Zipp Manic i inne nakedy - wielkość

Postautor: pawelcio dodano: 02 gru 2009, 22:47

Witajcie
Przymierzam się do zakupu pierwszego motocykla. Mam w planach dojeżdżać nim do pracy (ok 35km dziennie przez miasto) i ewentualnie bliska turystyka: zależy mi więc na niskich kosztach eksploatacji, dlatego myślę o klasie 125-150ccm. Stawianie na koło i ściganie się z wiatrem mi nie imponuje, wystarczy, żeby sprawnie ruszyć spod świateł przed puszkami i dotrzeć przed nimi bezpiecznie do następnych świateł, natomiast w przypadku bliskiej turystyki optymalna byłaby jazda z prędkością 80-90kmh bez piłowania silnika (czy 125 do tego wystarczy?) .
Tak więc jakiś nakedzik.
A teraz do rzeczy:) Mam ok.183cm wzrostu i nie chciałbym czuć się, ani wyglądać na moto jak na piesku.
Co sądzicie o Zippie Manic? Poza relacją z wyprawy125 (gdzie Manic pomyślnie przeszedł test na bezawaryjność) nie mogę znaleźć w sieci nic na jego temat, a interesują mnie gabaryty, osiągi itp.
Myślę też o Romecie Z-150 (choć zniechęca mnie duża liczba usterek,które, jak wynika z informacji na forach mu się zdarzają) lub ewentualnie o Keeway'u Speed 125/150. Jakie są gabaryty tych sprzętów?
Pozdrawiam
Paweł
pawelcio

Postautor: mlynaszz dodano: 02 gru 2009, 23:18

Witaj. Zapytaj mrzystego, on posiada Rometa Z-kę, więc zapewne będzie w stanie udzielić informacji o jego gabarytach i awaryjności.
Awatar użytkownika
mlynaszz
Zarząd KCM

Motocykl: CHN->JP->I->GB->JP

Postautor: dorplas dodano: 03 gru 2009, 00:48

150-tki mają prawie takie same zużycie paliwka jak 250-tki i do tego są mocniejsze, sugeruję że lepszy będzie 250 tak więc poszukał bym sprzęta w większej pojemności :)
----------------------------------------------------------------------------------
Myśl Za Dużo! a stworzysz problem, którego wcześniej nie było!
Awatar użytkownika
dorplas
Zarząd KCM

Motocykl: NIGHTHAWK 750S
Komunikator: GG 827772

Postautor: Shipp dodano: 03 gru 2009, 09:02

No tak, ale kolega chce nakeda a tych nie ma w poj. 250ccm, oprócz tego nowego Rometa niedawno prezentowanego, cała reszta mieści się w poj. 125-150ccm.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

