Toskania 2020

Wycieczki krajowe i zagraniczne oraz relacje z ich przebiegu

Re: Toskania 2020

Postautor: Maciej71 dodano: 06 lis 2020, 10:09

Morph pisze:
Maciej71 pisze:No i tak powinno być, jedziesz to próbujesz potraw i chcesz zobaczyć jak jedzą, żyją.
Chcesz jeść po swojemu to zabierz konserwy , albo siedź na tyłku :rotfl:
Zawsze kiedy wyjeżdżam jem lokalnie i ciekaw jestem ich zwyczajów / nawet jeśli nie do końca mi to pasuje / akceptuję to i nie narzekam.
To jest urok podróży

To polecam odwiedzić Szwecję i spróbować Surströmming ;p

Odwiedziłem nie raz , ale na ten specyfik sie nigdy nie skusiłem _boisie _boisie
Lubię lokalne przysmaki / ale nie dałem rady /
Są rzeczy których nie udźwignę - tak samo jak 100-letnie jajka / chyba te z Japonii / _boisie
Awatar użytkownika
Maciej71
Forumowicz

Motocykl: Keeway Superlight 125
Tel. kom.: 692444938

Postautor: selmen dodano: 11 lis 2020, 12:31

Super podróż. Piękne trasy wybrałeś. Natchnąłeś mnie Brachu :czapa:
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: jędrek dodano: 11 lis 2020, 13:17

:oklasky: Pięknie, naprawdę wycieczka super :oklasky:
Awatar użytkownika
jędrek
Zarząd KCM

Motocykl: Barton 125 , Junak SC300
Tel. kom.: 609643753

Postautor: krysz dodano: 12 lis 2020, 15:36

selmen pisze:... Natchnąłeś mnie Brachu :czapa:

... to się cieszę :) I zauważ, że (przynajmniej w części :) ) na motocyklu od Ciebie nabytym!
Trochę odmłodzony, wymieszany z Blacksterem, ale rama, przód...
Obrazek
"Nieważne jaki masz motocykl, ważne gdzie nim byłeś"
http://chomikuj.pl/krysz2/Podr*c3*b3*c5 ... uiser*27em
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 602433923

Postautor: krysz dodano: 12 lis 2020, 17:25

Dzień 11. 14.07.2020
Pierwszy dzień powrotu... Budzik ustawiony na szóstą, nie każę mu długo plumkać, zrywka z łóżka, pakowanie klamotów. Cicho noszę do garażu, bo inni mieszkańcy jeszcze śpią. Żeby dostać się do garażu trzeba furtką wyjść na uliczkę, obejść wzdłuż ogrodzenia mijając parkujące samochody pensjonariuszy,
otworzyć bramę na długi podjazd do garażu. Drzwi garażowe na szczęście otwarte. Trzeba się nachodzić...
Zawsze koło 10-tej brama była już otwarta przez Fabio, dziś jeszcze śpi.
I kiedy o 7:30 zbieram się do odjazdu nadal śpi, zostawiam więc klucze w zamku drzwi, jeszcze rzut okiem po pokoju i łazience, nic nie zostało, można startować
Obrazek
Słońce już świeci, ale powietrze jeszcze rześkie po nocy, jedzie się świetnie, mimo, że wyruszyłem bez kawy i śniadania... ale to się nadrobi w trasie :).
Obrazek
Wyjeżdżając nie uruchamiałem nawigacji, czuję się już pewnie w tych stronach... do czasu. Lecąc już autostradą (starą niepłatną) na tablicy zauważam nazwę Arezzo, no to lewy pas i sru.
Obrazek
Wpadam na rondo, zjazd na Arezzo i nim się zorientowałem jestem niemal w środku miasta, a przecież jadąc w tą stronę to miasto minąłem bokiem.
Kręcę się po uliczkach, próbując odbić w prawo w kierunku obwodnicy, wjeżdżam w ślepą uliczkę. Stop, wyciągam nawigację... Wklepuję Sansepolcro, tam wskoczę na starą autostradę do Ravenny.
Obrazek

Stare włoskie autostrady mają to do siebie, że tak jak niespodziewanie się zaczynają, tak się też urywają. No i właśnie na takim niespodziewanym zakończeniu zrobiło mi się ciepło...
Właśnie minąłem bokiem Ravennę, nawierzchnia dobra, na liczniku stówka, znaki informują, że prawy pas dla tych co jadą do Rimini, lewy do Wenecji. No to przeskakuję na pas lewy, jeszcze w nawigacji upewniam się, że tak ma być... i kiedy przenoszę wzrok z nawigacji na drogę zamiast drogi widzę przed sobą barierki... Ostre instynktowne hamowanie, rzuca przeładowanym motorkiem, odpuszczam, znów dociskam hebelki i kiedy już niemal jestem pewny, że przygwożdżę w tą nieszczęsną barierkę, która nie wiadomo skąd się wzięła na mojej drodze, zarzuciło tyłem w lewo, Cruiser przechylił się w prawo, odpuściłem hamulce i tuż przed metalową poziomą barierą pojechałem zgodnie z nakazanym kierunkiem jazdy. W pierwszej chwili byłem nie tyle wystraszony co zdziwiony, że jednak udało mi się wyjść cało... ślimakiem już wolno zjechałem na SS16 w kierunku na Chioggie.
Na googlowej fotce widać jak autostrada niespodziewanie skończyła się ślimakiem, w dodatku na przecięciu z drogą poniżej wzniosła się w górę, przez co nie było widać, że kończy się zjazdem.
No, ale żeby jechać w taką trasę trzeba z rana wypić kawę, a nie spać za kierownicą :)
Obrazek
Teraz już rozbudzony, jakby co najmniej po dwóch kawach :D , jadę spokojnie w stronę Wenecji.
Obrazek
Kiedy jednak na liczniku dziennym zbliża się cyferka 350 km zaczynam rozglądać się za jakąś pompą paliwową. Kilkanaście kilometrów za groblą (okolice Chioggia) jest. Pusta stacyjka mi pasuje, coś się zje przy okazji i zagotuje wodę.
Obrazek
Po zatankowaniu cruiserek w cień, wodę na palnik, konserwę otwieram... czyli pora lunchu.
Obrazek
Obrazek
Jest kawa, jest cień, tylko niestety, kibelki pozamykane na klucz. Po śladach widać, że wszyscy sikają w krzaki, nie będę inny :) .
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Postautor: paweljunkers dodano: 12 lis 2020, 23:12

