autor: to.st dodano: 26 paź 2016, 18:22
Uff, dawno nic tu nie nabazgrałem.
A trochę się działo. Kilometrów przybyło i nie tylko.
Ale po kolei. Kilometrów to już prawie 800 jest na liczniku i może jeszcze coś dojdzie. Liczę na listopad, że odda nam tą piękną jesień, którą październik zakosił.
Są też zmiany w wyposażeniu motka.
Posłuchałem rad bardziej doświadczonych kolegów z forum junaka i wymieniłem gaźnik na ten od zwykłego RS’a. Ma się poprawić kultura jazdy czyli szarpanie na 4 i 5 biegu, na mniejszych obrotach, ma odejść w niebyt. Podobnież apetyt ma mieć mniejszy, ale to muszę dopiero wytestować jak pogoda pozwoli.
Dodatkowo wedle Beniowego sposobu zrobiłem i założyłem ślizg łańcucha z paska rozrządu. Fabryczny wytrzymał niecałe 800 km co i tak podobno było sukcesem. Co niektóre po wyjeździe z serwisu i przyjeździe do domu już nadawały się do ponownej wymiany. A ja nie mam ochoty się tym stresować. Świeca wymieniona na irydową Denso UI27. Dorobiłem mu też dodatkowe gniazdo zapalniczki na zwykłą wtyczkę czyli 12V. Fabrycznie ma zamontowane gniazdo USB, ale to ma tylko 5V. Jest też zrobiona poprzeczka na kierownicy, a na niej zegarek i uchwyt na navi. Teraz tylko trochę pogody i ciepełka żeby pojeździć i przekonać się co porobiłem.
Ciekawe czy w serwisie mnie nie pogonią z informacją, że właśnie gwarancja poszła się rypcyć po tych zmianach.