Trzy w Jednym

Wycieczki krajowe i zagraniczne oraz relacje z ich przebiegu

Re: Trzy w Jednym

Postautor: Arcon dodano: 17 lis 2015, 10:25

Tam wszędzie są cygani :|
Arcon
Forumowicz

Postautor: Luca dodano: 17 lis 2015, 14:28

No wszędzie to może nie, ale są miejsca na Słowacji, że jest ich wyjątkowo dużo. Za to w Rumunii jest ich jeszcze więcej.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Peliks dodano: 17 lis 2015, 15:00

Luca pisze:
Peliks pisze:Do zamku łatwo trafić bo króluje nad okolicą i ciągle jest widoczny. Na szczęście jesteśmy przed dziesiątą i mały parking jest jeszcze pusty. Niestety ostatni kilometr trza pokonać z buta. Zostawiamy wszystko na motocyklu spięte pająkiem i wdrapujemy się na zamek.

Mieliście tutaj trochę szczęścia, może ze względu na pogodę. W okolicy jest sporo Cyganów i często okradają turystów.

Tam akurat ich nie było. Ale blisko granicy z polską to w każdej wsi, w każdym miasteczku jest ich dziesiątki a może nawet setki, jak nie tysiące. Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Motocykl: Burgman AN400 K9
Tel. kom.: 662066637

Postautor: Luca dodano: 18 lis 2015, 09:32

Peliks pisze:Tam akurat ich nie było. Ale blisko granicy z polską to w każdej wsi, w każdym miasteczku jest ich dziesiątki a może nawet setki, jak nie tysiące. Pozdrawiam. Peliks.

Pogoda deszczowa zrobiła swoje i nie chciało im się wychodzić z domów :D
W tych domach na podzamczu jest ich naprawdę dużo. Kiedyś chcieliśmy z BabaLucą oprócz zamku zwiedzić też Spiską Kapitułę i tak nas obsiadły małe Cyganiontka, że musieliśmy się ewakułować bez zwiedzania. Było tylko daj, daj, daj, daj, jak te mewy z bajki Nemo.
Z resztą na WWS też mieliśmy nieprzyjemny incydent w tym właśnie rejonie.

P.S.
Dawaj dalej z opisem, bo czekamy :D
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Postautor: Peliks dodano: 19 lis 2015, 23:49

Dzień szósty. 18.08.2015
O wczorajszym deszczu przypomina jedynie mokre wyposażenie schnące na balkonie. Zwyczajowo budzimy się około siódmej. Z grupą pod wezwaniem "Bieszczadzka włóczęga" jesteśmy umówieni w Komańczy o godzinie 10-tej, więc mamy dużo czasu.
Poranne sprawdzanie poczty.
Obrazek

Mamy trochę czasu więc Magda zwiedza miejsce gdzie mieszkamy od wczoraj.
Kuchnia całkiem spora i tylko dla nas bo jesteśmy jedynymi gośćmi.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jadalnia. Obszerna, jest nawet stół bilardowy.
Obrazek

Pokój z wszelkimi wygodami prócz telewizji.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Naprawdę było warto tam mieszkać mimo nie za niskiej ceny - 110 zł za dobę. Jak się okaże spaliśmy tam trzy noce, tak nam się podobało.

Po drodze na miejsce spotkania oglądamy nieczynną cerkiew w Daliowej.
Obrazek
Obrazek

Przyjechaliśmy do Komańczy za wcześnie więc oczekujemy na Kamratów w galerii "Pod kominkiem" i pijemy drugą kawę tego , jak się okaże niesamowitego dnia.
Obrazek

Pierwsi też jesteśmy na miejscu spotkania.
Obrazek

A to już cała ekipa.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zwiedzamy cerkiew w Komańczy.
Obrazek

