Sprzęgło w Jinlun 150

Re: Sprzęgło w Jinlun 150

Postautor: Arcon dodano: 16 kwie 2015, 22:21

Chyba wszyscy czytają, bo opis jest przepiękny. Zawsze podziwiam takich mechaniorów jak ten Twój sąsiad - człowiek siedzi, kombinuje, wymyśla różne cuda, a jednak praktyka i doświadczenie czynią mistrza. Szacun jemu a Tobie zazdroszczę takiego sąsiada :))

PS. A klucz zrobiłeś taki jak wg mojego pomysłu, tylko z nasadki a nie z rurki, więc kombinowałem w dobrym kierunku :D
Arcon
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 17 kwie 2015, 06:27

Sąsiadowi jak nic jakiś alkohol się należy... ;-).
Arcon, umiesz te zdjęcia przenieść na nasz serwer. Szkoda by zniknęły.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Michał_66 dodano: 17 kwie 2015, 06:58

czytamy czytamy :D
z twojego opisu wynika że w końcu przepłukałeś dobrze silnik na przyszłość pamiętaj że przy takim małym silniczku i tak niewielkiej ilości oleju w obiegu zmiany trzeba robić co ok max 2 tysiaki no i polecam albo "Motul 5100 10W40" albo, "platinum moto 4T 10W40" oba są półsyntetycznymi olejami do silników motocyklowych.
No i oczywiście gratki dla sąsiada :D :D
Michał_66

Postautor: Michał_66 dodano: 17 kwie 2015, 09:13

A i jeszcze wracając do sprzęgła :D
to już nie pierwszy przypadek źle złożonego fabrycznie sprzęgła bo jak się nie mylę Wiesław kupił za bezcen silnik do Lifana 250V niby uszkodzony a okazało się że też sprzęgło było źle złożone :D :D
Michał_66

Postautor: wydech dodano: 17 kwie 2015, 09:27

Czyta, czyta a sąsiada masz super , gość zna się na rzeczy. Ciekawe co robi zawodowo
Awatar użytkownika
wydech
Klubowicz

Motocykl: TS 350+GSF 600

Postautor: ZARMED dodano: 17 kwie 2015, 20:21

Historii wymiany sprzęgła ciąg dalszy. Zaczynam wierzyć że to jakieś złe fatum albo żona odprawia obrzędy voodoo.
Zamówiłem zębatkę tutaj
http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no= ... &t=JTF+259
dzwoniłem dwa razy czy na pewno wyślą.
Minął dzień, a zębatki nie mam. Teraz to ja im zrobię kawał i nie odbiorę jej, tylko kupię gdzie indziej.
Może jak zapłacą 22 złote za przesyłkę tam i z powrotem to zaczną myśleć.
No , ale to nie sprzęgło :devil:

Uszczelka pokrywy sprzęgła, tutaj UWAGA

Michał_66 pisze:proszę bardzo tu masz nową uszczelkę
http://www.sklep.romet.pl/czesci-zamien ... ,5279.html

Obrazek

Ta uszczelka nie pasuje do silnika JL-150 !
Różnica jest minimalna, ale uszczelka wychodzi poza obrys pokrywy, otwory się zgadzają.
To dość istotna informacji, oby nikt znów się nie naciął.
lepiej mieć jedną sprawdzoną informacje niż kilka ale nie potwierdzonych.
No i znów jestem uziemiony. :rotfl:
30 złych psu na budę
Teraz ja włączyłem intelekt :wrr: i zacz :wrr: ąłem drążyć temat :wrr: , jak to naparawić.
(sąsiada nie było :pomocy: )
Pojechałem do fachmanów, i mówię co i jak.
Jeden się ulit :pomocy: ował i za 23 złe wyciągnął z szuflady taki cud
Obrazek

