Wielkopolska

Tematy dotyczące lokalnych spraw.

Re: Wielkopolska

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 26 mar 2022, 21:50

Po drodze ze szkolenie w Mosinie zatrzymałem się przy Pałacu w Będlewie.
https://photos.app.goo.gl/j8GRGixR3GQBcs3y8
Im bardziej jesteś przekonany że masz niezawodne terenowe auto, tym dalej pójdziesz po traktor
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Motocykl: Soft 2 Szpetny
Tel. kom.: 698282838

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 27 mar 2022, 20:21

Przed południem szukałem ze Szpetką w okolicy rakiet. Takie czasy że powinno się ze dwie na podorędziu posiadać ;)
https://photos.app.goo.gl/L4EkePrLx4r4ES3BA
A po obiadku do kościółka do Obornik :)
https://photos.app.goo.gl/JNvpJ756FqaSiXSG6
Pogoda słoneczna ale jeszcze chłodno.
Im bardziej jesteś przekonany że masz niezawodne terenowe auto, tym dalej pójdziesz po traktor
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 28 mar 2022, 18:01

Dzisiaj kółeczko Sobota - Cerekwica - Obrzycko - Stobnica - Kiszewo - Objezierze i do domu.
https://photos.app.goo.gl/7fRDnYL2DLbejoJd8
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Postautor: Szubi dodano: 29 mar 2022, 09:00

czyli byłeś koło wielkopolskiego Malborka ;)
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 29 mar 2022, 12:07

Szubi pisze:czyli byłeś koło wielkopolskiego Malborka ;)

Do puki nie ma liści na drzewach to można go dojrzeć. Jak pojawią się liście będzie trzeba jechać do Malborka ;)
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 14 kwie 2022, 22:31

Szpetka była w Stobnicy na prawym brzegu Warty przy moście kolejowym Stobnica - Brączewo. A Szpetnym dzisiaj udałem się przez Sepno, Sycyn obok stajni „Dziewuch” jak je pieszczotliwie Szubi nazywa :) dalej piaszczystą, Amerykańską autostradą przez las (chwila nieuwagi na zakręcie i sosna wywalona ;) ) do Brączewa przy moście na lewym brzegu Warty. Od mostu nasypem kolejowym pozostałym po lini kolejowej w kierunku Obrzycka. Po drodze niespodzianka, Prekambryjski głaz narzutowy. Dalej stary most kolejowy na rzece Sama po którym wjeżdżamy do Obrzycka, przecinamy DK 185 i wjeżdżamy na tor 1 na peronie pierwszym stacji kolejowej Obrzycko. Ostatni pociąg pasażerski relacji Oborniki Wlkp. - Wronki przejechał tędy 31 temu. Nasyp po torowisku od Obornik Wlkp. do Stobnicy wykorzystano do budowy bardzo fajnej drogi rowerowej. Od Brączewa do Obrzycka nasyp jest w dobrym stanie, Szpetny dał radę :) . W Obrzycku lokalna władza rozsprzedała tereny po torowisku w okolicy dworca, jeżeli kiedyś dojdzie do budowy drogi rowerowej to tylko do DK185. Może kiedyś się pokuszę odszukać pozostałości trasy od Obrzycka do Wronek.
Kilka zdjęć z wycieczki, miłego oglądania :)
https://photos.app.goo.gl/E2K57ChnGQWt3HGM7

Linia została otwarta w 1909 roku, na całej długości miała jeden tor.

31 sierpnia 1991 zawieszono ruch pasażerski na linii, a od 1994 także towarowy. W 2005 roku linię usunięto z ewidencji PLK i na przeważającej długości rozebrano. Na początku roku 2013 rozebrano do semafora wjazdowego ostatnie metry pozostałego odcinka od Wronek do mostu przez rz. Wartę. Most w Stobnicy został umieszczony na liście zabytków.
https://photos.app.goo.gl/uWCqFCXD1iXXFzee7
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Postautor: Szubi dodano: 15 kwie 2022, 09:46

znasz moją okolicę lepiej niż ja ;)

Ta trasa kolejowa podobno piękna była. Podobno, bo niestety nigdy nie miałem okazji nią pojechać :( Teraz to tylko rowerem :)
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: jędrek dodano: 15 kwie 2022, 11:06

Kurde fajny ten most :oklasky: , a ja myślałem że Wielkopolska to tylko pola i farmerzy ;) a tu proszę :)
Awatar użytkownika
jędrek
Zarząd KCM

Motocykl: Barton 125 , Junak SC300
Tel. kom.: 609643753

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 15 kwie 2022, 11:45

Szubi pisze:znasz moją okolicę lepiej niż ja ;)

Ta trasa kolejowa podobno piękna była. Podobno, bo niestety nigdy nie miałem okazji nią pojechać :( Teraz to tylko rowerem :)

jędrek pisze:Kurde fajny ten most :oklasky: , a ja myślałem że Wielkopolska to tylko pola i farmerzy ;) a tu proszę :)

No tak, na poświęcenie się Szpetnego i umiejętności dziadka ani słowa ;) :)
Fakt trasa kolejowa nr 381 Oborniki Wlkp. - Wronki podobno była bardzo urokliwa. Wczoraj rozmawiałem z panią która mieszka w Obrzycku w budynku dworca PKP.
Odcinek Brączewo most - Obrzycko pokonałem wczoraj na Szpetnym, wspaniale być samemu w lesie na dawnym szlaku kolejowym a przed nami 7,5 km wertepów. Takie harce to tylko ze Szpetnym :)
Planuję również rozpoznać odcinek Obrzycko - Wronki na Szpetnym oraz Oborniki Wlkp. - Stobnica most, ale to rowerem ponieważ na tym odcinku jest już droga rowerowa.
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Postautor: zdzichu125 dodano: 15 kwie 2022, 22:58

Wertepowiec? :oklasky:
Awatar użytkownika
zdzichu125
Forumowicz

Motocykl: K750, R1150RT, ROMET ADV250