Tylne zawieszenie

Tylne zawieszenie

Postautor: coronerpl dodano: 05 sie 2010, 10:24

Mam pytanie - jak maksymalnie utwardzić tylne zawieszenie. Obecnie wydaje mi się zbyt miękkie. Zdarza się, że jadą z córką tylne koło "wali" mi w błotnik. Może wystarczy sama regulacja. Jeśli tak, w jakim położeniu powinien być teleskop?

Z góry dzięki za pomoc coronerpl
Awatar użytkownika
coronerpl
Klubowicz

Motocykl: Lifan LF 250, Romet V 250
Tel. kom.: 459319474

Tylne zawieszenie

Postautor: eNgine dodano: 05 sie 2010, 12:01

Hej, na początek spróbuj ustawić wstępne napięcie sprężyny do maksymalnej wartości. Robi się to obracając dolną końcówkę amortyzatora trzymającą sprężynę - jak się przyjrzysz zobaczysz zapadki na rożnych wysokościach. Możliwe że będziesz musiał użyć dużej siły lub skorzystać z czyjejś pomocy (ktoś trochę napnie sprężynę). Po tym zabiegu nie powinien już dobijać kołem, ale gdy będziesz jeździł bez pasażera będzie znacznie twardsze zawieszenie.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Tylne zawieszenie

Postautor: coronerpl dodano: 05 sie 2010, 15:41

Dzieki Engine. Spróbuje tak zrobić.

pozdrawiam coronerpl :dzieki:
Awatar użytkownika
coronerpl
Klubowicz

Tylne zawieszenie

Postautor: denwer dodano: 09 lip 2011, 19:23

Odgrzebuję stary wątek, ale myślę że to co napiszę to przydatna rzecz:
Jak ktoś potrzebuje wymienić amorki z tyłu do naszego v250 pasują amortyzatory od Jawy 353.
Chińskie zamienniki kosztują około 130zł komplet (przynajmniej ja tyle płaciłem), a oryginały yamahy 500zł sztuka :wielkieoczy:
Obrazek
Trzy uwagi:
Są dwa rodzaje tych amorków - my musimy mieć takie jak na zdjęciu
Jak już zakupicie te chińskie wersje to warto by dokręcić górne mocowanie amora (trzeba obniżyć górny kielich a pod nim jest nakrętka). Ja niestety o tym nie wiedziałem i rozkręcił mi się jeden w czasie jazdy, także warto trochę przeznaczyć czasu na dokręcenie niż narażać życie.
Te amorki są około 5 mm dłuższe od naszych więc przydała by się druga osoba do pomocy w ściśnięciu tych 5mm i włożeniu w uchwyty.

Jeżdżę na nich 3 sezon i świetnie się spisują (pomijając fakt tego nieszczęsnego rozkręcenia).
denwer

Tylne zawieszenie

Postautor: Michoł dodano: 09 lip 2011, 20:12

Denwer a napisz jeszcze czy testowałeś te amorki jadąc w dwie osoby. Ja jeżdżę najczęściej z moją kobitą i dość często dobija na tych naszych miejskich cudownych drogach. Też szukam jakiegoś zamiennika co by był trochę bardziej twardszy ale przyjemny też w jeździe na solo. Zastanawiałem się co by założyć jakieś delikatnie wyższe (np. o 1cm), żeby był większy skok amora a tym samym trochę lepsze tłumienie. Ale nadal nie mogę znaleźć dobrego zmiennika co by pasował bez przerabiania tulejek z 12mm albo 10mm na 8mm. Bo u nas to chyba tam ósemki śruby na tych tulejkach są?
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Tylne zawieszenie

Postautor: denwer dodano: 09 lip 2011, 22:51

Michoł pisze:Denwer a napisz jeszcze czy testowałeś te amorki jadąc w dwie osoby. Ja jeżdżę najczęściej z moją kobitą i dość często dobija na tych naszych miejskich cudownych drogach. Też szukam jakiegoś zamiennika co by był trochę bardziej twardszy ale przyjemny też w jeździe na solo. Zastanawiałem się co by założyć jakieś delikatnie wyższe (np. o 1cm), żeby był większy skok amora a tym samym trochę lepsze tłumienie. Ale nadal nie mogę znaleźć dobrego zmiennika co by pasował bez przerabiania tulejek z 12mm albo 10mm na 8mm. Bo u nas to chyba tam ósemki śruby na tych tulejkach są?

Jeździłem na starych amorkach z plecaczkiem i też mi dobijało. Po jakimś czasie nawet jak jechałem sam i wpadłem w większą wyrwę to też dobijało. Podkręcanie sprężyny nic nie pomoże ponieważ tłumiki olejowe nie tłumią (przerabiałem ten temat).
Jak założyłem amorki z 353 komfort poprawił się o 100%. W dwie osoby jeżdżę dosyć często i nie ma problemu z dobijaniem. Jak się jedzie samemu też nie ma problemu z "twardym zawieszeniem". Sprężyny od 353 mam ustawione na najbardziej miękkie.
Jeżeli chodzi o podniesienie moto na tyle o 1cm to nie da rady. Wahacz jest tak skonstruowany że nie pozwala na podniesienie zawieszenia (dlatego pisałem że trzeba ścisnąć delikatnie amory 353 żeby pasowały).
Jeżeli chodzi o pas na uchwyty to ja pozbyłem się z amorków 353 tylko te metalowe rurki w uchwytach i pasują.
denwer

Tylne zawieszenie

Postautor: Michoł dodano: 10 lip 2011, 10:45

No dobra, napaliłem się. Więc gdzie to kupić? Na allegro nie ma tego typy amorków do 353 co na zdjęciu. Gdzie tego szukać? Zresztą ta jawa 353 to strasznie stary motocykl z lat 1957 - 1965, chyba ciężko będzie dostać takie amorki.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Tylne zawieszenie

Postautor: denwer dodano: 10 lip 2011, 13:33

Ja kupowałem w jakimś sklepie internetowym, ale to było 3 sezony temu więc nie pamiętam nazwy. Myślę że wystarczy dobrze poszukać.
denwer

Tylne zawieszenie

Postautor: coronerpl dodano: 27 sie 2011, 09:46

Witajcie.
Denwer - mam pytanie... zauważyłem na allegro amorki wygladem przypominające te które Ty zamieściłeś. Mógłbyś rzucić fachowym okiem, czy takie mogą być do Lifana.

http://moto.allegro.pl/amorki-amortyzat ... 95235.html

pozdrawiam

Tomek
Awatar użytkownika
coronerpl
Klubowicz

Wróć do Lifan LF-250