Cieknące amortyzatory- Zipp Raven

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: Duszek dodano: 17 lip 2009, 11:31

Witam i o pomoc pytam
Otóż zauważyłam, że nawet po krótkiej jeździe cosik mi chlapie na bruk po odstawieniu moto. Przednie amortyzatory są całe mokre i wyglada na to, że to własnie znich cos cieknie. Co to może być? I czy to coś poważnego?
Jako że w sprawach technicznych jestem laik nie bardzo wiem co robić?
A jesli to sprawa, która będzie wymagać lekarza to może ktoś zna takowego w Krakowie?? (niestety serwis zjada moje skromne oszczędności)

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Duszek
Klubowicz

Motocykl: Zipp-Romet-Bandit-Sztormiak
Tel. kom.: 501603480

Postautor: Luca dodano: 22 lip 2009, 08:45

Dziwne, żeby oba na raz ciekły. Powycieraj do sucha i obserwuj skąd ten olej się wydostaje.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Shipp dodano: 22 lip 2009, 16:25

Zrób rachunek sumienia zanim pojedziesz do mechanika, czy przypadkiem nie było jakiegoś malutkiego dzwonka wcześniej?
Jeśli był, istnieje duże prawdopodobieństwo skrzywienia lag, w takim razie wymiana uszczelniaczy niewiele da i po krótkim czasie ponownie będą cieknąc.
Jeśli dzwonka nie było, to najprawdopodobniej /o ile dobrze pamiętam/ masz odkryte lagi. Na nich zbiera się brud, szczególnie w upały zasycha smoła z asfaltu. Parcujące lagi wcierają to wszystko w uszczelniacze i jeśli na kropelce smoły zaschło ziarnko piasku, mogło zrobic malutką nieszczelnośc. Dziwne w tym wszystkiem jest jedynie to, że pociekły oba na raz, ale nie wykluczony jest taki przypadek. Wymiana uszczelniaczy nie jest jakaś specjalnie skomplikowana ale pracochłonna. Trzeba odkręcic z półki śruby trzymające lagi, wyjąc z obudowy wkłady z tłoczkami, sprawdzic DOKŁADNIE poziom płynu w lagach, wyjąc stare i włożyc nowe uszczelniacze i złożyc w odwrotniej kolejności. W tym momencie jest okazja wymienic płyn w lagach z uwzględnieniem zasady: im więcej płynu tym twardsze zawieszenie. Dobrze też jest kupic specjalną osłonkę uszczelniaczy i założyc ją na lagi, żeby uniknąc ponownego uszkodzenia.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

Postautor: Kris dodano: 09 wrz 2009, 17:16

Duszek, jeżeli motong ma jeszcze gwarancję, to Ci wymienią pierścienie simmera za free, Dowiadywałem się w zaprzyjaźnionym serwisie w Kwidzynie.
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven
Tel. kom.: 501963905

Wróć do Wszystko na temat...