Max przebieg, żywotność

Max przebieg, żywotność

Postautor: Troter dodano: 20 gru 2014, 20:31

Jeszcze jedno pytanie do kolegów.No niby na tym forum sporo ale o tym tez nie mogę znaleźć.Mam pytanie do wieloletnich użytkowników Ravena i podobnych moto z silnikiem 233. Jaki przebieg maksymalnie udało Wam się osiągnąć na tym silniku no powiedzmy bez powazniejszych napraw oraz z tymi naprawami. Co właściwie trzeba robić (wymieniać tłoki, szlifować cylindry, wymieniać wał, lańcuch rozrządu, sprzęgło ? itp) i po jakim przebiegu.Czy warto wogóle takie rzeczy robić w tym silniku? i czy są warsztaty które się tym zajmują?
Troter
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven

Re: Max przebieg, żywotność

Postautor: Michał_66 dodano: 20 gru 2014, 20:37

Szukajcie a znajdziecie :D ktoś kiedyś powiedział :D :D

tu masz temat o rekordach przebiegu

viewtopic.php?f=15&t=13

a szlifów się nie robi bo są nieopłacalne lepiej kupić zestaw cylindry i tłoki
Michał_66

Postautor: Troter dodano: 20 gru 2014, 21:01

Michał_66 pisze:Szukajcie a znajdziecie :D ktoś kiedyś powiedział :D :D

tu masz temat o rekordach przebiegu

viewtopic.php?f=15&t=13

a szlifów się nie robi bo są nieopłacalne lepiej kupić zestaw cylindry i tłoki

No dzięki.przeczytałem te wpisy.właściwie większosć pochodzi od jednego użytkownika. Konczą się na przebiegu około 75 tys. Nie wiem czy są wiarygodne. Wolał bym kilka krótkich ale rzeczowych opinii od kilku użytkownikow z przebiegiem powiedzmy powyżej 30 czy 40 tys.
Troter
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 20 gru 2014, 21:59

Troter pisze:No dzięki.przeczytałem te wpisy.właściwie większosć pochodzi od jednego użytkownika. Konczą się na przebiegu około 75 tys. Nie wiem czy są wiarygodne. Wolał bym kilka krótkich ale rzeczowych opinii od kilku użytkownikow z przebiegiem powiedzmy powyżej 30 czy 40 tys.

Wpisy Lucy są podejrzane o niewiarygodność. :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Wszystkie są poparte zdjęciami i opisami wypraw.
Trzeba troche poczytać.
http://www.klub-chinskich-motocykli.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=5093&hilit=luca
http://www.klub-chinskich-motocykli.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=4430
http://www.klub-chinskich-motocykli.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=4430
Uwierz mi Troter. Są prawdzie.
Szukać dalej?

Nie wiem ile inni użytkownicy mają przelatane.
Ale ciężko jest nakulać tyle w czasie od kiedy te motory są w polsce sprzedawane.
Popatrz sam po sobie, ile masz km przelatane a ile czasu masz motor.

Koledze Miqul padł silnik, niestety nie wiem co się zepsuło ani po jakim przebiegu bo się nie chce kolega podzielić. Silnik padł po wymianie oleju z gorszego na lepszy.

Przypuszczam ze da się znaleźć trochę historii na tym forum.
Należałoby znaleźć temat romet R250, ilu nas jest. I prześledzić co pisali koledzy tam wymienieni.

Ogólnie silnik uchodzi za bardzo mało awaryjny. Bardziej awaryjna jest podobno v-ka 250ccm.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: wydech dodano: 20 gru 2014, 22:08

Beniamin jeżeli kolega Troter uważa ze na naszym forum są same bajki to chyba nie warto przekonywać ze jest inaczej. Moze niech poszuka lepszego forum
Awatar użytkownika
wydech
Klubowicz

Motocykl: TS 350+GSF 600

Postautor: Michał_66 dodano: 20 gru 2014, 22:13

wydech pisze:Beniamin jeżeli kolega Troter uważa ze na naszym forum są same bajki to chyba nie warto przekonywać ze jest inaczej. Moze niech poszuka lepszego forum

Dokładnie najpierw zadaje pytanie o żarówkę człowiek odradza mu w dobrej wierze żeby takiej nie stosował a on i tak wie lepiej i jak to napisał że moje wyjaśnienia go nie przekonują. Skoro wie lepiej to po co pyta ? jak by miał choć trochę pojęcia o optyce to by wiedział że takiej stosować nie można !
Michał_66

Postautor: beniamin82 dodano: 20 gru 2014, 22:18

Michał wrzuć proszę jeszcze linka do serwisu dzikusa może to go przekona. Ja piszę z komórki to mam problem
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Tel. kom.: 506177711

Postautor: Troter dodano: 21 gru 2014, 13:54

wydech pisze:Beniamin jeżeli kolega Troter uważa ze na naszym forum są same bajki to chyba nie warto przekonywać ze jest inaczej. Moze niech poszuka lepszego forum

Wg mnie nikogo na tym forum jeszcze nie obraziłem. Może zapytam sie prościej, chiałbym dowiedziec sie od użytkowników którzy długo użytkują ten silnik po jakim przebiegu robili poważne naprawy i jakie....tylko tyle nic więcej. I wolał bym żeby odpowiedział mi ktoś kto po prostu to wie bo naprawiał nie zgaduje i przypuszcza. W sprawie zarówki ktoś odpowiedział "miałem i jest do d...." o taką ocenę mi chodziło.
Troter
Forumowicz

Postautor: eNgine dodano: 21 gru 2014, 18:32

U mnie niecałe 20 tys. km i nic nie trzeba było w silniku robić, poza regulacją zaworów - nawet zębatka zdawcza jeszcze jest w miarę. W sumie to jeśli dana sztuka nie ma jakiejś fabrycznej wady to tam nie ma się co zepsuć pod warunkiem że silnik jest prawidłowo eksploatowany. Mam na myśli wymianę oleju, nie naciąganie łańcucha jak struny (to może mieć spory wpływ na zużycie łożysk wałka zdawczego i skrzyni), ale także brak szaleństw typu jazda na niskich biegach i wysokich obrotach w upalne dni, palenie gumy itp. Skoro Honda tyle lat montowała te silniki w Rebelkach, to raczej muszą uchodzić za trwałe :)
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: beniamin82 dodano: 21 gru 2014, 19:18

Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM