close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Ładowanie akumulatora

Ładowanie akumulatora

Postautor: senekkorzenna dodano: 04 lut 2010, 23:14

Akumulator masz pod siedzeniem.
Aby zdjąć siedzenie musisz odkręcić dwie śruby na klucz 8 /znajdują się po obu bokach motocykla zaraz przy amortyzatorach/oraz śrubę na klucz 13 z tyłu siedzenia.
Po zdjęciu siedzenia akumulator znajduje się w komorze zaraz przy baku.
senekkorzenna

Ładowanie akumulatora

Postautor: Dobry dodano: 04 lut 2010, 23:23

Tak jak piszę senek........,masz po bokach zaraz przy sprężynach 2 śruby na klucz 8 i z tyłu na 13 i mam prośbę jak odkręcisz i zdejmiesz siodło to napisz czy aku zajmuje ci cała komorę czy nie bo mi się wydaję że jakies dziwne mam to aku za małe bo miejsca dużo.Pali normalnie tak więc problemów nie miałem ale z ciekawości pytam czy aby w sklepie nie włożyli mi od innego moto aku
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

Ładowanie akumulatora

Postautor: margier dodano: 05 lut 2010, 00:24

Wielkie dzięki z odpowiedź, jutro powalczę z tym tematem. Mam zamiar zdemontować aku i zabrać go do domu do wiosny, nic się nie rozprogramuje i po podłączeniu będzie chodził normalnie ten mój motorek ??? Tak pytam pomny doświadczeń z innymi pojazdami. Właściwie to kiedyś odkręciłem tą śrubę za siedzeniem ale nie zauważyłem bocznych i odpuściłem sprawę. Napiszę jutro co i jak.
Dzięki raz jeszcze,Marek.
margier
Forumowicz

Motocykl: Romet 250 V, Yamaha XV1700 RS
Tel. kom.: 500850757

Ładowanie akumulatora

Postautor: Dobry dodano: 05 lut 2010, 01:27

Nic ci sie nie rozprogramuje spokojnie :))
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Ładowanie akumulatora

Postautor: senekkorzenna dodano: 05 lut 2010, 09:08

Jeszcze jedna uwaga;ta śruba na klucz8 z prawej strony wygląda jak by miała być do przykręcenia dekla plastykowego więc niech cię to nie zmyli.
żołnierz ! akumulator ma być żółty to charakterystyka dla V250.
senekkorzenna

Ładowanie akumulatora

Postautor: Dobry dodano: 05 lut 2010, 16:39

Koloru swojego aku nie pamiętam chyba że Zbigniew luknie bo moje moto u niego zimuje :))
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Ładowanie akumulatora

Postautor: Mireksol dodano: 05 lut 2010, 20:58

Niestety Andrzej w R-250 problemy z prądem to chyba normalne. Zaraz po zakupie mojego moto nawojowałem się też z aku. Myślałem, że już jest do kitu. Robił mi cuda. Nowo naładowany, przejechałem 30 km i powoli wszystko pada, pomimo, że pojazd był w trakcie jazdy. Dojechałem na service zgłosiłem problem sprawdzili według nich wszystko ok. Podładowali aku grało, wracając przejechałem 10 km i powoli: brak świateł, kierunkowskazów itp. do domu wracałem bez oświetlenia pomimo, że pojazd pracował i alternator też. Sprawdzałem każdy kabelek, dawno temu w MZ - miałem podobny problem do Luca, podkładka przyszczypnęła mi izolację na jednym kabelku i padał prąd. Niestety tutaj nic z tego. Kable ok, regulator ok, bezpiecznik padł mi kilka razy więc już nie wiedziałem co. Sprawdzałem masę, tą przy aku i pod regulatorem, doczyściłem bo według mnie nie dokońca lakier usunęli, nadal to samo, przesmarowałem wazeliną techniczną trochę lepiej ale i tak wracałem parę razy w nocy bez świateł, pomimo że pojazd odpalał na popych bez problemu lecz już nie mógł doładować aku. Wreszczie kupiłem takie coś w sprayu do usuwania wody z elektryki i spryskałem wszystkie miejsca gdzie występowała masa i gniazda bezpiecznika przy aku, sam już nie wiem czy to o to chodziło ale od tej pory problem znikł( co jakiś czas poprawiam szczyszczam i tym psikam). Więc nie był to ani aku ani regulator tylko chyba masa. A motorek po rozładowaniu aku nigdy już pomimo odpalenia na pych nie potrafił doładować aku musiał to zrobić prostownik. :chopper:
Mireksol
Forumowicz

Motocykl: Jinlun R-250-5 r.prod. 2008

Ładowanie akumulatora

Postautor: margier dodano: 06 lut 2010, 12:57

Witam
Dzięki za pomoc, akumulator jest wyjęty u mnie jest jak pisano powyżej jest z górą koloru żółtego. Wyjąłem go do góry bez demontowania bocznych osłon. Ale by odkręcić siedzenie męczyłem się 40 minut. Jedna z bocznych śrub mocujących siedzenie była blokowana przez boczną osłonę, dopiero odginanie osłony pozwalało na jej odkręcenie. Po odkręceniu zauważyłem, że ta właśnie osłona jest cofnięta pól cm do tyłu i dlatego blokuje śrubę. Poniżej zdjęcia aku i jego miejsca pod siedzeniem.
http://img524.imageshack.us/i/dsc00027d.jpg/
http://img37.imageshack.us/i/dsc00026cc.jpg/
http://img709.imageshack.us/i/dsc00025eq.jpg/
Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Marek :dzieki:
margier
Forumowicz

Motocykl: Romet 250 V, Yamaha XV1700 RS
Tel. kom.: 500850757

Ładowanie akumulatora

Postautor: Niebieski dodano: 06 lut 2010, 17:46

Uuu, to w motorku który w sezonie potrafił trzymać cenę 12000zł jest aku z kwasem ?? Ja w standardzie miałem żelowy :))
Awatar użytkownika
Niebieski
Klubowicz

Motocykl: brak
Tel. kom.: 604956970

Ładowanie akumulatora

Postautor: senekkorzenna dodano: 06 lut 2010, 18:49

To nie jest standardowy akumulator do V250 ,ma być cały żółty.
senekkorzenna

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 250