Benyco Dark Star

Re: Benyco Dark Star

Postautor: wydech dodano: 24 wrz 2015, 21:51

Beware pisze:Witam wszystkich posiadaczy Dark Stara!
Jako że to mój pierwszy post, powiem kilka rzeczy odnośnie mojej sztuki - i od razu zadam jedno ważne pytanie ;-)
Więc po kolei: mój motocykl kupiłem dwa tygodnie temu, jestem już po pierwszym przeglądzie gwarancyjnym, zrobiłem jakieś 500 km. U mnie wszystko było ok, poza - standardowo (a jakże!) nie działającym wskaźnikiem paliwa. Nic to, da się jakoś przeżyć.
Gorsza sprawa - i tu potrzebowałbym pomocy bardziej obeznanych użytkowników - ostatnio po postawieniu motocykla na stopce bocznej, stopka ta zsunęła się i sprzęt padł na lewy bok. Nie wnikam, co było przyczyną - być może sam źle go ustawiłem (jeśli tak, to mea culpa). Co gorsza, sprzęt padł tak, że urwało mi się lusterko - złamało się przy klamce, nieco pod gwintem. I teraz: czy wie ktoś, gdzie mogę zakupić mocowanie klamki wraz z gwintem na lusterko - tak, żeby pasowało to do reszty? Szukam już tego dobre kilka godzin - i nic! Ewentualnie, jakich zamienników zbliżonych wyglądem szukać. Z góry dziękuję za podpowiedzi i szerokiej drogi życzę!

Jak przychodzisz do kogoś pierwszy raz to wypada się przywitać.
Awatar użytkownika
wydech
Klubowicz

Motocykl: TS 350+GSF 600

Postautor: Beware dodano: 24 wrz 2015, 21:57

Jeśli nie wystarczy powitanie tutaj (na początku mojego postu), to już przywitałem się w innym dziale.
Pozdrawiam!
Beware
Forumowicz

Motocykl: Benyco Dark Star 125

Postautor: kuse10 dodano: 24 wrz 2015, 22:13

Beware już podaje ci linki do lewej dźwigni wraz z mocowaniem.

http://allegro.pl/dzwignia-sprzegla-lewa-romet-r150-jl150-250-5-rave-i5193973898.html
http://www.china-parts.co.uk/acatalog/XT_125-16_Kinroad_Cruiser.html

W drugim linku jest to "Clutch Lever Assembly XT 125-16"
Co do pierwszego to nie jestem na 100% pewnien czy z R150 będzie pasować (sądzę, że powinno ale głowy nie dam).
kuse10
Forumowicz

Motocykl: Benyco Dark Star 125cm3

Postautor: Beware dodano: 24 wrz 2015, 22:52

Dzięki Ci 100-krotne, kuse10! Fajnie znaleźć tak fachową pomoc - i to tak szybko :-)
Napisałem do sprzedawcy z allegro, czy będzie to pasować do mojej czarnuli - bo jeśli tak, to szkoda wydawać ponad 100 zł więcej za tą dźwignię z chinaparts. Tak czy inaczej - jutro pewnie złożę zamówienie, więc i tak muszę czekać na odpowiedź.
Jeszcze raz dzięki - dam znać, jak się sprawa rozwinie.
Beware
Forumowicz

Postautor: Morph dodano: 25 wrz 2015, 04:44

kuse10 pisze:Beware już podaje ci linki do lewej dźwigni wraz z mocowaniem.

http://allegro.pl/dzwignia-sprzegla-lewa-romet-r150-jl150-250-5-rave-i5193973898.html
http://www.china-parts.co.uk/acatalog/XT_125-16_Kinroad_Cruiser.html

...nie jestem na 100% pewnien czy z R150 będzie pasować...

Beware pisze:...czy będzie to pasować do mojej czarnuli...

