close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Awaria

Awaria

Postautor: Leon7112 dodano: 06 kwie 2008, 19:50

Co może być przyczyną grechotania w przodzie moto ? Wydaje mi się że stukot dochodzi z okolic zacisku hamulca :o , i ustaje po lekkim wciśnięciu klamki hamulca podczas jazdy :lol: . Strasznie to wkurzajace, a nie będe jeździł z wciśniętą klamką :cry: . Co może być tego przyczyną ?
Awatar użytkownika
Leon7112
Forumowicz

Motocykl: Hyosung ST-7, ZZR 600
Tel. kom.: 663914803

Awaria

Postautor: Shipp dodano: 06 kwie 2008, 20:32

Może być luźny zacisk, poluzowana śruba mocująca.
Może być "latający" klocek też z powodu poluzowania śruby mocującej czy sprężyny.
Sprawdź też tarczę hamulcową z powodów jak wyżej.
Może też być nadmierne zużycie klocka albo też jego mechaniczne uszkodzenie /ubytki w warstwie ciernej/ z powodów złej produkcji, materiałów /po prostu może być bubel/.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

Awaria

Postautor: Luca dodano: 07 kwie 2008, 12:16

Taj jak Shipp napisał, sprawdź czy coś się nie poluzowało w zacisku hamulca. Sprawdź też czy linka prędkościomierza przy ślimaku nie jest mocno zagięta, koniecznie też zerknij na łozyska koła, może już jest luz na boki. Ciężko zdiagnozować coś, czego się nie słyszy.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Awaria

Postautor: Leon7112 dodano: 10 maja 2008, 21:54

Dzisiaj troche pojezdziłem, i po powrocie zauważyłem żółty nalot na żeberkach lewego cylindra. Wydaje mi się że jest to olej, tylko skąd. :o .Zacząłem od świecy,czy tam nie dmucha: nie, wyjscie kolanek z cylindrów :nie,uszczelka pod głowicą wydaje mi się że też nie . Ki diabeł :evil: . Skad ten olej ? , czy ja coś przeoczyłem ?. Cholernie mi to spaskudziło cylinder :cry: .Powiedzcie mi czy w waszych moto gumowy łącznik gażnika z filtrem jest tak samo twardy jak w moim. Zaczął mi łapać lewe powietrze, zauważyłem że zsunął się łącznik od strony gażnika, opaska go nie trzyma, a za cholerę nie mogę go założyć, za krutki czy co ?. Chyba za szybko straciłem cierpliwosć :x .
Awatar użytkownika
Leon7112
Forumowicz

Awaria

Postautor: Luca dodano: 12 maja 2008, 15:29

Leon7112 pisze: zauważyłem żółty nalot na żeberkach lewego cylindra. Wydaje mi się że jest to olej, tylko skąd. :
Powiedzcie mi czy w waszych moto gumowy łącznik gażnika z filtrem jest tak samo twardy jak w moim. .

Jeśli nie puszcza ci oleju między głowicą a cylindrem to może wydostaje się spod pokrywy zaworów, która jest przykręcona tylko dwoma śrubkami od góry. Musisz najpierw zdjąć osłony od świec (te boczne chromowane) i zobaczysz czy to nie aby spod tej pokrywy cieknie.
jeśli tak to wystarczy trochę dokręcić te dwie górne śrubki i powinno przestać.
Co do gumowego łącznika filtra z gaźnikiem to nie jest on aż tak bardzo twardy ale zakładanie jest trochę upierdliwe i trzeba najpierw odkręcić śrubkę mocującą obudowę filtra by założyć tą gumę. Natomiast łącznik między gaźnikem a cylindrem jest bardzo twardy bo to jest aluminium oblane gumą.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Awaria

Postautor: Leon7112 dodano: 12 maja 2008, 18:22

Dzięki chlopaki za radę , ale tak się złożyło że mogłem wyjść wcześniej z roboty i zaprowadziłem moto na przeglad :) .Oczywiscie powiedziałem mechanikowi na co mają zwrócić szczególną uwagę no ale zobaczymy .Mają mi też wyrególować zawory i w związku z tym moje pytanie: jakie macie luzy ? ,na serwisie twierdzą że ustawiają 0,12 i 0,12 bo tak jest w instrukcji :( . Do środy jestem uziemiony , ale co się odwlecze to ....., zapomniał bym ......... zapraszam na zlot do Zduńskiej Woli(17-18 maj) :twisted: .
Awatar użytkownika
Leon7112
Forumowicz

