Romet Black City 125

Romet Black City 125

Postautor: WITALIS dodano: 15 sty 2017, 16:40

nie znalazłem żadnych info dot. tego modelu (może nieumiejętnie szukałem) dlatego założyłem nowy temat...

- przymierzam się do kupna skutera i chętnie poznałbym opinie posiadaczy/użytkowników jeżeli nie wybranego przeze mnie modelu to może podobnego...

- zdecydowałem się na model Romet Black (White, Blue) City 125, wybrałem ten model ze względu na jego stosunkowo małą wagę a design oraz katalogowe parametry zachęcają :-P

- co o tym myślicie?

- może inna alternatywa?, warunki, to:
1) nowy,
2) niska waga (do wożenia na platformie w kamperze),

(będę wdzięczny za wszelkie sugestie - pozytywne a tym bardziej krytyczne)
pzdr.
-------------------------------------------------------------------
Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
WITALIS
Forumowicz

Motocykl: Barton Classic 125

Re: Romet Black City 125

Postautor: beniamin82 dodano: 15 sty 2017, 18:34

Musi być skuter? Jeździłem tym trochę i rzeczywiście zrobił ma mnie dobre wrażenie.

Ale na kampera za granicą ludzie pakują raczej Skyteam-y ze względu na wagę około 90 i składaną kierownicę ( ideał to honda dax).

Z dostępnych u nas lekkich motocykli proponuje obejrzeć Romet ogar (nie ogar Cafe)
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: WITALIS dodano: 15 sty 2017, 22:11

beniamin82 pisze:Musi być skuter? Jeździłem tym trochę i rzeczywiście zrobił ma mnie dobre wrażenie

- wiem, obejrzałam materiał z testu i m.in. zostałem nim zachęcony :)

- czy musi być skuter?

nie... fakt, że różnica wagi pomiędzy Black City a Ogarem jest korzystniejsza dla tego drugiego - katalogowo 103 kg do 90 kg ale nie jest to znacząco duża różnica, gabaryty zewnętrze Black City ma troszkę korzystniejsze, jest trochę szybszy i wizualnie w/g ładniejszy (zachwalałeś również w teście automatyczną przekładnię) moc porównywalna a "mankamenty" to, że jest droższy i więcej pali :/

- rozważałem również Junaka Vintage 125, ale jednak linia Rometa bardziej mi się podoba...
WITALIS
Forumowicz

Postautor: jarb dodano: 16 sty 2017, 10:18

Pomyśl jeszcze o skuterach z firmy Kymco.
Myślę tu przede wszystkim o AGILITY CITY 125 :D
lub jego skuterach firmy Sym, są to bliźniacze do Kymco, a troszkę tańsze.
Jarek
Obyś tyle razy do domu wrócił, ile razy z niego wyjedziesz,,,
Awatar użytkownika
jarb
Sympatyk

Motocykl: Aktualnie rower
Tel. kom.: 883764001

Postautor: WITALIS dodano: 16 sty 2017, 11:46

jarb pisze:Pomyśl jeszcze o skuterach z firmy Kymco.
Myślę tu przede wszystkim o AGILITY CITY 125 :D

- AGILITY CITY 125 mocno kusi :) ale to jednak ponad 20 kg masy więcej :/ , z tego co wyczytałem to wszystkie (chyba?) KYMCO są sporo cięższe...
co w moim przypadku (transport na rampie w kamperze) ma znaczenie...

- w zasadzie to najbardziej optymalne warunki spełnia Romet Black City i chyba na niego się zdecyduję dlatego bardziej by mi zależało na opiniach posiadaczy/użytkowników tego model... głównie chodzi mi o ewentualne wady, ponadto chętnie dowiedziałbym się opinii n/t serwisu Rometa w Polsce... :-)
WITALIS
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 16 sty 2017, 12:49

Co do opinii użytkowników to u nas ciężko, bo ludzie kupujący skuterki 125 raczej się nie zrzeszają w Klubach czy Forach.
Kupują coś na dojazdy do pracy i tyle w temacie. Nie interesują ich zloty. Zresztą większość ludzi kupujących 125tki też nigdzie się nie zgłaszają. Tyle tysięcy motocykli się sprzedało w 2016 z tego segmentu a jakiegoś wielkiego bumu na głownych chińskich forach nie widać. Może 10% właścicieli się zarejestrowało...

