Nietypowy upadek , co ulepszyć ? wina opony?

Nietypowy upadek , co ulepszyć ? wina opony?

Postautor: krzysieg dodano: 22 sie 2016, 09:08

witam

Przedwczoraj miałem nie za fajne zdarzenie , jadąc powoli po prostej brukowanej drodze i
nagle się wywaliłem , jadę spokojnie aż tu nagle moto przewróciło się na prawą stronę a ja pod nim :wielkieoczy:
Podejrzewam że przednia opona się uślizgneła poprzez wjechanie na tor tramwajowy wcześniej podskakując na bruku .
Spodni motocyklowych nie założyłem bo blisko miało być , teraz wiem że trzeba zawsze .
Lekkie potłuczenie kolana i bok nogi pod biodrem .
W torosie wygiąłem podnóżek ,porysowałem dźwignie hamulca która lekko-minimalnie wgięła kolanko wydechu - ale raczej nie powinno to zmienić osiągów ?
porysowane lusterko ,ciężarek kierownicy ,dźwignia hamulca itp.
Zamówiłem podnóżek od Shineray XY125-10D .
Na przedniej oponie mam napisane : " 2.75-18 " , opona firmy kbf chińska typu jak od taczki , zwiększę swoje bezpieczeństwo
wymieniając ją ? jaką polecacie ?

znalazłem coś takiego : Michelin CITY PRO 2.75-18 42 P Front TT

pozdrawiam
krzysieg
Forumowicz

Motocykl: Keeway Rks 125 , FZ6 s1 fazer

Re: Nietypowy upadek , co ulepszyć ? wina opony?

Postautor: andrzej_sl dodano: 22 sie 2016, 10:13

Ja miałem taki przypadek na początku jeżdżenia moto, że wjechałem oponami na szynę torowiska tramwajowego praktycznie wzdłuż szyny. Po prostu chciałem ją przejechać, aby dojechać do osi jezdni. Nagle jak mną zarzuciło :( , niewiele brakowało, a zaliczyłbym glebę. Uciekło tylne koło. Pewnie dlatego, że napędzane. Od tego czasu, jeżeli muszę przejechać przez torowisko, staram się robić to w taki sposób, aby przejeżdżać przez szynę jak najbardziej prostopadle do niej ile się da. Ostatnio też miałem "przyjemność" uślizgu na suchej kostce granitowej (tzw. kocie łby"). Mój błąd polegał na tym, że zahamowałem tylko tylnym hamulcem. Moto zarzuciło tyłem. Adrenalina podniosła się wtedy dość znacznie. Potem hamowałem już głównie przodem i uślizgu nie odczuwałem. A co się tyczy opon. Na pewno chińskie "czułe" są na deszcz i ogólnie ślisko. Ale na tory i inne z założenia "ślizgawki" nawet "miszeliny" nie pomogą :swir: .
A co do potłuczeń. Już wiele wątków o tym było, że wydaje się, że "na miejscu" mogę wyskoczyć na przejażdżkę moto "w batkach" i t-shircie , bo blisko i nic się nie stanie.........
A los bywa przebiegły :( .
Czasem, jak widzisz, nauka kosztuje. Niestety. Dwa kółka to nie cztery. Doświadczenia nabywa się latami, a i tak zagrożenia zawsze są i upadki zdarzają się nawet najlepszym kierowcom.
Najważniejsze, że ogólnie "nic" się nie stało. Resztę się "wyklepie" :buttrock: .

P.S. Tak patrzę w awatarze masz miasto m.in. Wrocław. No tak. Moje "ulubione" zwłaszcza do jazdy na moto. Wszędobylska nierówna kostka granitowa i torowiska z każdej strony :mur: . Niezbyt fajnie jeździ się po takiej "nawierzchni".

