Junak M12

Junak M12

Postautor: Mist dodano: 22 sty 2016, 21:25

Jako że brak do tej pory ww tematu, to pozwolę sobie rozpocząć. O Junaku M12. O ile się orientuję z wpisów na forum, to szczęśliwym posiadaczem takiego Junaka jest już Grzes. Ale chyba jeszcze nie miał okazji do jazdy.
Ja sam jak na razie jestem zdecydowany na zakup tego motora. Jak na razie zamówiłem (od czegoś trzeba zacząć :_hura: ), kierując się wskazówkami Beniamina - dzięki :dzieki:, gmole. Zamówiłem, wpłaciłem pierwszą część i czekam...
Jak dostanę to opiszę dokładniej cały proces postępowania, terminy itd.
Na razie mam pytanie, ten model Junaka nie ma obrotomierza. Wiem, taki styl, itp., ale jeślibym chciał dodać takowy obrotomierz, oczywiście w stylu, czyli nie cyfrowy, to czy da się, czy warto i jak to zrobić i jaki konkretnie by tu się nadawał _bezradny ?
mist
"nie jest błędem zrobić błąd, błędem jest trwanie w błędzie"
Awatar użytkownika
Mist
Klubowicz

Motocykl: Junak M12, FLSTCI
Tel. kom.: 726230066

Re: Junak M12

Postautor: Zox dodano: 22 sty 2016, 21:34

Tez sie do niego przymierzam, ale jeszcze sie rozgladam czy nie pomijam jakiegos modelu ktory bylby lepszy dla mnie :)
Obrotomierz bylby niezla sprawa!
Awatar użytkownika
Zox
Forumowicz

Motocykl: brak :(
Tel. kom.: 512348250

Postautor: beniamin82 dodano: 22 sty 2016, 21:36

Co do obrotomierza to są uniwersalne, których jeden z kabli owija się o przewód WN świecy.
Powinno się dać coś dobrać do jedno-cylindrowca.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Mist dodano: 22 sty 2016, 21:51

beniamin82 pisze:Co do obrotomierza to są uniwersalne, których jeden z kabli owija się o przewód WN świecy.

A mógłbyś podać jakiś konkretny przykład? Model, link? - u mnie totalny brak doświadczenia (no wymieniłem kiedyś stacyjkę w jakimś skuterze), ale jestem zmotywowany :lanie: i szybko się uczę :)
mist
Awatar użytkownika
Mist
Klubowicz

Postautor: Romas dodano: 23 sty 2016, 08:51

beniamin82 pisze:Co do obrotomierza to są uniwersalne, których jeden z kabli owija się o przewód WN świecy.

montaż obrotka to nie owinięcie w kolo przewodu WN tylko wlutowanie w sygnał modułu tudzież cewki ;)
Romas
Forumowicz

Motocykl: Jinlun 250
Tel. kom.: 603842168

Postautor: beniamin82 dodano: 23 sty 2016, 10:25

Mist pisze:

A mógłbyś podać jakiś konkretny przykład? Model, link? - u mnie totalny brak doświadczenia (no wymieniłem kiedyś stacyjkę w jakimś skuterze), ale jestem zmotywowany :lanie: i szybko się uczę :)

Co dokładnie do Ciebie podpasuje to nie wiem, przykładowy uniwersalny obrotomierz

http://www.aliexpress.com/item/ONLY-130 ... e845d86844
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Postautor: Mist dodano: 23 sty 2016, 16:02

beniamin82 pisze:
Mist pisze:

Co dokładnie do Ciebie podpasuje to nie wiem, przykładowy uniwersalny obrotomierz

http://www.aliexpress.com/item/ONLY-130 ... e845d86844

Beniamin, jak zwykleś pomocny i niezawodny :piwa: :dzieki:
Sądzę że tego rodzaju obrotomierz mógłby być...
To marudzę dalej: jak w praktyce, czyli konkretnie i łopatologicznie: co do czego podłączyć? _bezradny :pomocy:
Na stronie sprzedawcy (co prawda angielski stosuję, ale w zupełnie innej dziedzinie, więc przytaczam oryginał) jest:
(blue: negative - internal night light cable; red: positive - internal night cable)
Black line lock positive electrode
Green line lock negative electrode
Yellow line contacts signal,and some models need to attach high voltage signal line
a to link:
http://g01.s.alicdn.com/kf/HTB1IplOGXXX ... XFXXXe.jpg
- niewiele mi to mówi, więc może ktoś z bardziej doświadczonych i praktyków potrafi pomóc jak to zamontować w Junaku M12? - nie wiem czy to ma znaczenie do jakiego motora?
z góry dziękuję...
mist
Awatar użytkownika
Mist
Klubowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 23 sty 2016, 16:32

Pytaj Romasa.

Nigdy nie montowałem czegoś takiego w motocyklu. Jestem raczej teoryretykiem -dużo czytam.

Jedyny obrotomierz który montowałem to był do wartburga i tam nawijało się kabel na przewód WN.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Postautor: Wajs dodano: 23 sty 2016, 16:58

Zasilanie obrotomierza:
Czarny +12V
Zielony GND (masa)

Podświetlenie obrotomierza:
Czerwony +12V
Niebieski GND (masa)

Sygnał:
Żółty z czarnym - Sygnałowy (impulsowy) do zliczania obrotów (należy wpiąć się w kabel wychodzący z modułu CDI do cewki zapłonowej)

W chińskich motocyklach często zdarza się, że instalacje elektryczne są uniwersalne i w motocyklach, które nie mają obrotomierza, instalacja i tak przewiduje jego podłączenie. Prawdopodobnie nie trzeba będzie ciągnąć dodatkowych kabli, tylko wszystko co potrzeba będzie w lampie motocykla.
Zasilanie obrotomierza musisz podłączyć pod taki kabel, w którym pojawia się napięcie dopiero po przekręceniu kluczyka,
z podświetleniem obrotomierza możesz wpiąć się w podświetlenie prędkościomierza,
sygnałowy do zliczania obrotów, też powinien być w lampie, trzeba multimetr ustawić na gwizdek, jeden kabelek multimetru wpiąć koło CDI w kabelek który wychodzi na cewkę zapłonową, a drugim kabelkiem multimetra przegwizdać kostki w lampie, jak zagwiżdże to masz odpowiedni pin do podłączenia kabelka który zlicza obroty.
Awatar użytkownika
Wajs
Forumowicz

Motocykl: Romet ZetKa125

Postautor: Romas dodano: 23 sty 2016, 18:26

O kolega mnie wręczył z pisaniem:D
Ja dodam tylko tyle że obrotomierz który chcesz kupić musi być dostosowany do ilości cylindrów jakie posiadasz w motocyklu, w przeciwnym razie nie będzie pokazywał prawidłowej wartości obrotowej. Czyli albo kupujesz bez możliwości przelaczenia pod swój silnik albo z możliwością przełączenia na daną ilość cylindrów które posiadasz
Romas
Forumowicz

Motocykl: Jinlun 250
Tel. kom.: 603842168

Następna

Wróć do Junak