close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Moja Wielka Grecka Podróż Poślubna MWGPP

Wycieczki krajowe i zagraniczne oraz relacje z ich przebiegu

Re: Moja Wielka Grecka Podróż Poślubna MWGPP

Postautor: Luca dodano: 13 cze 2024, 10:04

Szubi pisze: Mówili, jedź do Albanii, tam tanio mówili :rotfl:

No to faktycznie skroili Was równo. Po prostu zapłaciłeś podwójną cenę.
Czyli w Albanii nie tylko można mieć intensywne wrażenia przy podziwianiu widoków, ale też i na stacji benzynowej :rotfl:
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Szubi dodano: 13 cze 2024, 20:25

cudne widoki, cudne widoki, cudne widoki . . . no dobra tu zbudowali jakąś platformę do robienia zdjęć, to się już zatrzymamy i cykniemy fotę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zatrzymują się też inni motocykliści. Patrzymy polskie blachy. Zagadamy w ojczystym języku. Z rozmowy z rodakami dowiedzieliśmy się, ile to oni nie płacą za nocleg w miejscowości do której my też zmierzamy, a następnie widząc logo naszego klubu na kamizelce, wskazali nam dwie Chinki które też robiły tam zdjęcia, że możemy sobie z nimi pogadać :/ Ci goście, to nie nasze klimaty, więc wsiadamy na moto i ruszamy dalej. W czasie całej wyprawy kilkukrotnie spotykaliśmy rodaków. Były to różne spotkania. Od życzliwych, radosnych, pomocnych, po durne, chmurne i niemiłe.

Dalsza droga to piękne serpentyny, w pięknych okolicznościach przyrody i cdn
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: Szubi dodano: 16 cze 2024, 13:58

jeszcze trochę czasu do meczu, to może zdążę coś naskrobać :czytaj:

Po przepięknych serpentynach w pięknych okolicznościach przyrody docieramy do miejsca docelowego, wioski Theth. Cytując za Wikipedią Theth -"Jest jedną z najbardziej izolowanych osad w Europie." https://pl.wikipedia.org/wiki/Theth a potem pojawili się turyści :swir: Jak oglądałem Prokopa na YT i relacje innych podróżników było jeszcze niedawno tam fajnie i dziko. Teraz już dojeżdżamy asfaltem do samej wioski, drogi gruntowe w wiosce są oświetlone, buduje się pensjonat za pensjonatem i za chwilę pewnie powstanie tam MCDonalds i przyjedzie Miś z Krupówek. Jeszcze nie ma sklepu z pamiątkami ale sądzę że za rok, góra dwa już będzie. Coraz mniej jest miejsc gdzie może nas cieszyć tylko dzika przyroda. Sama wioska i miejsce jeszcze przeurocze. Osada w sercu gór, zewsząd, dookoła otoczona górami. Cisza, spokój, bez tłumu turystów jeszcze. Naprawdę można tam się odprężyć, zrelaksować, bo w która stronę byśmy się nie odwrócili, wszędzie piękne góry.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Muszę kończyć bo obiad wjechał na stół :amam: cdn ... :czytaj: :nuda:
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Postautor: Szubi dodano: 16 cze 2024, 18:17

obiad zjedzony, mecz skończony, więc można pisać dalej :czytaj:

Największą atrakcją tej wioski jest stary kościół.

Widok z naszego pensjonatu

Obrazek

w oddaleniu

Obrazek

i w przybliżeniu

Obrazek

i z bardzo bliska

Obrazek

Obrazek

Najchętniej wstawiłbym z 1000 zdjęć z tego miejsca, ale wtedy nie będziecie mieć motywacji aby tam pojechać ;p a WARTO !!!

cdn..
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 17 cze 2024, 22:10

Obok ładnego starego kościoła zawsze stoi motocykl ;) :)

https://photos.app.goo.gl/92w1ZFacbCphZJhK6
Im bardziej jesteś przekonany że masz niezawodne terenowe auto, tym dalej pójdziesz po traktor
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Motocykl: Soft 2 Szpetny
Tel. kom.: 698282838

Postautor: Luca dodano: 19 cze 2024, 13:33

Szubi pisze:.... wioski Theth. Cytując za Wikipedią Theth -"Jest jedną z najbardziej izolowanych osad w Europie.

Chyba była, zanim położyli asfalt. Kiedyś motocykliści musieli się przeprawiać po sporych kamieniach, żeby dojechać na miejsce.
Całkiem blisko od nas, czyli na Ukrainie, nadal są wioski odcięte od świata do których dojazd zajmuje pół dnia. DaJan może coś na ten temat powiedzieć ;).
Nie zmienia to jednak faktu, że w Theth jest mega pięknie i już po zdjęciach widać, że warto tam jechać :)
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Postautor: Szubi dodano: 20 cze 2024, 21:25

no to idziemy w stronę drugiej charakterystycznej budowli w tej osadzie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i opis cóż to

Obrazek

Ten budynek był miejscem odosobnienia dla osoby która chroniła się przed zemstą rodową. Jeśli ktoś popełnił czyn wymagający zemsty rodowej, np. kogoś zabił, mógł się tam schronić przez jakiś czas, dopóki jego rodzina we współpracy ze starszyzną nie wynegocjowała warunków odstąpienia od zemsty rodziny przeciwnej.

Dookoła osady, oprócz cudnych widoków :swir: jest też wiele szlaków pieszych.

Obrazek

Obrazek

Dla zainteresowanych, w osadzie jest mini market, więc o zakupy spożywcze nie trzeba się martwić.

Wracamy do domu w którym mieszkamy na kolację. Noc nie była spokojna. Wieczorem nadciągnęły ciemne chmury

Obrazek

Dawno już nie przeżyliśmy, tak potężnej burzy. Pioruny bardzo blisko biły, grzmoty odbijały się dodatkowym echem od ścian gór, i ogólnie pompa z nieba. Było z lekka przerażająco.

cdn...
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Postautor: Luca dodano: 21 cze 2024, 09:35

Szubi pisze:Dawno już nie przeżyliśmy, tak potężnej burzy. Pioruny bardzo blisko biły, grzmoty odbijały się dodatkowym echem od ścian gór, i ogólnie pompa z nieba. Było z lekka przerażająco.

Czyli dobrze, że nie wybraliście opcji namiotowej ;)
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Postautor: jacek.rc dodano: 22 cze 2024, 06:43

Jest moc i szacun za kondycję :oklasky: .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: Szubi dodano: 26 cze 2024, 16:33

chwilowo, mam nadzieję, pisanie relacji będzie wstrzymane :(

:motor: pewnie i tak nie dotrze, ale spróbuję. Zawsze bezpieczeństwo na pierwszym miejscu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zawsze w kompletnym bezpiecznym stroju motocyklowym !!!!!!!!!!!!!!!! nawet jak macie do przejechania nawet 5 metrów i to na piździku
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Podróże