiej (długiej, z chromowanego plastiku) lampie i może podzielic sie doświadczeniem a nie przypuszczeniem.

Kolego Troter nie oślepia moc żarówki czy też jakość lampy chińskiej tylko kąt padania światła i żarówka bez osłonki lub jak kto woli odbłyśnika na włóknie światła mijania będzie oślepiać bez względu czy będzie miała 35W czy nawet 20W bo po prostu światło będzie się odbijać w górę i będzie dawało po oczach nadjeżdżającym z przeciwka bo pewnie Ci wiadomo że można oślepić nawet zwykłą latarką a co dopiero reflektorem motocyklowym i to bez znaczenia jakiej produkcji po prostu ta żarówka nie posiada homologacji i dlatego nie powinna być stosowana w reflektorze, a jeżeli chcesz stosować żarówki halogenowe to polecam wymienić odbłyśnik na ciągnikowy od ursusa z firmy wasen i stosować żarówki H4
Michał_66

Postautor: Troter dodano: 20 gru 2014, 20:43

Michał_66 pisze:
Troter pisze:Wiedzac jak działa lampa od Ravena to coś mi intuicja podpowiada że ta lampa nawet z tą 35 watową żarówką nawet bez osłonki czegoś tam nie będzie w stanie nikogo oślepić :) Wpisując posta miałem nadzieje że ktoś z Was juz takiej żarówki używał w tej chińskiej (długiej, z chromowanego plastiku) lampie i może podzielic sie doświadczeniem a nie przypuszczeniem.

Kolego Troter nie oślepia moc żarówki czy też jakość lampy chińskiej tylko kąt padania światła i żarówka bez osłonki lub jak kto woli odbłyśnika na włóknie światła mijania będzie oślepiać bez względu czy będzie miała 35W czy nawet 20W bo po prostu światło będzie się odbijać w górę i będzie dawało po oczach nadjeżdżającym z przeciwka bo pewnie Ci wiadomo że można oślepić nawet zwykłą latarką a co dopiero reflektorem motocyklowym i to bez znaczenia jakiej produkcji po prostu ta żarówka nie posiada homologacji i dlatego nie powinna być stosowana w reflektorze, a jeżeli chcesz stosować żarówki halogenowe to polecam wymienić odbłyśnik na ciągnikowy od ursusa z firmy wasen i stosować żarówki H4

Oki oki przyjdzie wiosna, spróbujemy. Jakos twoja argumentacja ze oślepiepienie nie zależy od mocy żarówki specjalnie do mnie nie trafia a sama lampa wydaje mi sie że jest do regulacji w niewielkim zakresie (góra,dół).Jeśli będzie faktycznie wyraźnie oślepiać to jej nie będę używał. Co do przeróbek to nie umię ich robić. Zarówkę można kupić za pare zeta i po prostu ją założyc.
Troter
Forumowicz

Następna

Wróć do Zipp Raven