Ostatnio czysty zbieg okoliczności spowodował, że po sprzedaży mojego GS-a, o którym mam baaaaaaaaaaaaaaaardzo dobre zdanie, jeżdżę Junakami.
Może nie robię jakiś kosmicznych przebiegów, ale zawsze coś im dołożę
Moim zdaniem Junak 131 to bardzo fajny motocykl. Trudno mi go porównać np do Junaka 123, ponieważ wg mnie to zupełnie inne motocykle.
Mowa tu przede wszystkim o pozycji za sterem komfortem, przyspieszeniu.
Oba motocykle kupiłem z bardzo małym przebiegiem, tak więc trzeba było co nieco poprawić po serwisach
Jak dla mnie, a mam 182 cm to J 131 jest za mały, ale zdecydowanie lepiej mi się na nim jeździ jak J 123.
J 131 jest taki bardziej zwarty, mam wrażenie, że lepiej trzyma się drogi jest bardziej komfortowy, zaś J 123 to taki trochę figlarny wariat

Jedzie fajnie, choć miałem wrażenie, że jakoś słabo trzymał się drogi, i był jakiś taki troszkę niestabilny.
Co do układów mechanicznych, to w J 123 super wchodziły biegi, a w J 131 ciężej. Może to być podyktowane olejem. W J 123 po zakupie zalałem Motulem 10W40, zaś w J 131 nie grzebię, bo jeszcze ma gwarancję. Nowy nabywca sam zdecyduje czy będzie śmigał na tym co jest, czy zmieni.
Same silniki w obu pracują wzorowa, ale o tym pewnie pisać nie trzeba
Oczywiście to jest tylko moje zdania. Dodam, że oba te motocykle były na oryginalnych gumach i nic nie było grzebane w zawieszeniu.