Longjia nie jest złym wyborem, Kymco wiadomo troszeczkę solidniejsze, ale napisz jeszcze ile kilometrów rocznie przewidujesz dla tego skuterka.

Plusem Trevisa nad Junak Vintage jest też to że gdzie w Europie kamperem nie pojedziesz powinny być części.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Postautor: WITALIS dodano: 16 sty 2017, 13:07

jeżeli chodzi o przewidywane przebiegi to będą raczej niewielkie (trudne do określenia) będzie to mój pierwszy motor(ek) nie licząc "przygody" sprzed wielu lat z WSK :P ... z założenia, tak jak pisałem wcześniej to ma być "transport uzupełniający" do kampera ale pewnie "połknę bakcyla" i zintensyfikuję ujeżdżania skuterka... zwłaszcza w jazdach miejskich i okolicy... :)
WITALIS
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 16 sty 2017, 13:15

Teraz widziałem takiego na allegro za 4600zł, to jest całkiem spoko cena.

Jakość serwisu to jest losowa. Zależy od danego dealera. Ogólnie to większość serwisów jest kiepskawa, ale bywają takie co się znają na rzeczy i nie zwalają wszystkich swoich błędów na małe chińskie rączki i "ten typ tak ma". W kwestiach serwisu musisz pytać co dobrego jest w twojej okolicy,.

Natomiast dostępność części można zobaczyć na stronie rometa, w dziale sklep. Nie wiem jak teraz ale jakiś czas temu 80% towaru było niedostępne. Najpewniej całą kasę wydali na motocykle.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Postautor: WITALIS dodano: 16 sty 2017, 15:43

może masz jakąś wiedzę n/t tego sprzętu: Zipp Quantum R 125, opis brzmi również zachęcająco:

cyt.: "Zipp QUANTUM R 125 Zaprojektowany od podstaw przez polskich konstruktorów, Quantum R to jeden z największych i najnowocześniejszych skuterów dostępnych na rynku. Jego innowacyjne wyposażenie i wysoki standard wykonania wyróżniają go na tle pozostałych jednośladów w tej kategorii. Quantum R w pakiecie standard posiada bardzo bogate wyposażenie; m.in. nowoczesne oświetlenie LED, nowoczesny design zegarów, wycinane tarcze hamulcowe, pięcioramienne aluminiowe felgi , system wypinania kufra zipp-lock, pojemny schowek pod kierownicą zamykany kluczykiem, schowek pod siedzeniem mieszczący swobodnie kask, tłoczone logotypy na lampach przednich." - koniec cytatu...
WITALIS
Forumowicz

Postautor: coyotus77 dodano: 16 sty 2017, 16:32

Ja powiem od siebie tak. Mam Rometa Maxi R 125 identyko co Zipp Quantum Max 125. Waży dużo - około 140 kg. Kolega ma Quantum R 125 o którym myślisz. Przejechałem się nim raz i nigdy więcej. Siedzi się nie wygodnie. Jak to jego posiadacz powiedział - jedzie się jak na kozie. Przy moich 185 cm pozycja nachylona nad kierownica. Jakby siedzisko było za wysoko. Cały ciężar na rękach. Przejechał się moim Rometem i bardzo żałuje że nie poczekał z zakupem. Silnik w obydwu to kopia Hondy GY6.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
coyotus77
Forumowicz

Motocykl: Romet Maxi 125 R
Tel. kom.: 662828336
Komunikator: GG: 3374937

Następna

Wróć do Romet