Konsekwencje

Porady doświadczonych dla początkujących
(jak jeździć, jak hamować, jak upadać, jak jeździć w grupie)
moderatorzy: Wojtas

Konsekwencje

Postautor: tryton dodano: 22 cze 2010, 19:58

slick pisze:Wykupilem ostatnio ubezpieczenie AC na auto....
2. jesli kierowcą bedzie ktos z innej grupy niz moja (np. jesli bedzie to mezczyzna ponizej 25 roku zycia) wiem ze inne firmy wymagaja podania danych wszystkich kierowców pojazdu,....

a w jakiej firmie te AC wykupiłeś ??
tryton

Konsekwencje

Postautor: slick dodano: 22 lip 2010, 10:56

tryton pisze:
slick pisze:Wykupilem ostatnio ubezpieczenie AC na auto....
2. jesli kierowcą bedzie ktos z innej grupy niz moja (np. jesli bedzie to mezczyzna ponizej 25 roku zycia) wiem ze inne firmy wymagaja podania danych wszystkich kierowców pojazdu,....

a w jakiej firmie te AC wykupiłeś ??

No wybacz ale to moja sprawa w jakiej firmie jestem ubezpieczony!!
Poza tym jakie ma to znaczenie?? koszt - bez względu na firme ubezpieczyciela - ubezpieczenia wyliczany jest w zaleznosci od bezszkodowej jazdy oraz wieku kierowcy (jesli ponizej 24 lat mezczyzna to masz 10 % wiecej do zaplaty).
slick

Konsekwencje

Postautor: gzelson dodano: 23 lip 2010, 16:43

jezdze drugi sezon bez uprawnien i konsekwencji zadnych nie ma ;)
gdyby nie to, ze kusza mnie wycieczki dalekie, zagraniczne, nie chwycilbym sie pewnie za kategorie A.
gzelson

Konsekwencje

Postautor: mike_russ dodano: 23 lip 2010, 17:20

gdyby nie to, ze kusza mnie wycieczki dalekie, zagraniczne, nie chwycilbym sie pewnie za kategorie A.

No cóż, w tym przypadku każdy powód jest dobry, jeżeli wiedzie do celu. :oklasky:

Według mnie to jeżeli siada się na motocykl, czy nawet motorower, dobrze zrobić kurs na prawko. W tej dziedzinie im więcej wiedzy i doświadczenia, tym lepiej dla wszystkich. Sam miałem plan awaryjny - czyli 50 ccm w przypadku niezdania. Ale kurs robiłem tak czy tak, wyjeździłem w sumie 34 godziny - a więc więcej niż jest wymagane - i to nie tylko "pod egzamin". Owszem, każda jazda zaczynała się od placu manewrowego, potem wyjeżdżaliśmy z instruktorem na trasę egzaminacyjną, skoro zaś trasa szła bez większych problemów, ruszaliśmy "w miasto". Instruktor prowadził mnie przez radio sobie tylko znanymi drogami, pilnując różnorodności sytuacji i manewrów, włącznie z mostami (na których wiało z boku), rondami, przejazdem kolejowym, tramwajami, i nawet staniem w korku za śmieciarką w upalny dzień (fuj!). Oczywiście, dużo zależy od instruktora - ale i tak myślę, że fachowego kursu nic nie zastąpi - choćby w trosce o własny tyłek.

Na początku, jako dość doświadczony rowerzysta, motocyklem nie mogłem zmieścić się w ósemce którą rowerem zapewne pokonał bym ot tak z biegu. Po kursie prowadzenie motocykla nie jest już problemem, aczkolwiek z zachowaniem koniecznej ostrożności. Za to zauważyłem, że sporo z techniki motocyklowej zacząłem używać prowadząc rower - bo tak jest łatwiej. Zatem nawet i w tym kurs mi się przydał. :))

No, a skoro kurs mamy zrobiony, cóż szkodzi spróbować egzaminu. ;)

Co nie zmienia faktu, że w razie "W" konsekwencje prawne jazdy bez uprawnień mogą być bardzo przykre, a po co sobie jeszcze dokładać nieszczęść.

Pozdrawiam, i życzę powodzenia!

PS. Opierając się opiniach kilku instruktorów i do tego na własnych doświadczeniach, podpowiem, że "A" jest łatwiej zdać niż "B". Owszem, też się zdarza że obleją, ale jakby rzadziej. ;)
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Konsekwencje

Postautor: KaeM dodano: 26 lip 2010, 11:52

gzelson pisze:jezdze drugi sezon bez uprawnien i konsekwencji zadnych nie ma ;)

Taka sytuacja wymaga wyobraźni, jakie mogą być.
Ja nie pochwalam takiej postawy. Ale oczywiście to moja prywatna opinia która nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia.
Prawko A to formalność.
A Tobie życzę aby nie trafiła się sytuacja w której byłby jakikolwiek kłopot.
Awatar użytkownika
KaeM
Forumowicz

Motocykl: BMW F800ST

Konsekwencje

Postautor: faber dodano: 26 lip 2010, 13:11

Dojrzałość nie zawsze jest proporcjonalna do wieku nie tylko w ruchu drogowym.

Niedawno z winy pijanego kierowcy samochodu zginął kolega motycyklista. Czy kierowca pijany i bez uprawnień do kierowania pojazdem to to samo. Raczej nie, ale i w jednym i drugim przypadku konsekwencje jazdy mogą być identyczne. Chyba rzeczywiście chodzi o wyobraźnię.

Mnie osobiście bardzo irytuje to że nie mogę się przejechać po drodze publicznej bez kasku. Przecież ryzykuję swoją głową. Czy ja mam wyobraźnę ??

http://www.youtube.com/watch?v=gTsa2cVui-A
Awatar użytkownika
faber
Forumowicz

Motocykl: Romet R250V

Konsekwencje

Postautor: gzelson dodano: 26 lip 2010, 15:27

faber pisze:
Mnie osobiście bardzo irytuje to że nie mogę się przejechać po drodze publicznej bez kasku. Przecież ryzykuję swoją głową. Czy ja mam wyobraźnę ??

http://www.youtube.com/watch?v=gTsa2cVui-A

załóż sobie kask popularnie zwanym 'orzechem' prawie go nie czuc ;)

a co do tego prawka, to za 2 tygodnie bede mial egzamin, wiec bede sie juz poruszal w pelni legalnie :)
gzelson

Konsekwencje

Postautor: mike_russ dodano: 26 lip 2010, 19:07

W takim razie powodzenia życzę, kciuki trzymam. :))
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Konsekwencje

Postautor: gzelson dodano: 26 lip 2010, 19:14

dzieki mike ;)
jak mi sie uda, a mam taka nadzieje, to na zakonczeniu sezonu oblejemy 'dobicie literki do mojego prawa jazdy' ;)
gzelson

Konsekwencje

Postautor: Romeciarz dodano: 26 lip 2010, 19:16

Co ma się nie udać? Wszystko będzie OK! :buttrock:
Aby zakręty były proste
Awatar użytkownika
Romeciarz
Klubowicz

Motocykl: R 250; Hyosung,R 1100 RT -były

Poprzednia

Wróć do Szkoła bezpiecznej jazdy