Żarówki..... jasność ciemności

Postautor: Luca dodano: 18 cze 2008, 08:11

Zakup sobie LED-y i bedziesz miał spokój z przepalonymi żarówkami.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Luca dodano: 18 cze 2008, 09:29

Myślałem, że w kufrach masz postojówki a nie kierunek. Normalne duże kierunkowskazy z tyłu masz to nie trzeba nic kombinować z przerywaczem jeśli tylko w kuferkach zmienisz na LED-y. Szukaj świecące na pomarańczowo lub na żółto.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Postautor: Shipp dodano: 18 cze 2008, 09:41

Ja zrobiłem tak:
1. wymieniłem żarówki w kufrach na LEDy /normalne padały od wibracji natychmiast/
2. oprawki żarówek przykleiłem do tego plastikowego mocowania klejem do gumy /teraz nie wylatuje/
3. ponieważ nie dostałem kolorowych LEDów, klosze pomalowałem na czerwono farbą do kloszy świateł /od wewnątrz/
teraz świeci biała żarówka LED wewnątrz czerwonego klosza, nie wypada z oprawki a na zewnątrz widac czerwone światło.
no i oczywiście podłączone jest światło pozycyjne a nie kierunki, więc nie potrzebny żaden przerywacz.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

Postautor: Shipp dodano: 18 cze 2008, 13:19

Dałem żarówki punktowe i wywaliłem te metalowe kapturki. Te żarówki mają taką moc, że nie ma szansy oślipic a poza tym, pomalowane szkło /musi byc odpowiednia farba do kloszy/ i tak działa jak filtr światła, więc widac dobrze ale nie oślepia.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

Postautor: Luca dodano: 18 cze 2008, 14:15

dittos pisze:no tylko teraz kupić cały lakier do kloszy i zużyć zdziebko :mur: :mur: :mur:
Ale cóż trzeba się za to zabrać.

No jak się nie chce zabrać za szukanie kolorowych LED-ów na Allegro to maluj se waćpan :]
dittos pisze:A tak na marginesie, to próbował ktoś kiedyś rozbierać wskaźnik paliwa, aby wyczyścić szybkę od środka ?

Odkręcasz dwa wkręty na zbiorniku i zdejmujesz tą chromowaną plastikową obudowę. Ja nie miałem małego śrubokręta by odkręcić tą śrubę od kierownicy i ściągnąłem sobie cały zbiornik by mieć lepszy dostęp. Od środka wskaźnika o ile dobrze pamietam są trzy małe wkręty i całość masz już w rękach.
Możesz sobie czyścić, do woli, czy nawet wkleić zdjęcie ukochanej :mrgreen:
Przy składaniu posmarowałem uszczelkę delikatnie siliconem by lepiej uszczelniło przed ewentualnym deszczem.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Postautor: Luca dodano: 18 cze 2008, 16:05

U mnie wszystko rozbiera się bez problemu, wystarczy podważyć śrubokrętem. Może w Challengerze jest jakaś inna konstrukcja obudowy wskaźnika. Uszczelka jest raczej od deszczu a nie od polewania baku benzyną to mogła się uszkodzić.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Wróć do Challenger 200