Testy i prezentacje motocykli z chińskim rodowodem

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Re: Testy i prezentacje motocykli z chińskim rodowodem

Postautor: garfik dodano: 05 mar 2020, 10:14

robson pisze:Natomiast np. w moim gronie ziomków, tych bliższych czy dalszych, niestety nadal panuje przekonanie, że bez wodniaka lepiej nie wyjeżdżać poza miasto. Czytaj: GS itp.

Przepraszam, co to jest wodniak?
ALe wracając do Zontesa, czy jak mu tam, znowu w wersji X brakuje kół 19/17. No i 250-300 jako chinol sądzę powinien być tańszy. Porobili ceny z kosmosu i będzie jakaś krótka seria puszczona na rynek a potem zniknie.

Zapewne, będzie jak z Rometem ADV 250 / 400 - niszowy i mało znany sprzęt, o niezłych możliwościach i do tego bardzo ładny. Szkoda, bo taki trochę używany, kilkuletni, mógłby być naprawdę atrakcyjny - ja bym złapał z chęcią.
--
90% wypadków wydarza się w domu. ZAKAZAĆ DOMÓW!
Those, who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety - Benjamin Franklin

KOTY. KOTY SĄ MIŁE.
Awatar użytkownika
garfik
Forumowicz

Motocykl: Nornica - Yamaha XJ 600 N

Postautor: robson dodano: 05 mar 2020, 10:37

Wodniak = GS1250 :) No i ADV400 już umarł, nie jest importowany od dłuższego czasu i nie będzie.
robson
Forumowicz

Motocykl: Romet Z175 x2

Postautor: NIKT dodano: 05 mar 2020, 19:26

Robson, doświadczenia nie mam wielkiego, ale kilka sytuacji których doświadczyłem zmieniło mój światopogląd :)

Cały czas się czegoś nowego uczę i wiecznie mnie coś zaskakuje na motocyklu.
A bardzo dużo sytuacji udało się uniknąć wyłącznie dzięki temu, że jeżdżę powoli.

Mi do pełni szczęścia na miasto brakuje zamiany Zippa VZ-2 na jakieś supermoto 250 typu Tekken - ale jest niedostępny :(
Lecz na dzień dzisiejszy Zipp jest w tak zaje**stym stanie technicznym, że bez problemu wsiadam na niego i jadę gdziekolwiek bez myśli "dojadę czy nie?" wiec Suzi ustępuje mu tylko apetytem na paliwo po mieście, a co za tym idzie będzie że mną bardzo długo :D

A od znajomego mechanika z BMW wiem, że wodniaki są dużo gorsze niż olejaki pod względem wytrzymałości i niezawodności - skwitował to słowami "niezawodność GSa z cyckami skończyła się w 2007r".

Boso, ale w ostrogach
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838

Postautor: garfik dodano: 05 mar 2020, 23:44

NIKT pisze:Lecz na dzień dzisiejszy Zipp jest w tak zaje**stym stanie technicznym, że bez problemu wsiadam na niego i jadę gdziekolwiek bez myśli "dojadę czy nie?" wiec Suzi ustępuje mu tylko apetytem na paliwo po mieście, a co za tym idzie będzie że mną bardzo długo :D

Dokładnie! Dlatego tak mi brakuje takiego Zontesa czy inszego ADV-a, używanego w sensownych pieniądzach. Jotka (olejak ;p ) jest super, ale chleje te 6 litrów, a że dwie łapy są dla mnie podstawowym środkiem codziennego transportu, więc karmienie pasqdy sporo kosztuje...
--
90% wypadków wydarza się w domu. ZAKAZAĆ DOMÓW!
Those, who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety - Benjamin Franklin

KOTY. KOTY SĄ MIŁE.
Awatar użytkownika
garfik
Forumowicz

Motocykl: Nornica - Yamaha XJ 600 N

Postautor: jacor dodano: 06 mar 2020, 00:14

Romet sprzedaje chińskie 125ki nawet powyżej 10 tys. Honda CB 125 to już ok 19 tys .Więc ceny Zontesa jak się porówna do japońskich motocykli są atrakcyjne.
ADV 400 ciągle jest na stronie Romera za 15 tys
Awatar użytkownika
jacor
Klubowicz

Motocykl: Cf Moto 650

Postautor: Morph dodano: 06 mar 2020, 08:02

jacor pisze:...Więc ceny Zontesa jak się porówna do japońskich motocykli są atrakcyjne.ADV 400 ciągle jest na stronie Romera za 15 tys

Porównywalne do czego ?? Hondę CB 300 R można mieć już za 20 000 zł , a Zontes 18 000 zł ,Honda CB 125 F kosztuje 10 000 :wielkieoczy: dla mnie wybór jest oczywisty _bezradny
Nie jeździj szybciej niż Twój anioł stróż potrafi latać
Obrazek
Klaustrofobia to lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami. Na przykład , gdy idę do monopolowego boję się, że będzie zamknięty.
Awatar użytkownika
Morph
Klubowicz

Motocykl: Romet R250 / Honda CBF600s

Postautor: jacek.rc dodano: 06 mar 2020, 10:31

To ja Wam napiszę ,że nic tylko czekać ,może go za kilka lat przecenią _bezradny . W zeszłym roku udało mi się kupić ADVka 250 za dychę bez złotka i to jest ( w-g mnie ) uczciwa cena za to moto :D . Teraz odkrywam uroki bocznych dróg ,bo tego (w tej cenie ) nie szkoda i można ciorać , armaturą bym się zapłakał _boisie .Jak wyglebię ,to bez problemu podnoszę i dalej .Niedawno przejechałem taki kawałek ,może kilometr w pola i nazad i po dojechaniu do głównej ,jak emocje opadły ,to poczułem w korpusie mięśnie ,o których istnieniu nawet nie wiedziałem :swir: . Jednak każdy sprzęt i jeździec jest inny i ma inne możliwości i daje różne odczucia fanu :motor: .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: Jack dodano: 08 mar 2020, 09:58

Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Postautor: robson dodano: 08 mar 2020, 10:48

Jack pisze:https://www.scigacz.pl/Bajaj,Auto,wprowadza,motocykl,Bruzer,B400,na,rynek,Unii,Europejskiej,37759.html

To praktycznie to samo co dominar400 ale z większą ceną.
robson
Forumowicz

Motocykl: Romet Z175 x2

Postautor: jacor dodano: 08 mar 2020, 12:15

Morph pisze:
jacor pisze:...Więc ceny Zontesa jak się porówna do japońskich motocykli są atrakcyjne.ADV 400 ciągle jest na stronie Romera za 15 tys

Porównywalne do czego ?? Hondę CB 300 R można mieć już za 20 600 zł , a Zontes 18 000 zł ,Honda CB 125 F kosztuje 10 000 :wielkieoczy: dla mnie wybór jest oczywisty _bezradny

A ja bym polemizował z tym oczywistym wyborem Honda CB 125 F wygląda jak typowa chińska 125ka i ma takie osiągi. Nie lepiej jest z Hondą CB 300 R mały słaby silnik 31.4 KM całe 10 sekund do setki max 138/h przy cenie 22000zł. Można kupić taniej poprzednie roczniki. Co innego Yamaha czy Kawasaki płacisz więcej i dostajesz więcej mocy po 40KM.
Awatar użytkownika
jacor
Klubowicz

Motocykl: Cf Moto 650

PoprzedniaNastępna

Wróć do Wszystko na temat...