Wymiana oleju, filtrów, etc w ZIPP RAVEN 250

Wymiana oleju, filtrów, etc w ZIPP RAVEN 250

Postautor: bizzare12 dodano: 15 maja 2015, 09:05

Witam Forumowiczów.

Zakładam ten temat bo za chiny ludowe nie mogę nigdzie w sieci znaleźć żadnych instrukcji do Ravena :/

Chciałbym nauczyć się wymieniać odpowiednio olej, filtr oleju, filtr powietrza ale nie mam bladego pojęcia gdzie te ustrojstwa się znajdują a instrukcja dołączona do motocykla jest jakby to powiedzieć.... dosyć uboga. Czy którykolwiek z szanownych forumowiczów mógłby mnie poratować jakimiś zdjęciami gdzie co jest i jak to to wymienić.

Proszę o wyrozumiałość, nigdy nie miałem do czynienia z mechaniką pojazdową więc mój post może wydawać się śmieszny.

Z góry dziękuję za każdą pomoc.

P.S.

Czy ktoś z Was wie może gdzie znaleźć jakąś dobrą instrukcję do tego motocykla typu "Naprawiam Sam" lub coś w tym stylu?
bizzare12
Forumowicz

Motocykl: ZIPP RAVEN 250

Re: Wymiana oleju, filtrów, etc w ZIPP RAVEN 250

Postautor: beniamin82 dodano: 15 maja 2015, 10:10

Spróbuj ściagnąć z chomika od Cjt7.
http://chomikuj.pl/cjt7/Hobby/Jelonek/doc/cb250
To jest instrukcja do Hondy Rebel 250, ale te silniki to jego kopie. Więc spokojnie powinno dać radę z niej skorzystać.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: eNgine dodano: 15 maja 2015, 10:21

Odnośnie wymiany oleju, motocykl ten nie posiada filtra oleju jedynie śruba spustowa jest magnetyczna i to na niej zbierają się opiłki metalu. Stawiasz motocykl na centralce. Śruba spustowa znajduje się na dole silnika dostępna od strony stopki bocznej (lewa strona silnika) rozmiar 17 jeśli dobrze pamiętam. także podkładasz jakąś miskę wykręcasz śrubę spustową i czekasz aż olej ścieknie - śrubę spustową dokładnie wyczyść czystą szmatką. Możesz również wykręcić korek wlewu z bagnetem - olej powinien szybciej ściekać. Jak wszystko wycieknie wkręcasz śrubę spustową (dokręcaj z wyczuciem - nie na siłę!) i wlewasz olej przez otwór bagnetu. Wlewasz najpierw około 1,5 l następnie zdejmujesz motocykl z centralki tak żeby stał gotowy do jazdy i kontrolujesz poziom oleju za pomocą bagnetu, ale nie wkręcając go tylko przykładając do otworu. Stopniowo dolewasz oleju aż poziom na bagnecie będzie pomiędzy znacznikami.

Odnośnie filtru powietrza. Zdejmujesz siedzonko kierowcy, śrubokrętem krzyżakowym odkręcasz jedną śrubę która trzyma plastikowy boczek z lewej strony motocykla. Zdejmujesz boczek który poza śrubą ma jeszcze 2 plastikowe kołki górny który należy wyciągnąć ciągnąc delikatnie za boczek do siebie oraz dolny ustawiony pionowo - czyli ciągniemy boczek do góry. Po zdjęciu pokrywy masz dostęp do airboxa - trzy śruby krzyżakowe trzymają filtr powietrza wewnątrz airboxa. Wykręcesz je oglądasz filtr, czyścisz lub wymieniasz na nowy (jeśli nowy to plastikową pokrywkę trzeba odkręcić ze starego i przykręcić do nowego. Zmontować w odwrotnej kolejności.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: bizzare12 dodano: 15 maja 2015, 10:36

Wielkie dzięki eNgine. Bardzo pomogłeś bo przeszukałem już chyba wszystkie strony i nic na ten temat nie znalazłem.
Wychodzi więc na to, że ten silnik to nie jest kopia z Hondy Rebel bo tam w manualu stoi, żeby rozebrać prawą osłonę odkręcić sprzęgło i tam wychodzi na to że jest filtr oleju.

Czyli w moim Ravenku sprawa wydaje się bardzo prosta.

Jeszcze raz bardzo dziękuję. Jutro zabieram się zatem za wymianę :)
bizzare12
Forumowicz

Motocykl: ZIPP RAVEN 250

Postautor: eNgine dodano: 15 maja 2015, 11:02

To też prawda, że sitko jest przy pompie oleju pod sprzęgłem - więc instrukcja mówi prawdę, ale tego sitka się nie czyści co każdą wymianę oleju :) no chyba że się ktoś uprze - ja do tej pory nie czyściłem.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: ZimA dodano: 15 maja 2015, 13:56

Ha ja to sitko przeczyszczę (jeśli będzie trzeba) przy okazji zaglądania do mojego szarpiącego sprzęgła ;).
Awatar użytkownika
ZimA
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 250

Postautor: beniamin82 dodano: 15 maja 2015, 14:01

ZimA pisze:Ha ja to sitko przeczyszczę (jeśli będzie trzeba) przy okazji zaglądania do mojego szarpiącego sprzęgła ;).

Zima jakby co to rób fotki.
Ściągałeś sobie Duński przewodnik o wymianie sprzęgła? Wrzucałem go w temacie o JL 150ccm, może się przyda.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: ZimA dodano: 15 maja 2015, 14:26

beniamin82 pisze:Zima jakby co to rób fotki.
Ściągałeś sobie Duński przewodnik o wymianie sprzęgła? Wrzucałem go w temacie o JL 150ccm, może się przyda.

Tak pobrałem przewodnik.

Fotki porobię.

Możesz zerknąć w ten tamat.
http://www.klub-chinskich-motocykli.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=5599&start=10
Może mi podpowiesz.
Awatar użytkownika
ZimA
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 250

Postautor: R63 dodano: 04 lis 2015, 23:12

A propos śruby spustowej,to moja była bez magnesu.Kolega mi dorobił+miarkę do oleju,obie z magnesami neodymowymi.Śruba spustowa ma wymiary:łeb=17mm,gwint=12x1,5mm,dł.gwintu=15mm.Filtr powietrza jest na długie lata-pasuje od małego Fiata (a więc poj.650!),po przeklejeniu mocowania (ok.10,-).
R63
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 250, Yamaha 535
Tel. kom.: 660845863

Wróć do Zipp Raven