Awaria

Postautor: Luca dodano: 13 maja 2008, 09:18

Leon7112 pisze:Dzięki chlopaki za radę , ale tak się złożyło że mogłem wyjść wcześniej z roboty i zaprowadziłem moto na przeglad :) .Oczywiscie powiedziałem mechanikowi na co mają zwrócić szczególną uwagę no ale zobaczymy .Mają mi też wyrególować zawory i w związku z tym moje pytanie: jakie macie luzy ? ,na serwisie twierdzą że ustawiają 0,12 i 0,12 bo tak jest w instrukcji :( . Do środy jestem uziemiony , ale co się odwlecze to ....., zapomniał bym ......... zapraszam na zlot do Zduńskiej Woli(17-18 maj) :twisted: .

No jak tak jest w instrukcji to niech ci tak ustawią.
Ja mam 0,15 wydech i 0,10 ssanie, jak do tej pory silniczek chodzi ładnie. Są też tacy co ustawiają 0,12 wydech i 0,08 ssanie, ponoć ładniej wkręca się motorek na obroty i drgania mniejsze. O takim ustawieniu jak tobie chcą zrobić, że oba jednakowo też słyszałem a jak powinno być optymalnie to kto to wie :mrgreen:
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Awaria

Postautor: Leon7112 dodano: 13 maja 2008, 18:59

A co za zlot jest w Zduńskiej Woli - jak skręce moto i znajdę chwilkę to się przejadę bo niedaleko....[/quote]

Jest to dwudniowy piknik motocyklowy :

Piknik Motocyklowy 17-18 maj 2008 r. (sobota/niedziela)

ZDUŃSKA WOLA (MOSiR "Relaks")

-znaczek
-2 posiłki 1 piwo
-pole namiotowe
-parada motocykli
-ognisko
-koncerty w sobotę
-projekcje filmów motocyklowych
-pokaz ratownictwa medycznego
-pokaz walk rycerskich
-konkursy sprawnościowe
-ścianka wspinaczkowa
-WJAZD 15zł/os.

Kontakt z organizatorami:
Diabeł: 513 290 206
Gosia: 792 878 009
Bart: 691 570 617

Jeśli byś się zdecydował to daj cynk to się umówimy . Może Jawos , Luca , Luc@ podjadą oni też mają niedaleko . Byłby niezły zlocik chinoli . Przypuszczam że w moich okolicach jest więcej chinoli ,na serwisie dowiedziałem się że ostatnio sprzedali Jinluna Motobi i Rometa 250 , a w niedalekim salonie Kingwaya w ciągu tygodnia sprzedali dwie ostatnie sztuki Chelengera z 2007 r :roll: . Made in China rośnie w siłe :lol:
Awatar użytkownika
Leon7112
Forumowicz

Awaria

Postautor: Luca dodano: 14 maja 2008, 09:08

Leon7112 pisze:Jeśli byś się zdecydował to daj cynk to się umówimy . Może Jawos , Luca , Luc@ podjadą oni też mają niedaleko . Byłby niezły zlocik chinoli.

Niestety ja nie mogę a chętnie bym pojechał.
23-25 będzie zlocik w Skarżysku Kamiennej i wtedy może już mi się uda pojechać.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Awaria

Postautor: Leon7112 dodano: 14 maja 2008, 21:43

Ja mam 0,15 wydech i 0,10 ssanie, jak do tej pory silniczek chodzi ładnie. Są też tacy co ustawiają 0,12 wydech i 0,08 ssanie, ponoć ładniej wkręca się motorek na obroty i drgania mniejsze.

Moto już w domu .Podobno po konsultacji z serwisem głównym Rometa , ustawili mi luzy 0,12 ssanie i 0,12 wydech. Wydaje mi się że moto zrobiło się bardziej żwawe , ma ochotę jechać :D lepiej reaguje na manetke gazu , silniczek ładnie cyka i drgania jakby mniejsze, no ale pojeździmy zobaczymy .
Awatar użytkownika
Leon7112
Forumowicz

Wróć do Jinlun/Romet 250