Jeżeli pasuje to tutaj masz taniej :
http://www.sklep.romet.pl/czesci-zamien ... ,7332.html
Nie jeździj szybciej niż Twój anioł stróż potrafi latać
Obrazek
Klaustrofobia to lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami. Na przykład , gdy idę do monopolowego boję się, że będzie zamknięty.
Awatar użytkownika
Morph
Klubowicz

Motocykl: Romet R250 / Honda CBF600s

Postautor: kuse10 dodano: 25 wrz 2015, 12:21

Przyszły oczekiwane osłony na tłumiki (dałem tylko większe opaski ślimakowe bo standardowe były za małe).
Domyślnie chciałem osłony w kształcie płomieni ale, że sprzedający niby miał domówić sztukę w ciągu trzech dni a potem od dwóch tygodni nie dawał znaku życia i nie odpowiadał na wiadomości zrezygnowałem z nich i znalazłem takie oto czaszki ^^. Nawet, nawet to wyszło :cwaniak:

ObrazekObrazek
Obrazek
kuse10
Forumowicz

Postautor: HANS dodano: 25 wrz 2015, 12:38

ja takze mam w planach kupienie oslon ale zwyklych bez zadnego wzoru.ale nie o to chodzi,mam pytanie..czy wybebeszales tlumik??jesli tak to odp.lepiej nie lepiej itp.itd.
?pozdrawiam
Awatar użytkownika
HANS
Forumowicz

Motocykl: benyco dark star 125
Tel. kom.: 511188350

Postautor: kuse10 dodano: 25 wrz 2015, 12:44

Nie, nie "wybebeszałem". Nawierciłem tylko po 2 otwory na końcówkach obu tłumików (wiertło nr 8). Dźwięk zrobił się trochę głośniejszy i dudniący nic poza tym to nie dało w moim mniemaniu.
Po gwarancji mam zamiar całkiem wymienić końce obu tłumików na przelotowe ale to jeszcze ho-ho-ho czasu.
kuse10
Forumowicz

Postautor: corvin dodano: 25 wrz 2015, 15:43

Beware pisze:Witam wszystkich posiadaczy Dark Stara!
Jako że to mój pierwszy post, powiem kilka rzeczy odnośnie mojej sztuki - i od razu zadam jedno ważne pytanie ;-)
Więc po kolei: mój motocykl kupiłem dwa tygodnie temu, jestem już po pierwszym przeglądzie gwarancyjnym, zrobiłem jakieś 500 km. U mnie wszystko było ok, poza - standardowo (a jakże!) nie działającym wskaźnikiem paliwa. Nic to, da się jakoś przeżyć.
Gorsza sprawa - i tu potrzebowałbym pomocy bardziej obeznanych użytkowników - ostatnio po postawieniu motocykla na stopce bocznej, stopka ta zsunęła się i sprzęt padł na lewy bok. Nie wnikam, co było przyczyną - być może sam źle go ustawiłem (jeśli tak, to mea culpa). ...

Co do niedziałającego wskaźnika paliwa sprawa była poruszana w tym wątku wcześniej, część posiadaczy Dark Starów rozwiązała swoje problemy z wskaźnikami. Jeśli chodzi o o stopkę boczną to prawie zawsze po postawieniu maszyny na niej wrzucam jedynkę, uniemożliwia to motocyklowi toczenie się w przód jeżeli postawi się go na pochyłym podłożu. (mam delikatny spadek podjazdu do garażu i na początku też miałem problem z stawianiem na stopce bocznej)

A i przy okazji odświeżam pytanie z mojego wcześniejszego postu

Cześć.
Skoro już wcześniej poruszono sprawę przeglądu to mam pytanie.

Powiem szczerze, że mam mętlik w głowie ponieważ :
w instrukcji Kinroada - Benyco jest napisane, że powinno być na ssącym 0,05mm, na wydechowym 0,08mm;
przeglądałem tez kilka zachodnich stron internetowych z danymi Kinroada XT125-16 i tam napisali, że na ssącym 0,10mm, na wydechowym 0,15mm;
no a w instrukcji serwisowej do silników 156FMI zdaje się Rometa napisano, że powinno być na ssącym 0,08mm, na wydechowym 0,08mm.
Silnik ten sam we wszystkich przypadkach a luzy zaworowe różne. A Kinroad XT125-16 to mój Benyco Dark Star.

Jak to jest z tymi luzami zaworowymi w naszych Dark Starach?

corvin
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 25 wrz 2015, 17:19

Corvin tutaj chyba trzeba zapytać mechanika. Chłopaki z pierwszymi sztukami bazowali na manualu który na początku tego wątku wrzuciłem. Tam chyba jest po.0.08. na każdym zaworze. Ich trzeba by się zapytać jak to na takich ustawieniach hula.

Wtedy nie wiadomo jeszcze było co zaleca producent. Swoją drogą w.chińskich serwisach nawet nie wiedzą co to szczelonomierz...tam się ustawia na oko i słuch. Taki to kraj jest...
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inne motocykle