P.S.2 A co zamierzasz zrobić z tylną oponą? ;p Chyba, że jeździsz tylko na jednym kółku? _boisie :D :D :D
Trzy najpopularniejsze słowa na świecie - "Made in China".
andrzej_sl
Klubowicz

Motocykl: Mińsk125-JL150-GS500-ST1100
Tel. kom.: 600413426

Postautor: Hawk1985 dodano: 22 sie 2016, 10:28

W zasadzie chyba każda markowa opona będzie lepsza niż chińska, chińskie gumy w KSL też źle wspominam (uślizgi na rondzie przy niewielkich prędkościach :wielkieoczy: )
Tutaj możesz wyszukać po rozmiarze https://motogumy.pl/catalog.aspx lub w kategorii motocykli do 250cc https://motogumy.pl/Opony_motocyklowe.a ... ria_Pelna=
Polecam zadzwonić lub napisać do Huberta, powiesz czego oczekujesz od opony a Ci doradzi.

Sam tam brałem oponę na przód, a i inni z forum go polecali :)
Jawa 20 -> ... -> KSL 125 -> XL650V -> DL650 -> XF650 -> DL650 -> Fuoco 500 -> F650+VX800 -> DL650
Awatar użytkownika
Hawk1985
Forumowicz

Motocykl: DL650

Postautor: krzysieg dodano: 22 sie 2016, 11:47

Z tego co czytałem po forach ta przednia tzw taczka jest gorsza , ważniejsza jest jakość przedniej .
Wiadomo przede wszystkim trzeba uważać .
Już wcześniej chciałem założyć coś lepszego na przód .
Szukam opini o tej Michelin city .
krzysieg
Forumowicz

Postautor: grzechu78 dodano: 22 sie 2016, 14:47

Miałem to samo: torowisko i chińskie CST. Zmieniłem na Metzelery i to samo torowisko biorę bez stresu.
Wiadomo, kąt "natarcia" trzeba brać jak największy przejeżdżając przez tory.
Te Micheliny City możesz śmiało brać.
Pozdrawiam,
Grzesiek
Awatar użytkownika
grzechu78
Forumowicz

Motocykl: MG V7 III Special
Komunikator: GG 7717844

Postautor: krzysieg dodano: 21 wrz 2016, 13:20

Przyszła opona Michelin , jeszcze nie zmieniałem jak nie dam rady to do wulkanizatora , konieczne
jest wyważenie ?
Mam lekkie wątpliwości przez to ze jest mocno zaokrąglona = mniejsza powierzchnia styku z asfaltem za to mniejszy opór toczenia
w porównaniu do tej chińskiej ...
krzysieg
Forumowicz

Postautor: rafip dodano: 21 wrz 2016, 16:59

Ja w KEEWAYU wymieniałem przednią na Metzeler i niebo a ziemia. Wymieniałem u wulkanizatora z wyważaniem ale podobno niektórzy zmieniają sami i też jedzie.
Awatar użytkownika
rafip
Zarząd KCM

Motocykl: Piaggio MP3 LT Sport
Tel. kom.: 691829631

Postautor: to.st dodano: 21 wrz 2016, 19:13

Tak czytam te posty i czytam i...
Wszyscy szukają winnego, ale żaden nawet się nie zająknął, że przede wszystkim jeździec jest winien.
Bo z której strony by nie popatrzył to maszyna sama od siebie nie narozrabia.
Więc może najpierw należy ulepszyć kierowcę, a dopiero potem szukać innego winnego.

Motocykl: Daelim VL 125F Daystar
Tel. kom.: 602501561

Postautor: Groot dodano: 21 wrz 2016, 19:23

to.st pisze:Tak czytam te posty i czytam i...
Wszyscy szukają winnego, ale żaden nawet się nie zająknął, że przede wszystkim jeździec jest winien.
Bo z której strony by nie popatrzył to maszyna sama od siebie nie narozrabia.
Więc może najpierw należy ulepszyć kierowcę, a dopiero potem szukać innego winnego.

Powiem uczciwie że moje ostatnie przyziemienie :D wyglądało dość podobnie i....sam sobie byłem winny. Oczywiście lepsza opona, hamulce itp. pomagają ale zaczynam szukać błędu od siebie...tak przynajmniej było w moim przypadku... :)
Awatar użytkownika
Groot
Forumowicz

Motocykl: Can Am Spyder

Postautor: beniamin82 dodano: 21 wrz 2016, 19:30

Motocyklista doskonały to powinna być obowiązkowa lektura dla wszystkich
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Następna

Wróć do Porady ogólne