Wielkopolska

Tematy dotyczące lokalnych spraw.

Re: Wielkopolska

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 02 lis 2022, 23:04

Materiał znaleziony w internecie.
"Tomasz Karpiński
Wojskowy Sąd Okręgowy nr III w
Poznaniu (1945–1949) : dzieje urzędu
i registratury
Przegląd Archiwalny Instytutu Pamięci Narodowej 6, 135-157

Wojskowy Sąd Okręgowy nr III
w Poznaniu (1945-1949).
Dzieje urzędu i REGistRAtuRY
Wojskowy Sąd Okręgowy nr III w Poznaniu (wcześniej Sąd Poznańskiego Okręgu Wojskowego) nie doczekał się osobnego artykułu lub monografii1. Ten brak
zainteresowania badaczy wynika z jednej strony z kontrowersji spowodowanych działalnością sądu, z drugiej - z braku źródeł niezbędnych do przeprowadzenia analizy jego struktury lub działalności. Z pierwszego roku funkcjonowania sądu, dzięki
przekazaniu w 1955 r. kompletu akt do Centralnego Archiwum Wojskowego, zachowało się najwięcej informacji. Natomiast okres 1946-1949 ze względu na zniszczenie niemal wszystkich dokumentów administracyjno-gospodarczych i sądowych jest niemal nierozpoznany."

Napisy na płycie pilśniowej też ulegną zniszczeniu i przyjdzie czas że już nikt ich nie poprawi. Ruiny kościoła znajdują się na terenie zamkniętym, zagląda tam kilka osób w okresie święta zmarłych gdy umożliwiony jest dojazd do cmentarza.

Opuszczając to smutne miejsce skierowałem Szpetnego w kierunku gdzie przed wysiedleniem istniała wieś Glinno. W Glinnie urodził się Wojciech Bogusławski, na miejscu dworku jego rodziców postawiono obelisk i tablicę pamiątkową, to w tej chwili jedyne miejsce wskazujące że istniała tu wieś. To w tej wsi mieszkała rodzina mojej teściowej i tutaj po ślubie zamieszkali teściowie. Po wysiedleniu wszystkich mieszkańców okolicznych wsi rozebrano zabudowania a materiały posłużyły do budowy szkoły w Suchym Lesie. Szkoła ta nosi imię Wojciecha Bogusławskiego i obok niej na skwerze przy Urzędzie Gminy jest ławeczka ojca teatru polskiego.
Kilka fotek z miejsca gdzie nie powinienem "zabłądzić" ;)

https://photos.app.goo.gl/HJW1X49xEfmnnjdt5
Im bardziej jesteś przekonany że masz niezawodne terenowe auto, tym dalej pójdziesz po traktor
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Motocykl: Soft 2 Szpetny
Tel. kom.: 698282838

Postautor: Mist dodano: 02 lis 2022, 23:24

Dziadku Zbyszku zacytuję DaJana: Szacun!
mist
"nie jest błędem zrobić błąd, błędem jest trwanie w błędzie"
Awatar użytkownika
Mist
Klubowicz

Motocykl: Junak M12, FLSTCI
Tel. kom.: 726230066

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 03 lis 2022, 00:03

Mist pisze:Dziadku Zbyszku zacytuję DaJana: Szacun!

Dzięki Mist , to na bis ;) dla Ciebie dorzucę ciekawostkę. W okolicy Glinna przy trakcie do Złotkowa tam gdzie dzisiaj ślad gąsienic Abramsa się ścieli stała leśniczówka. Mieszkał w niej i doglądał okolicznych lasów Pan Leśniczy o wielkim sercu Józef Rewers, w 1928 roku zakończył pracowite życie i spoczywa na cmentarzu w Chojnicy. Zostawił po sobie czterech synów, najstarszy został leśnikiem by rodzina mogła pozostać w leśniczówce trzech młodszych zostało nauczycielami. To dzięki nim odzyskano materiały ze zburzonych wiejskich zabudowań i wybudowano z nich szkołę w Suchym Lesie. Wychowali w tej szkole kilka pokoleń uczniów.
To zdjęcie ze strony internetowej Szkoły w Suchym Lesie.

https://photos.app.goo.gl/TtvTpvDy5NdfWz4dA

A kiedy przyszedł czas na opuszczenie leśniczówki bo też znalazła się na terenie do wysiedlenia to wstali od stołu zmówili modlitwę za ojca i poszli nie zabierając boazerii.

