Rozleciał się tylny napęd - czym zastąpić ?

Re: Rozleciał się tylny napęd - czym zastąpić ?

Postautor: Morph dodano: 30 mar 2015, 17:11

Z tego co ja się dowiadywałem 525 zł z zabierakiem bez zębatki i opony (zębatka sk150 - 46 zł ,R250 - 50 zł )
Nie jeździj szybciej niż Twój anioł stróż potrafi latać
Obrazek
Klaustrofobia to lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami. Na przykład , gdy idę do monopolowego boję się, że będzie zamknięty.
Awatar użytkownika
Morph
Klubowicz

Motocykl: Romet R250 / Honda CBF600s

Postautor: jurek-28 dodano: 30 mar 2015, 21:50

To koło jest do uratowania.Ja bym wymienił tuleje,można kupić na allegro komplet za 40 zł razem z dorobionymi bolcami.Zębatke założyć 31 .Łańcuch ybn 130 ogniw do skrócenia za 50 zł.Zębatke zdawczą od kłada za 20 są takie same tylko bez gumki.Między podkładką a pierścieniem siegera i zębatką i tak jest luz Można trochę papierem piaste oszlifować aby lepiej wyglądała.Gniazda nie są bardzo zniszczone.
Awatar użytkownika
jurek-28
Forumowicz

Motocykl: ROMET R 250

Postautor: Hugon dodano: 11 kwie 2015, 20:43

Kontynuując temat:

Jeszcze przed świętami przyszły paczki z zakupionymi częściami:

1. Nowa felga z tulejami - dokładnie taka sama jak oryginał.
2. Napinacz łańcucha - szt. 1 (drugi nie został zniszczony i nie wymagał wymiany).
3. Zestaw napędowy polecany przez kolegów: http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no= ... bid=103790

Wszystko ładnie, pięknie, elegancko.

Dzisiaj wybrałem się na działkę na której spoczywa motocykl ażeby dokonać operacji. Najpierw wymontowałem ze starej zębatki palce zabieraka, bo były w dobrym stanie, a poza tym nie mogłem ich nigdzie w necie namierzyć. Wydobyłem palce, zamontowałem na nowej zębatce. Wszystko gra. Następnie za pomocą małego młotka, osadziłem zębatkę (a dokładniej palce zabieraka) w tulejach z którymi przyszła nowa felga. Gra muzyka. Pojechałem do wulkanizatora, który przełożył mi gumę ze starej felgi na nową.

Pierwszy problem: Okazało się, że zgubiłem gdzieś to czarne kółko (pierścień seegera ?) Rozumiem, że jest to potrzebne :) Jak sobie to dokładnie przylookałem, to ten pierścień zabezpiecza na miejscu zębatkę żeby się nie wysunęła ? Skąd teraz taki pierścień wytrzasnąć ? Jakie powinny być jego wymiary ? I jeszcze jedno: jak sobie położyłem koło na płasko, zębatką do góry, to najpierw powinienem dać ten pierścień i dopiero później podkładkę aluminiową, czy odwrotnie ?

W ramach eksperymentu praktycznego stwierdziłem, że złożę to do kupy bez tego kółka i zobaczymy co się będzie działo. Tak też zrobiłem, Założyłem łańcuch na przednią zębatkę, ją osadziłem na wałku, założyłem podkładkę i przykręciłem ją dwoma śrubkami. Wszystko ładnie, pięknie.

Drugi problem: Jakież było moje zdziwienie, kiedy odkryłem, że łańcuch nie jest zapinany na wsuwaną spinkę (tak jak w oryginale), tylko na taką inną. Wywnioskowałem, że jest to pewnie spinka, która powinna być zakuwana.
Teraz pytanie - jak się za to mam zabrać ? Próbowałem coś kombinować takim małym imadełkiem i jakimiś amatorskimi sposobami. Generalnie na tyle mi się udało, że spinka się zapięła i się to w rękach nie rozlatuje. Ale chyba nie do końca o to chodzi... Wyczaiłem na Allegro takie oto cudo: http://allegro.pl/zakuwarka-rozkuwarka- ... 95618.html
Rozumiem, że mam się w takie coś zaopatrzyć, jak chcę to dobrze naprawić ? Jak się w ogóle do tego zabrać ?

