Z radością ogłaszam, że...

Porady doświadczonych dla początkujących
(jak jeździć, jak hamować, jak upadać, jak jeździć w grupie)
moderatorzy: Wojtas

Postautor: Jachu dodano: 10 cze 2009, 18:34

Ja jeszcze wróce do tematu kary za jazde bez uprawnień - to nie tylko jest mandat w wysokości 350pln brak kategorii A albo 500pln brak wogóle prawka.
Policjant może zakazać dalszej jazdy, wezwać lawete i odholować pojazd na nasz koszt na parking to może kosztować nawet powyżej 500pln zalaży od gminy.
Sytuacja taka może wystąpić na wszystkich drogach bez pobocza i tych gdzie na poboczu jest ciągła linia oraz wiadomo autostradach.
W przypadku gdy jest możliwość zostawienia pojazdu (bo obok jest parking albo na chodniku) należy kategorycznie się na odholowanie niezgodzić.
A co do spowodowania kolizji przy której nikt nieucierpiał i szkody są niewielkie -dojdzie koszt postępowania sądowego bo ubezpieczyciel wejdzie na drogę sądową by odzyskać to co musiał wypłacić z funduszu gwarancyjnego. (niemiałeś uprawnień więc niedopełniłeś warunków umowy OC) czyli w bilansie koszty szkody plus koszty postępowania sądowego. Gdyby to zsumować to już można nowego motonga kupić i zrobić prawko :))
Jachu

Postautor: Grzeno dodano: 11 cze 2009, 23:05

Tylko że za to ktoś musiałby zapłacić a egzamin i tak nie jest tani
Charlej Chininson/V-Stromx2/VN-900/NC750X
Awatar użytkownika
Grzeno
Klubowicz

Motocykl: CHARLEJ CHININSON/Vstrom/VN900
Tel. kom.: 792550845

Postautor: Romeciarz dodano: 12 cze 2009, 18:42

Chłopie spokojnie :)) Nie gorączkuj się bo się rozchorujesz :( . Musisz być cierpliwy a później :motor: . Pozdrawiam
Aby zakręty były proste
Awatar użytkownika
Romeciarz
Klubowicz

Motocykl: R 250; Hyosung,R 1100 RT -były

Postautor: Jachu dodano: 14 cze 2009, 22:16

Nie gorączkujecie się - jazda z prawkiem to już nie to samo co bez -brak tej adrenaliny
Jachu

Postautor: Luca dodano: 15 cze 2009, 14:38

Jachu pisze:... jazda z prawkiem to już nie to samo co bez -brak tej adrenaliny

Prawko zostawiaj w domu razem z dowodem rejestracyjnym i adrenalina wraca :D jak sprzęt na twoich oczach znika na lawecie :rotfl:

P.S.
Kiedyś było mi dane doświadczyć takich wrażeń :]
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Leon7112 dodano: 15 cze 2009, 15:53

Jachu pisze:Nie gorączkujecie się - jazda z prawkiem to już nie to samo co bez -brak tej adrenaliny

No tu masz rację, najlepszy skok adrenaliny miałem jak bez prawka, bez kasku i na nie rejestrowanym moto wpieprzyłem się pod....... karetkę pogotowia _boisie . Wiem że nijak ma się to do tematu tego działu, ale takie były fakty i nie dziwię się że ktoś nie może doczekać się upragnionego dokumentu. Mojego przykładu proszę nie brać jako wzór do naśladowania :))
Awatar użytkownika
Leon7112
Forumowicz

Motocykl: Hyosung ST-7, ZZR 600
Tel. kom.: 663914803

Postautor: Luca dodano: 16 cze 2009, 09:32

Leon7112 pisze:... najlepszy skok adrenaliny miałem jak bez prawka, bez kasku i na nie rejestrowanym moto wpieprzyłem się pod..... karetkę pogotowia _boisie

Z czasów podstawówki też jechałem sobie bez prawka, bez kasku, moto nie zarejestrowane (WSK), z tyłu wiozłem jeszcze brata też bez kasku no i uciekałem przed Milicją.
Miałem wkręconą świecę o niskiej ciepłocie i kiedy silnik za mocno się nagrzał świeca przestała pracować i podczas ucieczki najnormalniej w świecie moto mi zgasło. Milicja dopędziła mnie wtedy gazikiem no i miałem skok adrenaliny :D
Oczywiście nie brać ze mnie przykładu :]
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Romeciarz dodano: 16 cze 2009, 18:22

Milicja dopędziła mnie wtedy gazikiem no i miałem skok adrenaliny :D
Oczywiście nie brać ze mnie przykładu

Zgadzam się z Tobą. Nie należy brać przykładu. Ale chwalić się też nie ma czym. Młodzi czytają i nie mają dystansu do takich wypowiedzi :ojoj:
Aby zakręty były proste
Awatar użytkownika
Romeciarz
Klubowicz

Motocykl: R 250; Hyosung,R 1100 RT -były

Postautor: Leon7112 dodano: 16 cze 2009, 22:46

Romeciarz pisze:

Zgadzam się z Tobą. Nie należy brać przykładu. Ale chwalić się też nie ma czym. Młodzi czytają i nie mają dystansu do takich wypowiedzi :ojoj:

Nie chcę mi się wierzyć abyś należał do świętych :)) :cwaniak:

NOCEK pisze:Niech młodzi zaczną mieć dystans do czegokolwiek - popatrz jak my broiliśmy a jak teraz młodzież się zachowuje .....
Nasze wspomnienia w porównaniu z teraźniejszością wypadają blado , oj strasznie bladzieńko :/ :D

:oklasky: :buttrock:
Awatar użytkownika
Leon7112
Forumowicz

Motocykl: Hyosung ST-7, ZZR 600
Tel. kom.: 663914803

Postautor: scOti dodano: 16 cze 2009, 23:08

na zła droge schodzi dyskusja
scOti

PoprzedniaNastępna

Wróć do Szkoła bezpiecznej jazdy