" Z pokoleń trudu, z ofiarnej krwi.
Zwycięskiej chwały nadchodzą dni.
Dopomóż Boże!
I wytrwać daj ...
Tu nasze miejsce.
To nasz kraj!
- Jan Pietrzak-
Im bardziej jesteś przekonany że masz niezawodne terenowe auto, tym dalej pójdziesz po traktor
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 05 lis 2022, 17:09

„Sławę moją zostawiam zdaniu potomności, a jeżeli w sercu jednego choć prawdziwego Polaka pozyskam wdzięczne starań moich wspomnienie, jeszcze na tamtej stronie grobu szczęśliwym będę.”
-Wojciech Bogusławski-

W ten oto sposób zmotywował mnie „Ziomal” do zapoznania się z jego twórczością. Znalazłem inscenizację „Krakowiaków i górali” w reżyserii i scenografii pani Olgi Lipińskiej. Oczywiście jak to kobieta dołożyła tekstu, ale stworzyła „Perełkę”. Zachęcam do obejrzenia, wieczory długie :)

https://youtu.be/95QV0gNzZ54

Jeżeli obejrzałeś napisz, ziomal będzie szczęśliwy. ;)
A że to forum motocyklowe to obiecuję że po niedzieli wezmę Szpetnego i ruszę na poszukiwania tego młyna co być może zainspirował mistrza. Wiem że bohaterek i bohaterów sztuki już nie napotkam, ale chociaż młyńskie koło. :)
Miłego oglądania. :)
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Postautor: jędrek dodano: 05 lis 2022, 21:15

Awatar użytkownika
jędrek
Zarząd KCM

Motocykl: Barton 125 , Junak SC300
Tel. kom.: 609643753

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 06 lis 2022, 12:01

Piękny to „taniec” choć finał tragiczny. Dzięki jędrek w imieniu ziomala ;)

https://youtu.be/nmEtE95BFXQ

Pojadę poszukać tego koła młyńskiego w okolicy Glinna. Bo przecież gdyby Wojtek nie znał jak ono wygląda to nie mógł by Wojciech go zauważyć w Mogile podkrakowskiej. ;)
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 06 lis 2022, 13:48

To może oznaczać tylko jedno. Wsiadaj i kończ.

https://photos.app.goo.gl/kucLhqAAS9bq1jyT8

Chyba mają jeszcze kompla bo mapę im podsunął.

https://photos.app.goo.gl/yewF4x9AahqiCjF29

Cóż począć ;) :)
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 06 lis 2022, 18:03

Ruszyłem śladami Wojciecha Bogusławskiego w poszukiwaniu młyńskiego koła. :)
Szpetny dzielnie pokonywał kilometry, a drogi osiemnastowieczne ;) nikt od tego czasu z nimi nic nie robił prócz rozjeżdżania. Znalazłem w końcu ten Łysy Młyn z młyńskim kołem. Kilka fotek z wycieczki, czy to jest to koło które powróciło w pamięci ziomala przy młynie w Mogile?
Miłego oglądania.

https://photos.app.goo.gl/ycTex7ZPnWsKT14D6
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Postautor: jędrek dodano: 06 lis 2022, 19:12

Super :oklasky: za to że Ci się chce :oklasky: a droga to mi wygląda raczej na wiek XIII ;)
Awatar użytkownika
jędrek
Zarząd KCM

Motocykl: Barton 125 , Junak SC300
Tel. kom.: 609643753

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 06 lis 2022, 20:00

jędrek pisze: …..a droga to mi wygląda raczej na wiek XIII ;)

Oj pojechałeś ;) mogę zgodzić się na XIV wiek. Film „Kazimierz Wielki” był na tym terenie nagrywany i scenografia pozostawiona została :)
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Regiony