dziwny stukot

dziwny stukot

Postautor: magik dodano: 15 sie 2010, 16:08

hej
mam problem gdyż po wczorajszej przejażdżce (120km)
z górnej części silnika zaczął wydobywać się dziwny j metaliczny stukot,
dźwięk ten nie występuje po krótkich kilku kilometrowych przejażdżkach i słychać go tylko w momencie dodawania gazu.
poradźcie szybko co to może być :)) bo za kilka dni lecę w trasę jakieś 800 km i nie chce mieć żadnych niespodzianek.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
magik
Forumowicz

Motocykl: Ruda Zuza

dziwny stukot

Postautor: Bogly44 dodano: 15 sie 2010, 17:56

W moim r150 jest podobnie a to za sprawa pdwójnej rury wydechowej.Z głowicy wychodzą 2 rury są one podwójne,te wewnetrzne połaczona jest z katalizatorem,one sa jakby wstawiane jedna w drugą i dlatego jak zapewne zauważyłes kolanka sie nie odbarwiają.Dzwięk podobny do stuków powoduje wewnetrzna rura,w momencie gdy dodajesz gazu,otwierasz przepustnice i zwiekszasz tym samym przepływ gazów wydechowych .To one uderzając w wewnetrzna rure powoduja jej drgania a tym samym i dzwonienie,stukot.Jak wytniesz katy to zlikwidujesz brzęczenie ale i kolanka zaczną sie przebarwiać na fioletowo.Radą jest nawiercenie otworu np.fi 8 przyspawanie(złapanie) rury wewnetrznej do zewnetrznej,ale pozostanie slad po tym bo rura jest chromowana.Jesli moto odpala rowno na zimnym jak i rozgrzanym to nie ma co sie tym przejmowac.Chyba,ze wymienic tlumik na nowy.
W moim brzeczy ta zewnetrzna,kiedys zdjałem i odpaliłem silnik bez tej rury :_hura" ,wydech ma zajefajny ale brzeczenia nie było...
Bogly44

Wróć do Jinlun/Romet 150