Ja mu na to że to się nie uda na silikon, a on na to że to nie silikon tylko guma w tubce.
Cała tubka jest jednorazowa, jak będzie ciekło, odda kasę.
No to posmarowałem pokrywę, po 10 minutach zalałem olej i przejechałem 10 km.
Nic nie cieknie, słowem sukces.
A i ważna sprawa, ten wynalazek ma kilka kolorów, niebieski, czerwony, biały i czarny. Tylko czarny nadaje sie na tego typu uszczelkę, chodzi o ciśnienia i temperatury. Inne tez się nadają, ale są do innych silników, a niebieski schnie ponoć tydzień, dopiero wtedy nabiera swoich właściwości, tak zeznał mechanik.

Mam nadzieję że to już koniec mojej opowieści o bohaterskim zmaganiu się z chińską materią.
Po bitwie pozostały mi klucze (nie dla wnuczków), nowe sprzęgło i uszczelka.
Słowem chyba remis, bo motorek jeździ-nareszcie :)
ZARMED
Forumowicz

Motocykl: JL-150-5

Postautor: Arcon dodano: 18 kwie 2015, 02:01

Sorki, ale to że uszczelka wystaje, skoro otwory się zgadzają, to chyba nie problem? Skoro leży na całym obrysie, to znaczy, że uszczelnia, hę?

Tak czy inaczej, gratuluję sukcesu w naprawie :oklasky:
Arcon
Forumowicz

Postautor: ZARMED dodano: 18 kwie 2015, 08:28

No nie dopisałem ze wystaje poza obrys karteru 1 cm. U mnie sa tam kanaly olejowe a w karterze Rometa R 150 nie.
Brakuje na obwodzie doslownie 1 cm. Uszczelka po prostu nie pokrywa obrysu pokrywy.
ZARMED
Forumowicz

Motocykl: JL-150-5

Postautor: KOZBI dodano: 13 cze 2015, 21:50

Witam!
Pięknie to wszystko opisałeś,właśnie to samo robiłem w swoim Jinlunie korzystając z Twoich porad . Pierwsza tarcza tak samo zamontowana była w te inne wycięcia ,założyłem wszystkie tak jak pisałeś ,jutro jadę na próbę.Miałem zamiar kupić nowe tarcze a jak się okazało to te stare mają po 3 mm więc zostawiłem.Dzięki Twoim radą zaoszczędziłem parę złociszy ,wielki szacun,dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KOZBI
Forumowicz

Motocykl: JINLUN 150-5 , Yamaha 650
Tel. kom.: 509425271

Postautor: marek58 dodano: 18 wrz 2015, 14:15

kolego ZARMED WIELKIE podziękowanie o de mnie za te recepte na sprzęgło i dla sąsiada .sprzęgło mi się ślizgało od zeszłego roku albo i dużo wcześniej z tego powodu zabierałem się do wymiany ale nie mjałem tego klucza z ząbkami.wtym roku na wiosnę udało mi się kupić ten klucz i miałem kturegoś dnia kupić komplet i wymienić ale jeszcze tego nie zrobiłem aż do dziś.Po przeczytaniu tej twojej recepty na naprawe sprzęgła z ciekawości wziołem się za rozebranie mojego sprzęgła i okazało się że ono jest żle złożone tak jak mówiłeś przestawiłem tę jedną tarcz złożyłem i sprzęgło śmiga jak nowe i nie ślizga się już, parę minut roboty 200zł uratowane dzięki koledze ZARMEDOWI I SĄSIADOWI,a jak by tak ci co mają JINLUNA zrobili to samo to ile tysięcy złoty było by ogułem w kieszeni uratowane.faktycznie chińczyki żle składają sprzęgło sam się dzisiaj przekonałem ale to dzięki moądrości kolegi ZARMEDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.przepraszam za błedy bom jest wieśniak żywcem od pługa oderwany.
marek58
Forumowicz

Motocykl: JINLUN 150-5

Poprzednia

Wróć do Jinlun/Romet 150