Duży spadek prędkości na 5 biegu

Postautor: pioterjawa dodano: 06 lip 2010, 13:09

Witam
mam problem z moim rometem R 250 z 2008 roku. Mam przejechane ponad 600km.
Problem polega na tym, że motocykl na 1, 2, 3 i 4 biegu rozpędza się bardzo dobrze - na miare swoich możliwości do 100 - 110 (z wiatrem) km/h. W momencie załączenia biegu 5 obroty strasznie spadają o ponad połowę ( na słuch) i prędkość motocykla spada do 80 km/h jak się przysłucham to przy tych 80km/h słychać przerywanie.
Dodatkowo dodam, że gdy wcisne sprzęgło (na 5 biegu) i dam na maksa gaz to przerywania nie słychać i motor dobrze pracuje, ale jak sprzęgło znowu odpuscze oborty spadają i motocykl dalej muli... . Na pozostałych biegach jest wszystko OK.
Jednym zdaniem na 5 biegu prędkość spada o jakieś 20km/h ze 100km/h co jest jak dla mnie anormalne ;-).

Miał może już ktoś taki problem i wie jak go rozwiązać ? Albo jakieś podejrzenia co jest tego przyczyną?

Dziękuje.
pioterjawa

Postautor: andrzej dodano: 06 lip 2010, 14:17

Przed wejściem do czyjegoś domu, warto najpierw się przywitać :ojoj:

Jak dla mnie, to wina leży po stronie gaźnika i układu doprowadzania paliwa.
Być może zapchany filtr (jeżeli takowy posiadasz) lub pływak w gaźniku jest źle nastawiony i podaje zbyt mało paliwa które jest potrzebne silnikowi na V biegu bardziej niż na luzie i pozostałych biegach.

Ja miałem jeszcze inną przypadłość, która objawiła się tak samo, opisana w tym wątku.
viewtopic.php?f=15&t=884

Warto jeszcze sprawdzić dokręcenie króćców gumowych od gaźnika do cylindrów. Może łapać lewe powietrze.
Awatar użytkownika
andrzej
Klubowicz

Motocykl: VStrom 650 (był R-250,NT-650)

Postautor: joasia30 dodano: 11 lip 2010, 23:03

Ja mam dokładnie ten sam problem! U mnie wszystko jest w porządku do 60km, od 60 do 80 motocykl zaczyna mulić, spada prędkość i do tego niemiłosiernie szarpie :/ Gaźnik jest wyregulowany, świece wymienione, wszystko po przeglądzie (prywatnym, nie firmowym, po którym mam złe wspomnienia), pływak nie był sprawdzany, może rzeczywiście to jego wina??
Awatar użytkownika
joasia30
Forumowicz

Motocykl: Romet R-250

Postautor: eNgine dodano: 12 lip 2010, 00:14

Jeszcze samo czyszczenie gaźnika by się przydało, o montażu filtra paliwa chyba nie muszę wspominać.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: gzelson dodano: 12 lip 2010, 01:39

wykreccie swiece i zobaczcie co jest na ich koncowkach. to co zauwazysz, sprawdz w tabeli (chociazby ngk) i bedzie wiadomo, czy zalewa silnik, bo mieszanka jest zla na 5 biegu, czy trzeba gdzie indziej szukac przyczyny
gzelson

Postautor: misiuX dodano: 12 lip 2010, 22:24

Ja mam ten sam problem, na 5 biegu nagle moto słabnie tak od 80 - 100 km/h, dalej nie chce iść i 1/4 manetki jest wolna no i szarpie, dalej nie przyspiesza. Już nie raz byłem w serwisie i za każdym razem tylko szarpanie likwidują, ale to nie starcza na długo gdyż teraz znowu mam to samo i jade do serwisu gdzie już patrzeć na mnie nie mogą, bo takiego klienta jak ja to nie mięli nigdy :), nie wspominając o puszczających spawach itp.
Awatar użytkownika
misiuX
Forumowicz

Motocykl: R - 250
Tel. kom.: 691608069

Postautor: eNgine dodano: 13 lip 2010, 00:22

misiuX pisze:Ja mam ten sam problem, na 5 biegu nagle moto słabnie tak od 80 - 100 km/h, dalej nie chce iść i 1/4 manetki jest wolna no i szarpie, dalej nie przyspiesza. Już nie raz byłem w serwisie i za każdym razem tylko szarpanie likwidują, ale to nie starcza na długo gdyż teraz znowu mam to samo i jade do serwisu gdzie już patrzeć na mnie nie mogą, bo takiego klienta jak ja to nie mięli nigdy :), nie wspominając o puszczających spawach itp.

Również zadaj sobie pytanie dlaczego może się tak dziać - ewidentnie problemem jest zasilanie - czyli gaźnik. Poza czyszczeniem, może być za duża dawka paliwa - za mało powietrza. A może gdzieś łapie lewe powietrze, nie ma szczelności przy kolektorach ssących. Może ssanie nie się nie domyka.
Jeśli z zasilaniem jest 100% w porządku trzeba poszukać przyczyny gdzie indziej. Można sprawdzić ustawienie zapłonu, akumulator, świece oraz iskrę. Dalej warto sprawdzić czy układ jezdny lekko pracuje (czy hamulce nie ocierają).

Trzeba sprawdzać po kolei, niestety więcej na odległość nie pomogę.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: joasia30 dodano: 13 lip 2010, 04:09

Dzięki za wskazówki, na pewno skorzystam :) Gdyby coś jeszcze Wam przyszło na myśl, albo komuś udało się usunąć tę usterkę, piszcie proszę :)
Awatar użytkownika
joasia30
Forumowicz

Motocykl: Romet R-250

Postautor: gzelson dodano: 13 lip 2010, 08:29

po odebraniu moto z serwisu mialem ten problem przez 2 dni. problemem byl 'smietek' i trzeba bylo go przepalic. teraz smiga jak cacy :)
gzelson

Postautor: misiuX dodano: 13 lip 2010, 08:33

Gaźniki, hmm, niedawno miałem je ustawiane i to prywatnie a nie w serwisie więc wydaje mi się, że wszystko powinno być tam ok. Fakt, nie był wtedy czyszczony. Lewego powietrza nie łapie, sprawdzałem teraz w ostatni weekend, ssanie się domyka. Zapłonu nie potrafie ustawiać, niestey aż tak się na tym nie znam :(. Aku mam nowy i świece też, iskre dają dobrą patrząc po kolorze i długości iskry. Ale dzięki za rady, jednocześnie przyłącze się do kolegi, jak komuś uda się to naprawić, to niech to opisze :).
Awatar użytkownika
misiuX
Forumowicz

Motocykl: R - 250
Tel. kom.: 691608069

Następna

Wróć do Jinlun/Romet 250