Ze zdziwieniem stwierdziłem że nie działa obrotomierz
- wskazówka podskakuje sobie między 1-2 tyś. obr./min. czasem trochę wyżej. Nie reaguje na dodanie gazu. 
Wczoraj w końcu go wymontowałem (odłączamy przewód schowany w lampie i odkręcamy jedną śrubę mocującą obrotomierz).
Żeby się dobrać do wnętrzności obrotomierza trzeba odkręcić śrubę i zdjąć "chromowany" plastyk, potem odkręcić nakrętki trzymające mocowanie do półki zegarów. Następnie należy odgiąć delikatnie chromowany pierścień trzymający szybkę. Po tym już tylko odkręcamy dwie śrubki trzymające mechanizm w plastykowym jasnym "kubku" i naszym oczom ukazują się bebechy obrotomierza. Na pierwszy ogień poszły elementy półprzewodnikowe - sprawne, potem kondensatory - sprawne (wymieniłem i sprawdzałem czy się coś zmienia, po czym zamontowałem oryginalne). Elektronika wyglądała na sprawną, zatem przyjrzałem się mechanice. Odlutowałem przewody od przetwornika elektrodynamicznego (to to co "kręci" wskazówką), podpiąłem się zasilaczem z różnymi wartościami rezystorów włączonymi szeregowo. W takim układzie przy coraz mniejszej rezystancji wskazówka powinna się wychylać coraz mocniej. Ku mojemu zdziwieniu pojawiło się widziane wcześniej "skakanie" wskazówki.
Po dokładniejszym obejrzeniu znalazłem winowajcę - prąd powinien płynąć od styków przetwornika przez spiralne sprężyny do cewki. I właśnie koniec jednej z tych delikatnych sprężynek się odczepił/odlutował i rozłączał obwód jak tylko wskazówka się nieco przekręciła. Co się namęczyłem żeby to dolutować...
Skończyłem operację około 1-szej w nocy.Dzisiaj po pracy sprawdziłem naprędce wykonanym generatorem czy wskazania są prawidłowe:
20Hz - spodziewane 1200 obr./min. - mniej więcej się zgadzało,
50Hz - 3000 obr./min. - praktycznie idealnie,
100Hz - 6000 obr./min. - znowu idealnie,
166Hz - 10 000 obr./min. - znowu trafione.
No więcej jak 10 000obr./min. to nie będę potrzebował
Obawiałem się że obrotomierz się rozkalibruje (sprężynka mi się trochę odkształciła przy całej operacji) a tu takie wyniki
W każdym razie gdyby komuś obrotomierz przestał działać i byłyby podobne objawy, mogę pomóc w naprawie.