Trzeci problem: Jak już tak prowizorycznie zapiąłem ten łańcuch, to stwierdziłem że postawię moto na koła i spróbuję go odpalić po zimie. Musiałem się posłużyć kablami rozruchowymi i samochodem, bo akumulator pomimo że był ładowany miesiąc temu, to nie dał rady. Motocykl odpaliłem, nawet całkiem szybko - powiem, że pozytywnie mnie zaskoczył. Trzeci problem o którym chcę napisać, to obcierający się dekiel hamulca bębnowego o rant felgi. Nie wiem czy to dobrze wytłumaczę, więc posłużę się obrazkiem: https://imageshack.com/i/exPY30qxj
Tak jak zaznaczyłem - element A (dekiel ?) obciera o element B (rant felgi). Tarcie jest na tyle mocne, że jak go postawiłem na kołach i próbowałem przetoczyć kilka metrów do kabli rozruchowych, to zeskrobało się z felgi trochę opiłków aluminiowych. O co tu chodzi ? Coś pominąłem ? Źle złożyłem ?

Proszę o pomoc w tych trzech kwestiach, bo ciepło się robi i człowiek by pojeździł, a jak widzę tylu motocyklistów co dzisiaj i wiem, że ja tak nie mogę, to aż mnie nosi ;)
Awatar użytkownika
Hugon
Forumowicz

Motocykl: Romer R250
Tel. kom.: 796940360

Postautor: Luca dodano: 13 kwie 2015, 08:23

Hugon pisze:Pierwszy problem: Okazało się, że zgubiłem gdzieś to czarne kółko (pierścień seegera ?).....
Trzeci problem o którym chcę napisać, to obcierający się dekiel hamulca bębnowego o rant felgi.

Mam inne koło to Ci wiele nie pomogę, ale czy jedno z drugim nie ma nic wspólnego?
Tam nic nie powinno ocierać, więc na pewno trzeba to jeszcze raz rozebrać i poskładać od nowa.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: jurek-28 dodano: 13 kwie 2015, 20:27

Ja posiadam rocznik 2012,i właśnie jest tak że ten bęben trzeba spasować dobrze.Mnie się za trzecim razem udało dopiero
Awatar użytkownika
jurek-28
Forumowicz

Motocykl: ROMET R 250

Postautor: Hugon dodano: 14 kwie 2015, 10:04

Dobra, trochę poszperałem po necie i uruchomiłem swoje kontakty. Kolega który pracuje w serwisie samochodowym przyniesie mi pierścienie seegera żebym sobie coś wybrał. Jurek-28 napisał żeby próbować spasować ten bęben, bo nie zawsze udaje się to poskładać za pierwszym razem. Jeżeli chodzi o zakuwanie łańcucha, to zdania są podzielone. Jedni piszą że wystarczy kawałek żelastwa, młotek i punktak. Inni, że koniecznie trzeba użyć zakuwarki. Ja też się skłaniam do tej drugiej opcji, bo to zawsze pewniejsze niż walenie młotkiem. Znalazłem na allegro kilka zakuwarek. Tą najtańszą (o której wcześniej pisałem) sobie daruję. Co powiecie na takie sprzęty:

http://allegro.pl/przyrzad-do-zakuwania ... 21341.html

http://allegro.pl/zakuwarka-zgniatarka- ... 77573.html

Jest jeszcze druga opcja, bez zakuwarki - użycie spinki do tego łańcucha. Na stronie sklepu w którym kupowałem zestaw znalazłem takie coś w dziale "Patrz też" przy moim zestawie:

http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no=MjE4OTAwMA==

To by wychodziło najtaniej i nie trzeba by było się zbytnio gimnastykować. Co myślicie ? W necie wyczytałem, że zakuwać trzeba łańcuchy w motocyklach o wyższych mocach. Może przy dwieściepięćdziesiątce wystarczy spinka ?
Awatar użytkownika
Hugon
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 14 kwie 2015, 10:39

Spinka w zupełności wystarczy, a przy zmianie zębatki czy czyszczeniu łańcucha zawsze łatwiej to rozebrać.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Karol dodano: 14 kwie 2015, 11:06

Ja wymieniając napęd kupiłem łańcuch RK, a tam w zestawie była spinka, także jak pisze Benio wystarczy. Pamiętaj tylko o założeniu zabezpieczenia spinki w odpowiednią stronę.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Postautor: Hugon dodano: 14 kwie 2015, 12:17

Czyli w którą stronę ?

Jak patrzę z boku na motocykl (od strony gdzie biegnie łańcuch) i łańcuch przebiega nad wahaczem i pod wahaczem.
Załóżmy, że miejsce spięcia wypada na tym odcinku pod wahaczem.
To z tego co pamiętam, to powinienem wsuwać spinkę od strony koła tylnego w kierunku koła przedniego.
Dobrze to zapamiętałem ?
Awatar użytkownika
Hugon
Forumowicz

Postautor: Karol dodano: 14 kwie 2015, 23:12

Okrągłą krawędzią w kierunku ruchu

Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 250