Nierówna praca silnika

Nierówna praca silnika

Postautor: pylongomez dodano: 03 kwie 2017, 19:45

Witam. Mam mały problem z moim Kruczkiem. Na biegu jałowym silnik nierówno pracuje - co jakiś czas(5-10 sekund) obroty silnika "podskakują" niedużo ale zauważalnie( taka czkawka). Na obrotomierzu praktycznie tego nie widać, ale słychać i widać wakuometrze. Do tej pory: wyregulowałem zawory, wyczyściłem i wstępnie wyregulowałem gaźniki, zrobiłem synchro,filtr powietrza(suchy, czysty), wymieniłem przewody WN i fajkę. Niestety problem jak wytępowal tak występuje, może trochę mniej intensywnie ale jednak. Nie jest to może wielki problem bo motocykl jeździ dobrze ale denerwujący a obawiam się, że problem może sie nasilić, a czeka mnie dłuższa podróż.
pylongomez
Forumowicz

Motocykl: Raven 250 BartonFNX

Re: Nierówna praca silnika

Postautor: ZimA dodano: 04 kwie 2017, 08:50

sprawdzałeś skład mieszanki na biegu jałowym? masz filtr paliwa?
Awatar użytkownika
ZimA
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 250

Postautor: pylongomez dodano: 04 kwie 2017, 09:50

Filtr paliwa mam. Gaźnik wyczyszczony ( z resztą za dużo do czyszczenia nie było). świece przed regulacją było delikatnie ale równomiernie okopcone. Po regulacji sprawdzałem po krótkim odcinku(5km) były ładne-kawa z mlekiem, ale po pracy zrobię dłuższy odcinek i wtedy sprawdzę jeszcze raz.

Zapomniałem dodać w opisie, że podczas regulacji miałem dziwne zdarzenie, mianowicie "kopnął" mnie prąd. Uznałem, że to przebicie z kabli (już wymienione wraz z fajkami), ale czy istnieje możliwość, że to jedna z cewek bije na ramę? Jeśli tak to jak to sprawdzić(organoleptycznie wolałbym nie próbować)?
pylongomez
Forumowicz

Postautor: ZimA dodano: 04 kwie 2017, 09:55

Mój Raven odkąd go mam też nigdy idealnie nie pracował na jałowym. Kupiłem miał 7000 km teraz ma 22000 ;).

Może nagrasz film albo dźwięk jak to brzmi?
Awatar użytkownika
ZimA
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 250

Postautor: eNgine dodano: 04 kwie 2017, 21:03

Mój od początku też nie pracował równo, ale za to palił zawsze na dotyk obydwa cylindry. Teraz mam po regulacjach składu mieszanki wolnych obrotów bardzo równą pracę silnika, ale z zapalaniem po dłuższej przerwie taki efekt że najpierw odpala jeden cylinder, a dopiero po jakiejś chwili zaczyna palić drugi. Wiem że jest to kwestia tej regulacji - bo jestem w stanie wrócić do poprzedniego stanu i ponownie do obecnego za pomocą tej regulacji. Mimo wszystko zdecydowałem się zostawić równą pracę silnika. Możliwe że da się to ustawić lepiej - ale nie jest to łatwe właśnie ze względu na to że są 2 niezależne gaźniki.
Sprawdź jeszcze szczelność połączenia gardzieli z filtrem powietrza oraz dolotów pomiędzy gaźnikiem a cylindrami - może Ci łapie lewe powietrze.
Co do prądu to poszukałbym przetarć na kablach, ale nie WN tylko tych od akumulatora do modułu, alternatora, regulatora napięcia i oświetlenia (przy główce ramy). Jeśli gdzieś iskrzy i są spadki napięcia to też silnik może pracować nierówno.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: pylongomez dodano: 05 kwie 2017, 19:09

Sorry za zawracanie gitary, ale problem rozwiązany. Diagnoza- tempota właściciela. Przyczynę widziałem ze sto razy tylko jej nie dostrzegalem. Zamiast użyć pędzelka umaczanego w benzynie ja próbowałem wypatrzyc gołym okiem dziurke o srednicy mniejszej od ludzkiego włosa ukrytą pod nadlewem . Brawo ja.
Na próbę zalalem ją klejem termorozpuszczalnym, szybka regulacja, synchronizacja i motocykl ozdrowial. Teraz tylko musze kupić nowy kruciec, ale jak na szybko szukalem znalazłem tylko takie bez wyjść na "recyrkulator".
pylongomez
Forumowicz

Wróć do Zipp Raven