jak jast maksymalna predkość

Postautor: Hegemon dodano: 24 cze 2010, 14:49

Witam
Mam dośc ogólne pytanie . jaka jest maksymalna prędkośc 150 - tki . U mnie wychodzi jakies 80 km. Hym czy to nie za mało ? w stosunku do licznika ?
pozdrawiam
Hegemon
Hegemon

Postautor: beniamin82 dodano: 24 cze 2010, 21:43

Hmm, dziwne, kolega już śmigał ostatnio pod setkę a jeszcze miał zapas.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: grzenio dodano: 25 cze 2010, 09:07

W 150 Rometa producent podaje maksymalną prędkość właśnie 80km/h ale co niektórzy śmiałkowie osiągają nawet prędkości zbliżone do 120km/h, znaj takiego jednego kamikadze (ciekawe czy się domyśli ten o kogo chodzi) poza tym liczniki przekłamują często zawyżają zwłaszcza te w chińczykach pokazuje 80km/h a tak naprawdę jedziesz 70km/h

ha... przy okazji mały konkursik kto pierwszy odgadnie, wskaże tego kto popylał 150-ą około 120km/h stawiam browar na pierwszym spotkaniu, jeśli ta osoba o którą mi chodzi sama wskaże na siebie jak najbardziej otrzyma nagrodę głowną w formie browara (sztuk 1, butelka lub puszka 0,5l do wyboru)
O wynikach i przebiegu konkursu będę informował na bieżąco :))
Awatar użytkownika
grzenio
Forumowicz

Motocykl: Black Star

Postautor: Lupus dodano: 25 cze 2010, 10:00

licznik sprawdziłem na fotoradarze (taki który pokazuje prędkość a zdjęć nie robi) przekłamuje wg niego o 5 km/h a max jaki leciałem licznikowo to około 115 km/h - mało nie odfrunołem hehe.
Pewnie by parę km więcej poleciał jak by pozdejmować wszelkie przeszkadzajki typu kufry i inne pierdoły które zwiększaja masę i opór powietrza
Awatar użytkownika
Lupus
Sympatyk

Motocykl: Honda CBF 600S
Komunikator: whatsup :D

Postautor: mike_russ dodano: 25 cze 2010, 20:51

Podejrzewam, że dużo też zależy od dotarcia i "ułożenia" silnika, a też pewnie od konkretnego egzemplarza motocykla. Jeżdżony dynamiczniej przy docieraniu - wyciągnie więcej - ale też i więcej spali i szybciej się zużyje - bo się będzie na obroty wkręcał.
Jeżdżony spokojniej - na ogół "tuptusiem" zostaje.
W szkole jazdy mają taką 150, co jakby nie jechał- 40-50, 60km/h max. z górki z wiatrem - trzęsie się jak traktor i to nie z przyczyny blokady jakiejś, (gdyby ją miał, nie przeszedł by dopuszczenia do szkolenia) tylko po prostu pokolenia kursantów zrobiły swoje, i taki pół-motorower został...

Jak części w silniku ciaśniej spasowane - to tracą moc na tarcie. Jak znowu za luźno - to mniejsza kompresja.
Może być też problem z wyważeniem części silnika - moc wtedy jest, ale na dużych obrotach wibruje, i na większe nie wejdzie.

Może trzeba by podregulować gaźnik, może jest gdzieś wlot powietrza za wąski, albo krawędź na wlocie załamana, czy ostra i zawirowuje mieszankę, może inne świece, olej... Tłumiki i katalizatory, układy dopalania spalin też swoje robią, A i filtr powietrza może mieć tu znaczenie, że o jakości paliwa nie wspomnę.

Pewnie by parę km więcej poleciał jak by pozdejmować wszelkie przeszkadzajki typu kufry i inne pierdoły które zwiększaja masę i opór powietrza

O to też chodzi, może i zębatkę tylną o ząbek zmniejszyć...

A z drugiej strony, czy trzeba lecieć autostradą... Chopper to nie suszarka! ;-)
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: Lupus dodano: 25 cze 2010, 21:19

dokładnie poza tym to tylko 150 tka. Ale czasem kusi zobaczyć ile będzie max :D - generalnie jeżdżę spokojnie 50-60-70 czaaasem 80. Jazda na maxa niszczy moto no i wibracje są straszne
Awatar użytkownika
Lupus
Sympatyk

Motocykl: Honda CBF 600S
Komunikator: whatsup :D

Postautor: Peter dodano: 26 cze 2010, 11:08

Mogę stwierdzić że na trasie Gorzów Wklp. -Piła po tegorocznym motosercu (który odbył się mimo tragedii) w Gorzowie na budziku miałem 125km/h dobrze ustawiony łańcuch, olejek new i prosta droga pozwoliła na osiągnięcie takiej prędkości a wspomnę też o wyprutych wydechach które może i zmniejszyły przyśpieszenie
ale jak już się rozbuja to pociągnie. Nie robiłem fotki zegarowi bo to byłby już idiotyzm z jedna ręką na polskiej drodze przy takiej prędkości.
Teraz mogę spokojnie jeździć bez wycia moto około 100 do 105 km/h a wcześniej tylko 95 i było czuć że strasznie "ją" to męczy ( "Ją" - gdyż nazywam małą wiśniówką )
Awatar użytkownika
Peter
Forumowicz

Motocykl: Wektor 150-3 FD, Yamaha XV750

Postautor: grzenio dodano: 26 cze 2010, 23:01

Tylko spokojnie Pany nie bijcie Guinessa dla jednego browca... ;) :)) :rotfl:
Awatar użytkownika
grzenio
Forumowicz

Motocykl: Black Star

Wróć do Jinlun/Romet 150