Postautor: kabanos_25 dodano: 28 gru 2009, 11:25

Pamiętam jak na początku tego roku miałem ten sam problem. Co wybrać? Zipp czy Romet, a może utopić dwa razy tyle i kupić Yamahę YBR? Po długich debatach z żoną wybór padł na Zippa "Mańka" Manica. Jeżeli zależy Ci na ekonomii to Manic spełnia to kryterium. Przy jeździe we dwoje w mieście przy prędkości 50-55km/h zużycie paliwa oscyluje w granicach 2litrow na 100kilometrów. Biorąc pod uwagę iż silnik zasilany jest gaźnikiem a nie wtryskiem paliwa, wynik jest rewelacyjny. Przy większych prędkościach zużycie nieco wzrasta, jednak nie powinno przekroczyć 3l. Prędkość podróżna 80km/h jak najbardziej, 110-115km/h ze łzami w oczach jednak nie o to tu chodzi. Co do samej sylwetki motocykla to, zbliżona jest do legendarnego Suzuki Gs500. Samo malowanie, budowa kierownicy i kształt baku przywodzą na myśl Suzuki GSa 500, zwłaszcza z początku lat jej produkcji. Z oczywistych względów jest mniejszy, ale nie aż tak bardzo. Dla przykładu podam że zbiornik paliwa w GSie 500 to 17l, natomiast w Manicu to 16l ( choć nigdy nie udało się mi wlać więcej niż 14l, ale też nigdy nie podjeżdżam pod stację paliw pusty ). Czy da się sprawnie ruszyć spod świateł? Owszem, ale czy przed puszkami? Odpowiem Ci tak, nie wiem czy Kawasaki Ninja poradzi sobie z "gówniarzami" w blaszanym opakowaniu, zwłaszcza tymi pod wplywem np nienawiści do motocykli. Jednak przy jeździe solo nie powinno być z tym problemów. Czy nie będziesz wyglądał jak na piesku? Raczej nie, wzrost 183cm to nie jest przecież aż tak dużo. Przy moim 176cm jest jeszcze trochę zapasu, więc tragedi być nie powinno. Najlepiej byłoby się do motocykla przymieżyć np Romet Z-150, jest podobnej "postury". Na plus w Zippie mogę zaliczyć wyświetlacz biegów ( bardzo przydatne dla początkujących ), dość precyzyjnie działająca skrzynia, standardowo montowany filtr paliwa, regulacja tylnego zawieszenia ( docenia się to przy jeździe we dwoje ), solidny bagażnik w sam raz do lekkiej turystyki ( używam toreb), dobre przednie oświetlenie ( choć żarówki typu hs1 są dość trudno dostępne - identyczne montowane w Suzuki Burgman ), ładny dźwięk silnika ( podobny do suzuki GN 125/250 ). Na minus, dość uciążliwe wibracje, które w miarę czasu odrobinę ustępują wraz z rosnącym przebiegiem. Typowe dla singli 4t i chińczyków. Jednak przebycie ponad stu kilometrów jednym ciągiem wywołuje dość dziwne uczucie w dłoniach jak i na czterech literach, zwłaszcza siedzenie pozostawia sporo do życzenia. Mimo że ładnie się prezentuje po dłuższej jeździe bez przerwy staje się niewygodne. Motocykl używam do lekkiej turystyki i sądzę że wyśmienicie się do tego nadaje. Dłuższe wypady z małymi przestojami to sama przyjemność. Na koniec napiszę Ci tak, nie polecam i nie odradzam. To musi być indywidualny wybór każdego motocyklisty. Osobiście jestem bardzo zadowolony zarówno z wyglądu jak i osiągów. A wybór należy do Ciebie.
kabanos_25

Postautor: wiekowy dodano: 06 lut 2010, 19:28

Mam Rometa Z150 i ma tylko jedną wadę.Wskaźnik paliwa albo działa albo nie.-:).Po przejechaniu 3000 km.zużycie na 100 km wyszło mi 2,49 l.Fakt,że 70 % jechałem solo, ale zrobiłem dwa razy wyprawę z pasażerem na dyst.300 km.Mam zamiar go sprzedać bo kupiłem wiekszy.Jak jestes zainteresowany to przedzwń do mnie.Jest koloru czerwonego
Awatar użytkownika
wiekowy
Forumowicz

Motocykl: Yamaha Virago 535
Tel. kom.: 502528976

Postautor: miqul dodano: 29 cze 2011, 15:37

Witam serdecznie
Sytuacja się zmieniła i na rynku jest „golas” Nitro250
Czy ma ktoś doświadczenie z tym modelem?
Awatar użytkownika
miqul
Klubowicz

Motocykl: RAVEN; CB500S; CBR 1100XX
Tel. kom.: 502832983

Postautor: beniamin82 dodano: 29 cze 2011, 19:33

Kolega Cowbee ma takiego, i chyba ostatnio mu się coś sypnęło na gwarancji. Ale co i jak załatwił to nie pisał. Spróbuj go na priva zapytać.

A tu masz już coś do poczytania.
viewtopic.php?t=1842
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: arekf dodano: 03 paź 2011, 10:47

Jest jeszcze Benzer Aston 250 - ale ciężko coś o nim znaleźć, ani testów ani opinii.
arekf
Forumowicz

Motocykl: Keeway Cruiser EFI

Postautor: k313 dodano: 03 paź 2011, 21:26

arekf pisze:Jest jeszcze Benzer Aston 250 - ale ciężko coś o nim znaleźć, ani testów ani opinii.

Odradzam, ewidentnie do ramy i zawieszenia 50cm tylko wstawiono większy silnik. Jeśli już to Astona 125 - na lepsze "parametry trakcyjne" - jest przygotowany do jazdy z prędkościami pow. 80km/h.

Aston 250 był na testach, ale nikt ich (z gazet) nie opublikował, bo wypadł :rotfl: .... kiepsko :kicha: .
Awatar użytkownika
k313
Forumowicz

Motocykl: R250
Tel. kom.: 533749327

Następna

Wróć do Pozostałe