Ja zrobił bym tak. Wyjął wyczyścił gaźniki (oczywiście w środku po rozebraniu a nie z zewnątrz) sprawdził stan elementów. Potem wszystko złożył posprawdzał szczelności na krućcach ssących i wężykach podcieniowych. Wymienił filtr powietrza. Warto sprawdzić czy poziom pływaków jest tak samo ustawiony. U siebie jeszcze nigdy nie zmieniałam ustawienia poziomu paliwa.
Ustawił zawory.
Potem odpalamy, rozgrzewamy do temperatury pracy. Czyli ma być ciepły nie przegrzany, nie wiem jak Ci to opisać, bo ja po prostu wiem Kiedy mój Raven ma już odpowiednią temperaturę.
Teraz czas na skład mieszanki. W lewy cylinder wkręcamy ColorTune zamiast zwykłej świecy, odpalamy i po kolorze wybuchu mieszanki ustawiamy skład.
Potem prawy cylinder to samo.
Potem wkładamy zwykłe świece i podpinamy do krućcy ssących wakuometry. Regulujemy śrubą synchronizacje gaźników.
i wlała

Dużo trzeba sprawdzić przy Twoim problemie.
A co do wrzuceniu luzu to zawsze wrzucam z delikatna przegazówką i nie ma problemu. Bez niej zawsze mam problem ze znalezieniem luzu. zawsze tak było odkąd go kupiłem. miał wtedy 7000 km a teraz ma 22000 km natrzaskane.