od niecałego miesiąca jestem posiadaczem mojego pierwszego motocykla Rometa R250 z 2008 roku. W tym czasie zrobiłem około 3000 km. Ogólnie motorek całkiem nieźle sobie radzi jednak w związku z jego przebiegiem (około 22000 km) parę spraw wymaga naprawy. Przy okazji tych napraw myślałem o drobnych modyfikacjach coby się lepiej jeździło. W związku z powyższym mam kilka pytań:
1. Wydech. Mój już rdzewieje. Czy warto wymienić wydech na przelotowy czy lepiej kupić jakiś używany (nowy kosztuje 2000 serio ich poj...) ? Jeśli przelot to jak to zrobić dobrze (żeby mocy bestia nie straciła

2. Zębatki. Przy okazji wymiany łańcucha chciałbym zmienić zębatkę (obojętnie którą) na większą/mniejszą o 2 zęby. Czy poprawię dzięki temu poziom hałasu przy wyższych prędkościach? Co z elastycznością?
3. Wibracje. W jaki sposób mogę się ich chociaż trochę pozbyć?
4. Części. Czy jest jakiś inny motocykl od którego części pasowałyby do R250 ? Ewentualnie gdzie mogę znaleźć nietypowe części (jak choćby zabierak)?
Wiem, że te tematy pewnie już były na forum jednak mimo to proszę o odpowiedź. Zaznaczę, że nie jestem mechanikiem.