Superlight - zwiększenie mocy

Re: Superlight - zwiększenie mocy

Postautor: Gixer dodano: 21 mar 2015, 23:29

Najpierw dotrzyj.. Zobacz ile pojedzie potem kombinuj ;) mój division jest cięższy od większości 125 bo jest w ramie 250 i wyciagnie 110 ale to juz na granicy czerwonego pola..więc na brak mocy nie ma co narzekać
nie sztuką jest jechać,sztuką jest jeździć
Gixer
Klubowicz

Motocykl: Honda CBR

Postautor: Bayer83 dodano: 21 mar 2015, 23:37

Świecę irydową polecam ale nie do 125 bo to nic nie poprawi.
Prawda jest taka, że 125 to zawsze będzie 125, WSK też miała 125 pojemności, rozsądnego "tuningu" nie zrobisz, z tym prawkiem to tak, że dopiero kupiłeś, pewnie pierwsze moto którym legalnie jeździsz i już chcesz tuningu itp. pojeździj zobacz czy to ta bajka, później prawko, większe pojemności i większe moce i możesz się bawić w tuningi, wszystko poniżej 300cc to wozidełka do spokojnej normalnej jazdy, zwiększać prędkości też nie ma po co na siłę, to nie jest moto na przeloty trasami szybkiego ruchu, a dojechać i tak wszędzie dojedziesz tym co masz, sam mam teraz 150cc i nie narzekam bo jadę gdzie chcę :) Zmień coś w wydechu, coś dołóż do moto, ale nie baw się w tuningi bo na plus ci to nigdy nie wyjdzie
Wolność słowa - prawo do publicznego wyrażania własnego zdania oraz poglądów, a także jego poszanowania przez innych.
Awatar użytkownika
Bayer83
Forumowicz

Motocykl: FYM FY250
Komunikator: 2063003

Postautor: Morph dodano: 21 mar 2015, 23:56

Ja to w ogóle tego nie rozumiem ,jeżeli ktoś potrzebuje większej mocy to po co porywać się na 125ke _bezradny Za kasę która teraz wołaja za taki motocykl można zrobić kat A i zostanie jeszcze kasa na fajna 500tkę ... wtedy mocy będzie dość :buttrock:
Nie jeździj szybciej niż Twój anioł stróż potrafi latać
Obrazek
Klaustrofobia to lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami. Na przykład , gdy idę do monopolowego boję się, że będzie zamknięty.
Awatar użytkownika
Morph
Klubowicz

Motocykl: Romet R250 / Honda CBF600s

Postautor: Hawk1985 dodano: 22 mar 2015, 00:15

Zadałem pytanie czy można jakoś zwiększyć moc, a połowa postów to wywody na temat słuszności zakupu 125tki które kompletnie nie są pomocne i nic nie wnoszą do tematu :zalamka:

Idźmy od drugiej strony, załóżmy że mamy samochód z silnikiem 1.9tdi o fabrycznej mocy 105KM - można spokojnie skręcić go na 140KM - ale po co... trzeba było kupić auto z większym silnikiem.
Jawa 20 -> ... -> KSL 125 -> XL650V -> DL650 -> XF650 -> DL650 -> Fuoco 500 -> F650+VX800 -> DL650
Awatar użytkownika
Hawk1985
Forumowicz

Motocykl: DL650

Postautor: Gixer dodano: 22 mar 2015, 00:19

Jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma .. :wrr:
nie sztuką jest jechać,sztuką jest jeździć
Gixer
Klubowicz

Motocykl: Honda CBR

Postautor: Morph dodano: 22 mar 2015, 00:26

Hawk1985 pisze:...Idźmy od drugiej strony, załóżmy że mamy samochód z silnikiem 1.9tdi o fabrycznej mocy 105KM - można spokojnie skręcić go na 140KM - ale po co... trzeba było kupić auto z większym silnikiem.

W przyrodzie nie ma nic za darmo ,zwiększenie mocy takiego silnika wiąże sie ze skróceniem jego żywotności ,więc może lepiej od razu kupić auto z większym silnikiem ,wybór należy do właściciela...
Nie jeździj szybciej niż Twój anioł stróż potrafi latać
Obrazek
Klaustrofobia to lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami. Na przykład , gdy idę do monopolowego boję się, że będzie zamknięty.
Awatar użytkownika
Morph
Klubowicz

