close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Wielkopolska

Tematy dotyczące lokalnych spraw.

Re: Wielkopolska

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 31 maja 2020, 13:26

W każdym dziecięca dusza tkwi, lub na starość się dziecinnieje ;)
Więc jutro z okazji "Międzynarodowego Dnia Dziecka" jadę Szpetnym zdobywać Wał Pomorski i po obejrzeniu filmu Morpha na winkle pod Połczynem Zdrój :D
Jakby ktoś chętny to zapraszam na spacerową jazdę :)
Im bardziej jesteś przekonany że masz niezawodne terenowe auto, tym dalej pójdziesz po traktor
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Motocykl: Soft 2 Szpetny
Tel. kom.: 698282838

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 01 cze 2020, 23:10

Więc tak wyglądał mój Dzień Dziecka 2020. Udałem się w kierunku Wału Pomorskiego przez Oborniki do Walkowic na przeprawę promową przez Noteć do Radolina. Dalej Trzcianka Wałcz Golce Czaplinek Zamek Drahim w Starym Drawsku Połczyn Zdrój drogą 163 z pięknymi winklami. Z Połczyna Zdroju do Gawrońca Szpetnego zatrzymała Policja za jego szpetne przekroczenie dozwolonej prędkości. Dalej przez Złocieniec do Siemczyna zobaczyć jak przebiega remont Pałacu i przez Czaplinek do Bornego Sulinowa odwiedzić Cmentarz wojenny i zobaczyć tablicę ku czci Leśników bo ostatnio będąc w Bornym zaniedbałem te obiekty. Był czarny chleb i czarna kawa, jeszcze oflag w Kłominie i powrót przez Szwecję, a po powrocie jeszcze wymiana oleju Szpetnemu, jutro zaworki i reszta.Przejechane 426 km. Miłego oglądania.
https://photos.app.goo.gl/X5wSeJEPgNC4Bbxf6
Im bardziej jesteś przekonany że masz niezawodne terenowe auto, tym dalej pójdziesz po traktor
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Postautor: Morph dodano: 02 cze 2020, 04:24

Dziadku piękna wycieczka ,piękna pogoda (nie to co u nas _boisie ) W Połczynie Zdroju byłem w latach 80-tych piwo smakowało jak zrobione z morskiej wody _boisie
Nie jeździj szybciej niż Twój anioł stróż potrafi latać
Obrazek
Klaustrofobia to lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami. Na przykład , gdy idę do monopolowego boję się, że będzie zamknięty.
Awatar użytkownika
Morph
Klubowicz

Motocykl: Romet R250 / Honda CBF600s

Postautor: zdzichu125 dodano: 02 cze 2020, 08:38

Doczytałem że olej już w domu, a nie na polecenie policji na trasie :rotfl:
Awatar użytkownika
zdzichu125
Forumowicz

Motocykl: K750, R1150RT, ROMET ADV250

Postautor: Szubi dodano: 02 cze 2020, 09:06

piękna trasa :oklasky:
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 02 cze 2020, 10:42

zdzichu125 pisze:Doczytałem że olej już w domu, a nie na polecenie policji na trasie :rotfl:

No niedoczytałeś ;) Komandor Danuta nie pozwala mi zmieniać oleju w domu. Zmieniałem przed szopką na dworze, po waszemu na polu :D ;p
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Postautor: Mariuszz dodano: 02 cze 2020, 13:40

dziadek zbyszek pisze:.....przed szopką na dworze, po waszemu na polu :D ;p

Dziadek, choćby nie wiem jaki ten dwór by był, to jednak wcześniej musiało tam być pole (może ugór a może orne ) ? A jak orne to przy płodozmianie na pewno piękne pyrki tam rosły. A uprawiali je Dworzanie. :-) ;p
Awatar użytkownika
Mariuszz
Klubowicz

Motocykl: Suzuki DL 650

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 02 cze 2020, 14:26

Mariuszz pisze:
dziadek zbyszek pisze:.....przed szopką na dworze, po waszemu na polu :D ;p

Dziadek, choćby nie wiem jaki ten dwór by był, to jednak wcześniej musiało tam być pole (może ugór a może orne ) ? A jak orne to przy płodozmianie na pewno piękne pyrki tam rosły. A uprawiali je Dworzanie. :-) ;p

Toż to cała filozofia :D Nasz Wójt musi od Was pochodzić bo podatek za ziemię orną chciał mi obliczyć jak za plac pod Pałacem Kultury. Co do pyrek to wrosły w poznańskie, ale co do upraw to w pole chodzili dworscy, dworzanie ich wyzyskiwali ;p
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Postautor: Morph dodano: 02 cze 2020, 15:32

dziadek zbyszek pisze:... ale co do upraw to w pole chodzili dworscy, dworzanie ich wyzyskiwali ;p

Dlatego u nas się mówi na pole ,bo my Dworzanie szliśmy zobaczyć jak dworski w polu robi ,a u was mówi się na dwór ,bo wy dworscy szliście na dwór zobaczyć jak Dworzanie się bawią :rotfl:
Taki żarcik :D
Nie jeździj szybciej niż Twój anioł stróż potrafi latać
Obrazek
Klaustrofobia to lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami. Na przykład , gdy idę do monopolowego boję się, że będzie zamknięty.
Awatar użytkownika
Morph
Klubowicz

Motocykl: Romet R250 / Honda CBF600s

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 02 cze 2020, 16:33

Morph pisze:
dziadek zbyszek pisze:... ale co do upraw to w pole chodzili dworscy, dworzanie ich wyzyskiwali ;p

Dlatego u nas się mówi na pole ,bo my Dworzanie szliśmy zobaczyć jak dworski w polu robi ,a u was mówi się na dwór ,bo wy dworscy szliście na dwór zobaczyć jak Dworzanie się bawią :rotfl:
Taki żarcik :D

No coś w tym jest :D Moja babcia mawiała że po takich dworzanach to dziadek na konia wsiadał jak chciał swoje ziemie pyrkami obsadzonne objechać ;p
Ot takie zapamiętane z dzieciństwa ;)
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Regiony