CF Moto 650 MT

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Re: CF Moto 650 MT

Postautor: jacek.rc dodano: 08 sie 2026, 09:13

Sory za offa , ale piszesz o zmianach softu . Jakiś czas temu wpadłem przypadkiem na posta o zmianach programu w Benelli trk ( jakiś gościu z Wawy) i euforię właścicieli motocykli ,którzy poddali się jego modyfikacją . Motocykle miały cudownie mniej palić i byś duuużo żwawsze :ojoj: . Teraz dla niewtajemniczonych , żeby spełnić wyśrubowane normy euro motocykle ( i inne spaliniaki) pracują dzisiaj na bardzo zubożonych mieszankach . Efektem ubocznym są : zmniejszone spalanie i zwiększona temperatura silnika . Ta druga może powodować wypalenie dziury w tłoku , przytarcia gładzi cyl. lub nawet wypalenie gniazd zaworowych . Jak na w/w poście to napisałem i zadałem pytanie o żywotność silników jeżeli te minimum jeszcze zmniejszają ,to w jakiś dziwny sposób nigdy już nie potrafiłem znaleźć tego posta _bezradny . Żeby nie było zabiegi te ( z ubogą miesz.) są stosowane powszechnie przez tuningowców , dwusuwowych crosiarzy i np w silnikach do kogeneracji ( gdzie jest produkowany prąd i ciepło ) ,ale jedni liczą się ze skutkami ,a drudzy projektuję specjalnie te silniki . W pracy akurat z takim mam do czynienia . Jeszcze raz przepraszam za ofa ,ale też mam nadzieję ,że post da do myślenia zanim ktoś zacznie poprawiać chińczyka ( i nie tylko ) .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: jacor dodano: 08 sie 2026, 12:17

To moja cfka mogła się załapać na euro 5 bo jest z 2021 roku
Awatar użytkownika
jacor
Klubowicz

Motocykl: Cf Moto 650

Postautor: beniamin82 dodano: 10 sie 2026, 16:19

jacek.rc pisze: Motocykle miały cudownie mniej palić i byś duuużo żwawsze :ojoj: . Teraz dla niewtajemniczonych , żeby spełnić wyśrubowane normy euro motocykle ( i inne spaliniaki) pracują dzisiaj na bardzo zubożonych mieszankach . Efektem ubocznym są : zmniejszone spalanie i zwiększona temperatura silnika . Ta druga może powodować wypalenie dziury w tłoku , przytarcia gładzi cyl. lub nawet wypalenie gniazd zaworowych [...] Jeszcze raz przepraszam za ofa ,ale też mam nadzieję ,że post da do myślenia zanim ktoś zacznie poprawiać chińczyka ( i nie tylko ) .

Tu właśnie odwrotnie, podobno przez to że Chińczycy chcieli spełnić normę to zubożyli mieszankę, a właśnie jest zalecenie żeby wgrać EURO4 żeby ją wzbogacić, bo się silniki przegrzewają przy 35+stopni celsjusza.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Poprzednia

Wróć do Wszystko na temat...