autor: krzysieg dodano: 24 sie 2018, 20:29
witam
Od dawna zastanawiam się nad zmianą mojego motorka na coś lepszego .
Mam obecnie nadal torosa el viento 125.
Oglądałem dzisiaj zipp vz-6 w sklepie ( występuje też jako junak racer) i zrobił na mnie dość dobre wrażenie.
Dobrze mi się siedzi , wydaje się nieco większy-szerszy masywniejszy od torosa ,duży wystający bak kolana się mieszczą
pod wytłoczenia w baku tak na styk ale jest ok mam 180 wzrostu .
Wygląd , szeroka opona z tyłu , wtrysk , lepszy silnik niż w torosie , większa tarcza niż w torosie, elektroniczne zegary ,tarcza z tyłu -na plus
Osiągi raczej te same co w torosie ale kultura silnika powinna być znacznie lepsza (wałek wyrównawczy) ,chyba też wyżej się kręci ?
Na minus plastiki wydają się cienkie delikatne ale są nieźle spasowane , nie ma bagażnika i nie będzie można łatwo zamontować kufra .
Jak będzie z częściami do tego zippa/junaka ?
W torosie oprócz typowych części eksploatacyjnych wymieniałem tylko podnóżki kierowcy,hamulec nożny - od czego innego dopasowałem...
Rozmawiając ze sprzedawcą pokazałem Torosa ,od razu powiedział o te cieńkie lagi podszedł i poruszał kierownicą trzymając nogami koło i powiedział całe zawieszenie chodzi strach tym jeździć ...
Nie wiem może trochę przesadził ale rzeczywiście nie jest super , zrobiłem to samo i jest nie tyle luz co zawieszenie (lagi) są dość elastyczne na boki nie jest odpowiednio sztywne przy mocniejszych ruchach kierownicą .
Raz miałem małą glebę na bok , ale lagi się przekręciły lekko - kierownica była przekrzywiona lekko względem koła .
Poluzowałem śruby na dolnych półkach ustawiłem prosto i dokręciłem .
Myślę że niektóre elementy są zapożyczone w tym Torosie od typowego motoroweru np . tarcza hamulcowa , to budżetowa 125-tka (3000zł) .
Trochę się rozpisałem ale chciałem powiedzieć że nawet najtańszy chiński motor może być bezawaryjny ,ale jednak warto było dołożyć z 1000zł i kupić z lepszymi
hamulcami ,wieksza tarcza może lepsze lagi i zegary .
Ostatnio zmieniony 24 sie 2018, 20:41 przez
krzysieg, łącznie zmieniany 2 razy