Oczko Wizjer pompy hamulcowej

Oczko Wizjer pompy hamulcowej

Postautor: matbewh dodano: 02 sie 2016, 12:41

Pękło mi to ustrojstwo w temacie. Myślę że od gorąca. Płyn dot4, nie uderzone. Dzwoniłem do Rometa i powiedzieli mi że nie ma problemu- pompa dźwignia przewód, zacisk trzeba wymienić. Razem 250 zł ;) NIe chciałem tego robić bo motong hamuje lepiej niż dobrze. Pozostałe sklepy - od Jinluna ponad 100 zł cała pompa. Też trochę bez sensu. Szukałem więc na zagranicznych portalach samego wizjera i tylko na Ebay na 1,5 dolara znalazłem wizjer 18mm. Jeszcze nie doszedł i mierząc na moto jest nieco ponad 18mm ale mam nadzieję że będzie pasował. I stąd moje pytanie:

Czy ktoś z Was już to wymieniał i jak to zrobić? Widziałem gdzieś zagraniczny filmik od innego modelu i spróbuję to wprasować za pomocą zacisku do drewna wyłożonego czymś miękkim żeby nie uszkodzić. Jeśli nikt nie odpowie to opiszę jak się z tym uporałem dla potomności. Piszę tego posta bo sam się dużo naszukałem i nie znalazłem pomocy;) Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
matbewh
Forumowicz

Motocykl: Romet r 150 BLACK HAMSTER 2009

Re: Oczko Wizjer pompy hamulcowej

Postautor: Luca dodano: 02 sie 2016, 14:40

Pękło i cieknie, czy tylko pękło?
Jak nie cieknie to bym nic nie ruszał.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Minos dodano: 06 sie 2016, 18:37

Niestety zasadą jest wymiana całej pompy hamulcowej. Domowym sposobem nie masz możliwości poprawnej wymiany wziernika. Zrób jak uważasz zważ jednak, że to układ hamulcowy. Tak jak Luca gada. Jeżeli nie cieknie nie ruszaj. Mam ten wizjer pęknięty od dwóch miesięcy i nie dzieje się nic. Przypuszczam, że też pękł od nagrzania słońcem.
"lewa"
Awatar użytkownika
Minos
Forumowicz

Motocykl: Romet ZK 125, Junak M25

Postautor: Maciu56 dodano: 06 sie 2016, 18:49

A ja w "Ziucie" w odruchu rozpaczy po dwukrotnej wymianie wziernika, który pod wpływem DOT-u rozpuszczał się, zaczopowałem drewnianym kołkiem. Zdaje egzamin do dzisiaj. :D
Awatar użytkownika
Maciu56
Sympatyk

Motocykl: Była"Ziuta"...
Komunikator: Skype: maciu561

Postautor: Groot dodano: 06 sie 2016, 21:04

Witam.Ja naprawiłem znajomemu wizjer...masą do wykonywania łyżek indywidualnych (protetyka) :)
Można w każdym sklepie dentystyczno-protetycznym kupić masę do łyżek lub do naprawy..(w razie problemu mogę wysłać zestaw naprawczy mam tego w cholerę).
Rozrabiamy masę, czekamy aż będzie plastyczna i upychamy z jednej i drugiej strony...zostawiając grubość ok 3mm..tak na oko :)
Wytrzymuje już drugi rok... :) :)
W razie problemu opiszę krok po kroku...
Awatar użytkownika
Groot
Forumowicz

Motocykl: Can Am Spyder

Postautor: matbewh dodano: 22 sie 2016, 16:12

A więc.... Po miesiącu oczekiwania szkiełko przyszło. 1,5 dolara i zrobione ;) 18mm pasuje idealnie. Odpiąłem pompę, wyczyściłem wszystko dokładnie szmatką, za pomocą dużego śrubokręta usunąłem stary wizjer. Nowy założyłem delikatnie uderzając młotkiem pod kątem prostym w wizjer przez drewniany klocek. Spasowany idealnie. Następnie odpowietrzyłem układ dolewając kilkakrotnie płynu DOT4. Na otwartym zbiorniczku dociskałem dźwignię hamulca i luzowałem odpowietrznik wypuszczając płyn, który początkowo był mętny i brązowy, następnie świeżutki. Do odpowietrzenia zeszło ok 200ml płynu. Po zmontowaniu dolałem płynu i w drogę. Przez tydzień czasu żadnych najmniejszych przecieków, wczoraj trasa 400 km i również spokój. Naprawa zajęła mi ok godziny z odpowietrzeniem. Polecam każdemu bo szkoda jeżdzić w niepewności kiedy za 6 zł plus płyn można sprawę załatwić. Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
matbewh
Forumowicz

Motocykl: Romet r 150 BLACK HAMSTER 2009

Postautor: Szczepan03 dodano: 23 sie 2016, 10:07

U mnie jeszcze wizjer nie pękł ale już tak zmatowiał, że nic przez niego nie widać.
Awatar użytkownika
Szczepan03
Forumowicz

Motocykl: Romet Soft Chopper
Komunikator: www.facebook.com/sergiusz.zakowski

Postautor: waludi dodano: 23 sie 2016, 13:41

sprawdź, bo może to płyn już jest taki brudny
Awatar użytkownika
waludi
Klubowicz

Motocykl: romet r150, honda shadow VT600
Tel. kom.: 507922411

Postautor: Karol dodano: 23 sie 2016, 19:07

U mnie wizjer powoli się wykrusza i zastanawiam się, czy w każdym chińczyku jest taki sam.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Wróć do Jinlun/Romet 150