Czym usunąć przebarwienie na silniku?

Postautor: Vater dodano: 31 lip 2011, 20:54

W trakcie dłuższego przelotu motorkiem, jakaś brunatna substancja wyciekła z komory pływakowej gażnika wprost na emaliowaną obudowa silnika-powstały paskudne przebarwienia, których nie potrafię usunąć zarówno benzyną, jak i rozpuszczalnikiem. Wygląda tak jakby pod wpływem wysokiej temperatury substancja wtopiła się w warstwę ozdobnej emalii. Czym to paskudztwo usunąć? Próbowałem nawet preparatu do czyszczenia zabrudzeń na silniku, bez skutku. A swoją drogą, rozumiem nieszczelność na łączeniu gażnika, ale skąd ta barwa substancji i jej oleiste właściwości - przecież tam winna być tylko benzyna. Co to za ustrojstwo pociekło z gażnika?
Vater

Postautor: eNgine dodano: 01 sie 2011, 21:33

Generalnie to duże oczy, nie mam pojęcia skąd coś takiego - ale może warto zmienić stacje benzynową. Jeśli nie schodzi benzyną ekstrakcyjną i denaturatem to chyba jedyne wyjście to zeszlifować delikatnie papierem ściernym drobnoziarnistym i pomalować lakierem bezbarwnym.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: DaJan dodano: 01 sie 2011, 21:46

Szacun...watpię ,żeby to było z gaznika...przy nieszczelności motong by szwankował...moze to z jakiej odmy...i przypaliło olej na silniku--- :motor: ja do wszelkich paskudnych zabrudzen używam rozpuszczalnika -nitro...ale zalecam ostroznośc.... :)
Największym przeciwnikiem marzeń jest portfel.
Awatar użytkownika
DaJan
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser 250V-Romet R150
Tel. kom.: 511429521
Komunikator: 5789859

Postautor: Vater dodano: 04 sie 2011, 20:58

DaJan pisze:Szacun...watpię ,żeby to było z gaznika...przy nieszczelności motong by szwankował...moze to z jakiej odmy...i przypaliło olej na silniku--- :motor: ja do wszelkich paskudnych zabrudzen używam rozpuszczalnika -nitro...ale zalecam ostroznośc.... :)

Masz racje kolego - to topiący się smar z gwintu przy linkach regulacyjnych gażnika. Co się miało wytopić już się wytopiło i problem nieaktualny. Pozostały natomiast brunatne zacieki na silniku i nic na nie nie pomaga - nawet nitro nie rusza tego świństwa. Zastanawiam się czy aby tego nie zjechać papierem ściernym i malnąć emalią wyskotemperaturową. Jednak mam pewne obawy, czy będzie to trwałe i estetyczne :/ .
Vater

Postautor: grabek dodano: 04 sie 2011, 21:03

Moim zdaniem to nieszczelność pochodząca z układu paliwowego. Też to mam i nie przejmuję się tym. Jest i znika. Odma? A co z olejem? Temat tabu :pliz:
Awatar użytkownika
grabek
Forumowicz

Motocykl: Wektor FD 150-3
Tel. kom.: 518154905

Postautor: Gryzli dodano: 05 sie 2011, 00:07

Mozesz jeszcze oczyscic srodkiem do czyszczenia felg aluminiowych - to jest na bazie kwasu fosforowego - moze pomoze?
Gryzli
Forumowicz

Motocykl: Pioneer Torro

Re: Czym usunąć przebarwienie na silniku?

Postautor: Mariuszz dodano: 14 mar 2015, 17:44

Od ostatniego postu w tym temacie minęły już cztery lata. Może więc już ktoś zidentyfikował na 100% skąd ten syfek się pojawia? U mnie właśnie to g... wypłynęło po pierwszej przejażdżce (po kliku pierwszych kilometrach) , potem choć zrobiłem jeszcze kilkadziesiąt to już się nie pojawiło. Póki świeże wystarczyło przetrzeć szmatką ale jak przyschnie...
Awatar użytkownika
Mariuszz
Klubowicz

Motocykl: Suzuki DL 650

Postautor: Bayer83 dodano: 14 mar 2015, 20:48

możliwe że to jakiś smar lub olej, którym zabezpieczone są gaźniki na czas przed montażem ?? następnie pod wpływem rozpuszczających właściwości benzyny i wysokiej temperatury po prostu wycieka z wężyka nadmiaru przy gaźniku ?
Wolność słowa - prawo do publicznego wyrażania własnego zdania oraz poglądów, a także jego poszanowania przez innych.
Awatar użytkownika
Bayer83
Forumowicz

Motocykl: FYM FY250
Komunikator: 2063003

Postautor: Mariuszz dodano: 15 mar 2015, 15:28

Bayer83 pisze:możliwe że to jakiś smar lub olej, którym zabezpieczone są gaźniki na czas przed montażem ?? następnie pod wpływem rozpuszczających właściwości benzyny i wysokiej temperatury po prostu wycieka z wężyka nadmiaru przy gaźniku ?

Chyba nie bo moto nie jest nowe. Ma przelatane 3200km.Dziš kolejne kilkadziesiąt km i znów porcyjka syfu na silniku. Zaczynam podejrzewać że to ma coś wspólnego ze ssaniem bo nie przybywa proporcjonalnie do przebytej trasy.
Awatar użytkownika
Mariuszz
Klubowicz

Motocykl: Suzuki DL 650

Postautor: Maciu56 dodano: 15 mar 2015, 16:20

W ,,Ziucie" też tak było ale samo przestało ciec i nigdy się nie powtórzyło. Spoko. ;)
Awatar użytkownika
Maciu56
Sympatyk

Motocykl: Była"Ziuta"...
Komunikator: Skype: maciu561

Następna

Wróć do Zipp Raven