Raven czy R 250

Raven czy R 250

Postautor: PaliowzercaCJ dodano: 06 cze 2010, 16:38

Witam.
Chciał bym się dowiedzieć jaka jest różnica między Rometem r-250 a Zipp Raven.
Podobno to ten sam motocykl ale ich dane trochę się różnią.
Mianowicie chciałbym wiedzieć dlaczego romet podaje moc 15 km a Zipp 19?
PaliowzercaCJ

Raven czy R 250

Postautor: eNgine dodano: 06 cze 2010, 20:07

Wszystko masz w tym temacie, wystarczy przejrzeć. Co do mocy mają taką samą moc - ten silnik według katalogu producenta Lifana posiada 16,7 km. Czemu importerzy podają tak rozbieżne dane nie wiem, ale ufam bardziej producentowi (Lifan).
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Raven czy R 250

Postautor: Kris dodano: 06 cze 2010, 22:10

PaliowzercaCJ pisze:Witam.
Chciał bym się dowiedzieć jaka jest różnica między Rometem r-250 a Zipp Raven.
Podobno to ten sam motocykl ale ich dane trochę się różnią.
Mianowicie chciałbym wiedzieć dlaczego romet podaje moc 15 km a Zipp 19?

Generalnie to oba motocykle są ze "stajni " Lifana, ale mają różne nazwy handlowe i różnią się trochę wyglądem i różnymi detalami. U importera dowiedziałem się, że silnik Zippa jest zmodernizowany. Z zewnątrz wygląda tak samo, ale podobno ma inny moduł zapłonowy, gaźnik i parę innych pierdół, których mój rozmówca nie potrafił sprecyzować. Ja mam Zippa z 2009 roku i w homologacji jest oznaczenie CM 250-4 LF250-4. Ta czwórka oznacza niby zmodernizowany silnik. Mam nadzieję, że nie chodzi tu tylko o normy Euro . W homologacji jest napisane 19 KM i tak samo mam wpisane w dowodzie rejestracyjnym. Nie wiem jak teraz jest z nowymi Rometami, ale w tych starszych nie działał wskaźnik biegów, wariował wskaźnik paliwa, nie było obrotomierza i amperomierza/voltomierza. W Zippie nawet tym z zeszłego roku to wszystko jest. Oprócz tego jest zamontowany system "ABS" przedniego hamulca - nie jest to jednak taki ABS jaki stosowany jest w samochodach lub drogich motocyklach. Wygląd zewnętrzny - rzecz gustu. Jednym podoba się taki, innym inny. Do Zippa wszystkie części pasują z Rometa, no może za wyjątkiem gaźnika, bo rzeczywiście jest trochę inny i niektórych elementów nadwozia. Na trasie oba motocykla zachowują się podobnie i osiągają takie same prędkości.Mam nadzieję, że choć trochę Ci wyjaśniłem. :nuda:
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven
Tel. kom.: 501963905

Raven czy R 250

Postautor: slick dodano: 05 lip 2010, 07:10

eNgine pisze: Za to w romecie zacisk hamulca przedni jest dwutłoczkowy, więc powinien być lepszy od jednotłoczkowego w zippie ( pomijam ten fabryczny mechanizm w zippie "pseudo ABS", który rzeczywiście działa i zblokować koło przednie na asfalcie jest bardzo trudno, ale już na mokrej nawierzchni albo piasku się nie sprawdza).

ten pseudo system ABS w zippie to raczej podpucha - na suchej nawierzchni raczej nie potrzeba tego, a kiedy przydałby sie na mokrej to...no cóż widziałem juz glebe zippa na mokrym.
slick

Raven czy R 250

Postautor: Indianer dodano: 09 lip 2010, 15:56

Uwaga Uwaga szukam osoby która pozwoliła by mi przejechać się Ravenem bo Rometem R250 już jeździłem. W zamian pozwolę dosiąść mojego K125 z silnikiem 230 i mogę zwrócić właścicielowi Ravena za benzynę. Mieszkam w Piekarach Śląskich i liczę na waszą pomoc :D. Oczywiście to ja dojadę na miejsce o ile nie będzie to zbyt daleko :) chcę po prostu wiedzieć jak się tym jedzioe na prawdę bo Ravenem jeżdziłem tylko po parkingu.

PS: tyle mówi się o wibracjach w R 250, proponuję wykręcić Rometa K 125 na max obroty to są dopiero wibracje :P
Awatar użytkownika
Indianer
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 250

Raven czy R 250

Postautor: eNgine dodano: 09 lip 2010, 21:31

Zapraszam do Łodzi :) choć pewnie za daleko...
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Raven czy R 250

Postautor: Indianer dodano: 11 lip 2010, 14:27

Troche kawałem ale pomyślę nad tym :D
Awatar użytkownika
Indianer
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 250