Krysz co Ty wyrabiasz? Zasnąć nie będę mógł, o już mi oko lata :-)
Awatar użytkownika
paweljunkers
Forumowicz

Motocykl: Honda vt 600
Tel. kom.: 733162500

Postautor: Maciej71 dodano: 13 lis 2020, 09:53

Rewelacja - piękne miejsca fajne foty, i to słońce .
Niech się skończy pandemia - a Ty nas ładuj Kryszu relacjami do lata :brawa: :brawa:
Awatar użytkownika
Maciej71
Forumowicz

Motocykl: Keeway Superlight 125
Tel. kom.: 692444938

Postautor: Jack dodano: 14 lis 2020, 11:12

Szacun :oklasky:
Też czekam na dalszy ciąg :oklasky:
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Postautor: krysz dodano: 22 lis 2020, 11:08

Dzień 11. c.d.
Posilony konserwą, orzeźwiony kawą w dobrym nastroju dociągam do Udine, gdzie zjeżdżam na SS13, którą jechałem w tą stronę, a która to droga ma u mnie plusa za piękne widoki, dobry asfalt ze sporą ilością łagodnych łuków, na których można się pobujać.
Obrazek
Obrazek
Wjeżdżam, a jakże na parking, na którym miałem bliskie spotkanie z jaszczurką. Chwila na rozmasowanie tyłka, po czym w butelkę nabieram źródlanej wody cieknącej non stop w kamiennym wodopoju.
Obrazek
Po pięciu minutach jadę dalej...
Obrazek
Autostrada plącze mi się nad głową,"moja" SS13 prawie pusta, miodzio.
Obrazek
Granicę z Austrią przekraczam ok. 16:30 i do Klagenfurtu ciągnę autostradą, winieta wykupiona na 10 dni ma jeszcze ważność.
Na kemping trafiam bezbłędnie, przecież już tu byłem. Motocykl ustawiam na specjalnie wyznaczonym stanowisku dla rejestrujących się i wchodzę do biura.
Dwa stanowiska, dwie osoby, po krótkim oczekiwaniu w kolejce podchodzą do młodego Austriaka i jak zazwyczaj "sypię" formułkę. Znam trochę niemiecki, więc rozmowa w miarę się klei... Z portfela wyjmuję 15e i kładę razem z dowodem osobistym. Młodzieniec coś długo wklepuje w komputer, czegoś szuka, więc powtarzam; jedna noc, motofahrad, namiot i jedna "persona". I pewny siebie dodaję; funfzehn ojro... Znów coś wklepuje, liczy na kalkulatorze, wreszcie mówi; zweiundzweizich i jakieś "grosze". Więc mu tłumaczę, że kilka dni temu tu byłem i za to samo zapłaciłem 15 euro. Znów liczy, no niestety jemu wychodzi więcej. Na stanowisku obok siedzi starsza pani i co raz zerka w naszą stronę, wreszcie podchodzi i palcem coś tam pokazuje na monitorze.
Wraca na swoje krzesło, a młodzieniec dalej liczy. W końcu z radością melduje: piętnaście euro, ale motocykl trzeba zaparkować na ulicy. Co? w życiu. Osiołka na noc nie zostawię na ulicy, a moje klamoty? Przecież nie będę nosił kilkaset metrów na plecach.
Pani z boku znów podchodzi i coś tłumaczy młodemu ponownie palcem jeżdżąc po monitorze. Po kilku monutach wreszcie ręcznie wypisuje kwit na kwotę 15 euro, podając mi uśmiecha się i dodaje "tylko motocykl ciiiii...". Odpowiadam uśmiechem dodając "jawohl" :) No... wygrałem.
Teraz na moto i na "moją" miejscówkę... a jakże, wolna. Kilka minut i namiot rozstawiony, przebieram się, akcesoria w rękę i do łaźni. Po powrocie znów przebiórka i spacer do znajomego sklepiku. Trzeba coś kupić na kolację, a najważniejsze piwo... Konserwy już mi się "przejadły". Jest jeszcze w miarę wcześnie, więc napompowany materac układam na zewnątrz namiotu i sporządzam sobie królewską kolacją; bułeczki, jakiś nie tani ser, pomidorki, no i piwko. Znaczy trzy, a co...? :D
Obrazek
Obrazek
Jutro będę w kraju, a za dwa dni w domu. Wycieczka, niestety, powoli się kończy.
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Postautor: jacek.rc dodano: 22 lis 2020, 12:44

Pozwolisz Kryszu ,że uzupełnię Twoją reklamę drogi ss13 ,o filmik z w/w trasy nakręcony w 2016 ,gdy jechaliśmy nią do Rzymu . Jest na nim przejazd z granicy z Austrią w kierunku Udine . Ot tak gdyby ktoś miał niedosyt Twoich fot i więcej czasu
https://photos.app.goo.gl/itZFVj7Z8zgn4sXG9
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

PoprzedniaNastępna

Wróć do Podróże