Problem z odpaleniem po zimie

Re: Problem z odpaleniem po zimie

Postautor: Markossa dodano: 19 mar 2018, 22:36

Albo poczekać prawdziwej wiosny :D

Kto by czekał jak piękna pogoda za oknem :D
Awatar użytkownika
Markossa
Forumowicz

Motocykl: ZIPP RAVEN LUX
Tel. kom.: 531832646

Postautor: js70 dodano: 20 mar 2018, 09:08

W sobotę popróbuję jeszcze raz. W serwisie pokazali mi jak spuścić paliwo z gaźnika (ta śrubkana samym dole). kupiłem też nowąswiecę na wszelkiwypadek. Dzięki za rady. Póki co doprowadziłem go wizualnie do odpowiednigo stanu - gmole i stelaże z LuxMotu, sakwy boczne, wvześniej bylo już oparcie, kufer iszyba, więc teraz wygląda nieźle.
keewey superlight 125
Awatar użytkownika
js70
Forumowicz

Motocykl: keewey superlig 125

Postautor: NIKT dodano: 21 mar 2018, 01:01

Mogę się odnieść jedynie do Twoich planów wymiany oleju :D
Osobiście wyznaję zasadę, że po zimie jadę na wycieczkę krajoznawczą aby dobrze silnik zagrzać i tę nieszczęsną wilgoć (ma kolor i konsystencję masła orzechowego) razem z cieplutkim olejem wylać. Chyba, że trzymasz w ciepełku to tematu nie ma o masełku :P

Pewien Pan na innym forum wymieniał oliwę po zimie.
Zlał starą, wlał nowej ile przewidywała instrukcja bez rozgrzania maszyny i pytal potem ile powinien zalać do motocykla oleju bo na bagnecie po pierwszej przejażdżce stan przekraczal mu poziom max.
Okazało się, że postanowił tak uczynić bo uznał, że po kilku mc stania cały olej zleciał na dół silnika i będzie to rozsądniejsze.
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Zarząd KCM

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838

Postautor: Lucky Luke dodano: 23 mar 2018, 22:56

Tak jak pisze Dziadek Zbyszek ja w swoim kranika nie zakrecam. Wystawilem go na slonce 3 tyg temu jak byla wiosna :D i z kopniaka za 3 razem na max ssaniu odpalil
Lucky Luke
Lucky Luke
Klubowicz

Motocykl: SuperLight, Benelli TRK, GSX-R

Postautor: jędrek dodano: 24 mar 2018, 09:12

Ja też kranika nie zakręcam tak mi doradził Morph i Engine i jest gitara tylko że ja jeszcze co jakiś czas przepalam maszynę :)
Awatar użytkownika
jędrek
Zarząd KCM

Motocykl: Barton 125 , Junak SC300
Tel. kom.: 609643753

Postautor: eNgine dodano: 25 mar 2018, 19:05

No mój Zipp dzisiaj zapalił po raz pierwszy w tym roku na dotyk - co prawda akumulator miałem wyjęty na zimę i przed odpaleniem go podładowałem. Jednak te najtańsze akumulatory słabo trzymają - nawet po naładowaniu przy podłączeniu samej żarówki 60 W napięcie na nim siada do 11,1 V. Akumulator ten ma 3 lata i widać że niedługo trzeba go będzie wymienić. Z Hondą dzisiaj podobnie, akumulator też był wyjęty i podładowany przed odpalaniem - aku jeszcze fabryczne Yuasa ma już 6 lat i przy tej samej żarówce siada do 11,9 V - no ale Yuasa kosztuje prawie 400 zł, a ten chiński 90 zł. Następne chyba wypróbuję coś ze średniej pułki np. Varta.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: js70 dodano: 29 mar 2018, 10:22

Dzięki za rady. Probkem już rozwiązany. Zlałem stare paliwo z gaźnika, wymieniłem świecę i odpalił bez problemu. Przy okazji zmieniłem olej. filtr powietrza i nasmarowałem i naciągnołem łańcuch. Teraz w końcu moto gotowe do sezonu.
keewey superlight 125
Awatar użytkownika
js70
Forumowicz

Motocykl: keewey superlig 125

Poprzednia

Wróć do Keeway