close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Remont skrzyni biegów Jinlun 250-5

Re: Remont skrzyni biegów Jinlun 250-5

Postautor: Hugon dodano: 29 maja 2015, 11:23

No człowieku !

Szacunek za:

1. Samodzielne naprawienie skrzyni biegów.
2. Super dokładną relację z naprawy.

Jak możesz, to napisz jak sobie poradziłeś z tą uszczelką na samym końcu, bo ja z opisu zrozumiałem, że ta druga którą kupiłeś też w tym jednym punkcie za wąska. Ciekawi mnie to.
Awatar użytkownika
Hugon
Forumowicz

Motocykl: Romer R250
Tel. kom.: 796940360

Postautor: Luca dodano: 29 maja 2015, 13:51

Hugon pisze:Jak możesz, to napisz jak sobie poradziłeś z tą uszczelką na samym końcu, bo ja z opisu zrozumiałem, że ta druga którą kupiłeś też w tym jednym punkcie za wąska. Ciekawi mnie to.

Miałem wycinać nową ze specjalnego materiału na uszczelki, ale mi się śpieszyło i w tej chińskiej powiększyłem otwory wycinakiem tapicerskim i dało się ją przesunąć na tyle, że przykryła gładź karteru. Skręciłem i na razie trzyma. :)
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: R63 dodano: 29 maja 2015, 14:27

A ja widziałem Jelonka I Luca na zlocie BAM-u,obaj w świetnym stanie,nie widać po nich tak wielkiego przebiegu. Pozdrawiam-Rysiek.
R63
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 250, Yamaha 535
Tel. kom.: 660845863

Postautor: matrix dodano: 01 cze 2015, 22:29

Gratuluję udanej naprawy :)

Pracy z tego co widzę było bardzooo dużo. Zapytam z ciekawości ile czasu było potrzebne na rozebranie i złożenia?( Głównie chodzi mi o czas roboczy :) )

Czy podczas skręcania wszystkiego użyłeś jakiegoś kleju do gwintów, by mieć pewność, że nic się nie poluzuję?

Łańcuszek rozrządu wygląda naprawdę bardzo dobrze :) (Inne podzespoły też) To pokazuje, że chińskie nie znaczy zawsze słabe.

Życzę, aby silnik pracował jak najdłużej :)
matrix
Forumowicz

Motocykl: Romet R-250

Postautor: Luca dodano: 02 cze 2015, 08:39

matrix pisze: Zapytam z ciekawości ile czasu było potrzebne na rozebranie i złożenia?( Głównie chodzi mi o czas roboczy :) )

Ciężko powiedzieć. Zeszło mi na wszystko ze dwa miesiące, wieczorami, gdy tylko miałem wolną chwilkę. Czasem była to godzina a czasem trzy.
Tak na oko ze 20-25h na rozkręcanie i czyszczenie i z 10-15h na skręcanie.

matrix pisze:
Czy podczas skręcania wszystkiego użyłeś jakiegoś kleju do gwintów, by mieć pewność, że nic się nie poluzuję?

Niestety kleju nie użyłem. Śpieszyło mi się i te śruby, które były klejone skręciłem na farbie nitro, jednakl nie polecam takiego rozwiązania, bo to tylko moja fanaberia z czasów głębokiej komuny, gdy do śrub nic nie było.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: ZimA dodano: 05 cze 2015, 12:34

Luca pisze:Udało mi się w końcu opisać całą operację na otwartym sercu.
http://chomikuj.pl/Luca/Podzespoly+Jelonka/Skrzynia

ami by się przydał to super "mega tubo" narzędzie do odkręcania sprzęgła :) bo za 1000 km wymieniam olej i przy okazji muszę sprzęgło obejrzeć (i w najgorszym wypadku całe wymienić).
Awatar użytkownika
ZimA
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 250

Poprzednia

Wróć do Jinlun/Romet 250