Teraz jedziemy do Bezmiechowej Górnej. A dokładnie do Akademickiego ośrodka szybowcowego. W sumie to nie wiem jaką trasą jechaliśmy bo zgodnie z nazwą imprezy włóczyliśmy się tak długo i daleko aż dojechaliśmy. Co się działo po drodze, może nie po drodze ale na ostatnim podjeździe to tylko wiedzą uczestnicy. Pierwszym który został oszukany przez błędnik byłem ja. Wypadliśmy z Magdą z trasy ale nie groźnie przy małej prędkości. Dużo większe przygody, dla obserwatorów też komiczne, przeżył Kolega Krysza, nazwany przez nas po tych incydentach "Łąkowym". Chyba nowo nadane imię dużo mówi ? Asfalt jest położony w poprzek góry pod kątem przeciwnym do spadu góry. I to powoduje że chcesz zachować pion względem ulicy a wtedy odchylasz się w prawo co powoduje skręt motocykla w tą właśnie stronę. Może słabo to opisałem ale wrażenie jest niesamowite jakby motocykl sam skręcał ! Dopiero na górze Selmen opowiedział nam że poprzednim razem jak tu podjeżdżał z inną grupą to dwaj motocykliści na dużych turystykach mieli wywrotki. Ale wszyscy szczęśliwie wdrapaliśmy się na górę. A tam widoki dosłownie zapierały dech w piersiach!
Obrazek

Tu cała szczęśliwa grupa.
Obrazek

Żeby ochłonąć i odpocząć przed zjazdem zamawiamy obiad. Obsługa wystawiła mnie na wielką próbę spokoju. Ale powiem Wam że miałem już dość czekania na moją porcję, co chyba widać na zdjęciu.
Obrazek

Na szczęście obiad był pyszny a porcja słuszna więc wybaczyłem im. Po zjeździe z góry żegnamy się od grupą "włóczęgów" i jedziemy dalej sami.

Na początek kierujemy się na Solinę.
Obrazek

Potem Średnia Wieś.
Obrazek

Następnie lokal Siekierezada w Cisnej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W sumie to chcieliśmy zjeść podwieczorko-kolację ale zostaliśmy stłamszeni, oszołomieni wręcz przygnieceni wystrojem tego lokalu i tylko obejrzeliśmy go jak muzeum i pojechaliśmy dalej.

Do muzeum bieszczadzkiej kolejki wąskotorowej docieramy o dziewiętnastej i nie mamy szans ani zwiedzić ani też się posilić.
Obrazek

Po drodze na miejsce noclegu robimy zaopatrzenie w wiejskim sklepie. Przed 21-szą wracamy do Daliowej. Kolację zrobimy sobie sami bez łaski.
Mało tego dzień kończymy lampką wina(w sumie to nie jedną).
Dziś zrobiliśmy tylko 250 kilometrów ale wrażeń jakbyśmy pokonali dziesięć razy tyle. Podziękowania dla grupy Włóczęgów !!
Przybliżona mapka https://www.google.pl/maps/dir/Zakucie/ ... m0!1m0!3e0
Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Postautor: Peliks dodano: 20 lis 2015, 00:13

Tworząc mapę dzisiejszego dnia dostrzegłem piękny odcinek na drodze nr.28 z Sanoka do Przemyśla. Bardzo blisko Bezmiechowej Górnej.
https://www.google.pl/maps/@49.5571759, ... 873,14.73z
Koniecznie muszę tu zajrzeć w przyszłym sezonie bo na pewno zawitam w Bieszczady. Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Postautor: selmen dodano: 20 lis 2015, 08:31

Bedzie okazja przy kolejnej "Włóczędze" sie znowu spotkać. Fajna relacja.
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: Peliks dodano: 20 lis 2015, 09:42

selmen pisze:Będzie okazja przy kolejnej "Włóczędze" się znowu spotkać. Fajna relacja.

Patrząc na terminarz imprez to masz rację. Pewnie razem polatamy w Bieszczadach. Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Postautor: Luca dodano: 20 lis 2015, 09:58

Peliks pisze:Tworząc mapę dzisiejszego dnia dostrzegłem piękny odcinek na drodze nr.28 z Sanoka do Przemyśla.

Ten piękny odcinek to prowadzi przez największe serpentyny w Polsce. Na szczycie jest taras widokowy na który warto zaglądnąć. Przy dobrej pogodzie widać z niego całe Bieszczady.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Postautor: Arcon dodano: 20 lis 2015, 10:41

Peliks pisze:Tworząc mapę dzisiejszego dnia dostrzegłem piękny odcinek na drodze nr.28 z Sanoka do Przemyśla. Bardzo blisko Bezmiechowej Górnej.
https://www.google.pl/maps/@49.5571759, ... 873,14.73z
Koniecznie muszę tu zajrzeć w przyszłym sezonie bo na pewno zawitam w Bieszczady. Pozdrawiam. Peliks.

Potwierdzam, pięknie się tam jedzie :)
Arcon
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Podróże