Motocykl: Romet R250 / Honda CBF600s

Postautor: Bayer83 dodano: 22 mar 2015, 00:33

Czy ty nie zrozumiesz że nie masz szans na zwiększenie mocy bez zwiększania pojemności na 150 ?
Pojemności zwiększyć nie chcesz bo gwarancja, świeca ci nie doda ani 1 KM, bzdurą jest że pusty wydech dodaje mocy, jak już to odejmuje i ci wyjaśnię: masz silnik 4T, w pewnym momencie jest taka sytuacja że do komory spalania jest zasysana mieszanka paliwo - powietrzna, w tłumiku są spaliny, które mają odpowiednie ciśnienie, nieprawdą jest że w momencie zasysania mieszanki zawór wydechowy jest całkowicie zamknięty, bo jest on jeszcze otwarty, wystarczy popatrzeć jak wyglądają krzywki na wałku rozrządu, jeśli masz pusty wydech - świeża mieszanka przeleci przez cylinder i zanim zawór wydechowy się zamknie całkowicie część ucieknie w tłumik, efekt? spadek mocy,
Piszę to, bo tak jest z większością tuningów czy to aut czy motocykli, sam w niejedno się bawiłem i wiem że nie ma to sensu żadnego, ciesz się z jazdy i słuchaj starszych ode mnie bo wiele już z moto przeszli i wiedzą że jedyna rozsądna droga to zmiana moto, a skoro świeżo kupiłeś to przynajmniej ten sezon jeźdź tym co masz i nie kombinuj z tuningami bo do końca gwarancji moto nie doczeka ;) Musisz się tak jak ja kiedyś pogodzić z sytuacją że nic więcej z tym nie zrobisz poza poprawą komfortu przez zmianę zębatek, poprawą wydechu przez rozwiercenie ostatniej komory, poprawą wyglądu przez dokładanie nowych elementów i wymianę tego co ci się nie podoba, i najważniejsze kup sobie fajne kompletne ciuszki na moto, coś na deszcz...
I to chyba wszystko w temacie, jeśli się z tym nie zgadzasz to możesz robić co chcesz, to twoje moto, ale wizyta na hamowni po przeróbkach by cię tylko zdołowała.
Wolność słowa - prawo do publicznego wyrażania własnego zdania oraz poglądów, a także jego poszanowania przez innych.
Awatar użytkownika
Bayer83
Forumowicz

Motocykl: FYM FY250
Komunikator: 2063003

Postautor: beniamin82 dodano: 22 mar 2015, 01:23

50tki da się tuningowac bo są ograniczone ustawowo do 45km/h.
125ccm takiej blokady nie maja, sądzę że gdyby keeway uważał za rozsądne podrasowanie tego silnika w tej pojemności to by to zrobił.
Wiem że chłopaki w Chinach i w UK tuningują 156FMI zmieniając gaźnik PZ26 na PZ32, plus polerowanie dolotów i takie tam. Co to daje? Nie wiem, podobno większe spalanie ;p .
Czas się pogodzić ze 125tką i czerpać przyjemność z jazdy...
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Grafvader dodano: 22 mar 2015, 08:36

Zgadzam się w pełni z kolegami. Jeżeli moim oczekiwaniem było kupić ciężarówkę bo chciałem wozić duże i ciężkie gabaryty ale prawko pozwoliło mi kupić tylko pickup i teraz zastanawiam się jak go przerobić na coś innego to ślepa droga i nic z tego nie wyjdzie po za wydaną kasą i sporym zawodem że tyle włożonej pracy i pieniędzy nie przyniosło oczekiwanego rezultatu. Ja jestem z KSL bardzo zadowolony, z jego mocy również (wiedziałem co kupuję) Nie myślę o tuningu mocy ale o tuningu wyglądu :). To wyjątkowy wygląd w którym widać twoja prace i styl wzbudzi podziw prawdziwych motocyklistów a nie przerobiony silnik który pięknego choppera zamienia w ścigacza. Włóż wysiłek w customizację motocykla jego wygląd spowoduje że będą się za tobą oglądać na ulicy a nie prędkość większa o 5km/h.
Jeździłem wczoraj po górach sowich. Dużo stromych podjazdów, serpentyny, ciągla jazda górami. Jeździłem dla przyjemności bo pogoda była piękna. Mocy mi nie brakowało zupełnie. Ponieważ to mój pierwszy motocykl to powiem że na takiej trasie mocy nie brakowało a nawet nieco przerastała moim zdaniem moje umiejętności. Uważam że lepiej nie mieć pod manetką na początku zbyt dużej mocy bo czasem człowiek ma ochotę zupełnie irracjonalne przycisnąć a na motocyklu bywa to złudne.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2015, 08:51 przez Grafvader, łącznie zmieniany 4 razy
Grafvader
Forumowicz

Motocykl: Keeway Superlight 125 Brown
Tel. kom.: 512304798

Postautor: beniamin82 dodano: 22 mar 2015, 08:42

A jeśli chcesz go tuningować w ramach gwarancji to zapytaj Jacka.rc jak docierać silnik, bo jego superlight jest dosyć szybki jak na 156FMI...
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

PoprzedniaNastępna

Wróć do Keeway