close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Przerywacz kierunkowskazów - zamiennik ???

Postautor: krzys59 dodano: 04 cze 2008, 22:01

Witajcie
Padł mi przerywacz kierunkowskazów w Challengerze, czy muszę zastosować oryginalny czy można dać jakiś zamienniK? A jeśli tak to z czego? Komplentnie się na tym nie znam.
A tak na marginesie, zauważyłem że coś mi się zbiornik trochę rusza, ale się zbytnio tym nie przejmowałem, kupy się trzymał. Dzisiaj w ramach szukania czemu nie ma kierunkowskazów zdjąłem fotel i zonk Śruby mocujące zbiornik urwane. Obie :wrr:
Dobrze że w trakcie jazdy zbiornik nie odmaszerował w siną dal.
Pozdrawiam
Krzysiek
krzys59

Postautor: Luca dodano: 05 cze 2008, 10:04

To zależy jaki masz tem przerywacz. Cjt7 ma samochodowy i działa. Najlepiej jednak kup w Kingwayu, nie powinno być z tym problemu.
Co do zbiornika to zawsze się trochę rusza bo jest osadzony na gumach ale, żeby śruby się urwały, jak zbiornik i bez śrub spoczywa sobie w spokoju to coś dziwnego musi być. Przypadkiem w serwisie przy skręcaniu nie pozrywali gwintów?
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Shipp dodano: 05 cze 2008, 10:10

Zbiornik rzeczywiście i u mnie trochę się rusza. Na dodatek odpadło jedno ucho mocujące /przysiedzisku/ i teraz trzyma się na jednej śrubie. :gadula:
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

Postautor: krzys59 dodano: 05 cze 2008, 13:32

Dzięki za podpowiedzi, kupię od malucha, mam nadzieję że będzie ok.
Proszę mi jeszcze powiedzieć jedno, mój przerywacz ma 2 styki a te sprzedawane np na allegro mają 3 np:
http://allegro.pl/item374611110_przeryw ... _fiat.html
Możecie mnie oświecić jak to podłączyć?

A co do zbiornika, to cholera wie co tam było, ale obie śruby były ładnie urwane, na tej samej wysokości, i gdyby nie moje 90 kg na siedzeniu to pewnie by sobie poszedł :))
Drgania w challengerze są dość pokaźne i to chyba był problem, pomijając twardość chińskich śrub. Jak coś takiego odkrywam to sobie mówię, że sprzedam dziada, ale potem mi przechodzi :D
krzys59

Postautor: herrmannek dodano: 05 cze 2008, 21:27

Jakaś fotka uszkodzenia?
herrmannek

Postautor: krzys59 dodano: 05 cze 2008, 23:45

Wiesz, jakoś nie przyszło mi na myśl żeby ktoś chciał zobaczyć urwane śruby. Ot, zwyczajnie urwane mniej więcej w połowie, nie było czego fotografować.
Lepiej mi powiedz jak podłączyć ten nieszczęsny przerywacz z trzema pinami do moich dwóch kabli :-)
krzys59

Postautor: krzys59 dodano: 06 cze 2008, 14:38

Założyłem przerywacz z cinquecento, musiałem przestawić kable w mojej kostce idącej do przerywacza i dodać jeden do masy. Działa bardzo ładnie.
krzys59

Postautor: Chris K dodano: 12 cze 2008, 01:21

Witam.

Jestem od niedawna posiadaczem Challengera 200. Mi też padł przerywacz kierunkowskazów. Najpierw nie bardzo wiedziałem gdzie jest zlokalizowany, co ciekawe serwisant z kingwaya też nie wiedział :P Ale znalazłem, z tym że po obejrzeniu elektroniki stwierdziłem że może by naprawić. Luty na tranzystorze mosfet były wytopione, mosfet też zreszta wyglądał podejrzanie. Poprawienie lutów nie dało efektu, dopiero wymiana mosfetu na nowy przywróciła sprawność przerywacza. U mnie w przerywaczu był IRF730 - parametry prąd ciągły 5,5 A, a napięcie 400V !? (po co taki w motocyklu?) Wymieniłem na IRF540 - zresztą tylko taki mieli w sklepiku pierwszym z brzegu ale parametry lepsze 22A ciągły, i 100V. Cena 3.50 zł, pewnie przepłaciłem ale nie chciało mi się szukać lepszej oferty po za tym już mi się znudziła jazda z wyciąganiem rąk - jak na rowerze. Dziś testowałem i jak na razie działa. Czyli nie trzeba zaraz wymieniać całego przerywacza.
Pozdrawiam.
Chris K

Postautor: krzys59 dodano: 12 cze 2008, 18:37

cjt7 pisze: I mruga ci z taką samą częstotliwośćią jak poprzednio czy zmieniłeś też żarówki?

Nie, mruga szybciej, szybko ale może być, z tym że wymieniłem w kierunkach z tyłu żarówki na LEDy, co pewnie też zmieniło częstotliwość. Prawdą jest też że kupiłem najprostszy przerywacz, więc częstotliwość zależy od obciążenia.
Podrzucę młodemu zepsuty niech pokombinuje jak naprawić, bo widzę że jeden odważny już jest. W starym przerywaczu zmiana żarówek na LED nie zmieniła częstości mrugania.
A jeśli chodzi o to gdzie jest umieszczony przerywacz to szukać go trzeba po prawej stronie za osłoną pod siedzeniem kierowcy, mniejsza kostka z dwoma kablami :D
krzys59

Postautor: Chris K dodano: 13 cze 2008, 00:05

Witam.

Tak jak pisze kolega, przerywacz - czarna kostka z dwoma stykami - jest pod prawą osłoną. Dochodzą do niego dwa kable zakończone białą wtyczką w kształcie litery L.
Chris K

Następna

Wróć do Challenger 200