Szarpanie kierownicą podczas hamowania

Postautor: Michoł dodano: 17 sie 2010, 23:07

Powitać użytkowników gwiazdy dróg :) (czyli roadstara :) )

Od samego początku mam takie dziwne zjawisko, że jak jadę 70km/h i hamuję dość skutecznie to telepie mi kierownicą jakbym po wybojach jechał. Gdy jadę wolniej to nie szarpie tak bardzo ale wydawać by się mogło, że mam zainstalowany ABS. Hamulec jakby odpuszczał i łapał takimi skokami. Dzieję się tylko tak jak cisnę klamkę przedniego hampla.
Moim zdaniem to na 100% tarcza jest krzywa. Są wyraźne ślady, gdzie w dwóch miejscach nie ściera się powierzchnia cierna tarczy przy samej górnej krawędzi. Ślady są po obu stronach tarczy w różnych odstępach od siebie.

Wciskają mi kit że jest to luz na łożyskach kierownicy ale jak jadę po dziurach to nie wyczuwam żadnego luzu. Jak dojadę do ściany i trzymam na hamulcu przednim i próbuje szarpać kierą przód tył to też nie ma luzu.
Mówią też w serwisie że jakby tarcza była krzywa to odbijało by mi klamkę podczas hamowania i to na klamce byłby efekt ABS-u.

Czy ktoś miał kiedyś podobnie? Miał ktoś kiedyś krzywą tarcze przednią? Jak tak, to jakie są objawy.

Mogę jeszcze podpowiedzieć że próbowałem docierać ten hamulec i jak już śmierdziało spaloną okładziną a tarcza parzyła, to po takim dotarciu to szarpanie trochę ustało, ale po 3-4 tygodniach normalnej jazdy znowu wróciło.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Postautor: KaeM dodano: 17 sie 2010, 23:31

ja mialem krzywą tarczę.
Efekty podobne jak opisujesz , no i przede wszystkim na tarczy widać wyraźnie miejsca gdzie nie styka się z klockiem

a z tym odbijaniem klamki to generalnie bzdura jest wg mnie
moze daloby sie to zaobserwowac ale raczej jakimis precyzyjnymi pomiarami

w sumie u mnie prosta sprawa była,
mialem takie efekty na calej wyprawie dookoła bałtyku,
tarcza wyraźnie miejscowo niewytarta

wymieniłem tarcze na nowe i teraz jest wszystko prawidłowo
Awatar użytkownika
KaeM
Forumowicz

Motocykl: BMW F800ST

Postautor: szesnasty dodano: 18 sie 2010, 15:55

Przecież to chiński pseudo ABS tak działa.
U jednych częstotliwość szarpania jest większa przez co mniej wyczuwalna a innym szarpie jak cholera.
Jak przeszkadza to wywal to ustrojstwo a przewód hamulcowy przykręć bezpośrednio do zacisku.
Awatar użytkownika
szesnasty
Forumowicz

Motocykl: Heroway CXM250A

Postautor: KaeM dodano: 18 sie 2010, 16:48

chinski abs swoja drogą, jesli jest
ale jesli tarcza jest nierowno przycierana to prawie pewne ze jest krzywa
Awatar użytkownika
KaeM
Forumowicz

Motocykl: BMW F800ST

Postautor: Michoł dodano: 19 sie 2010, 00:25

Podziękował. Jestem teraz pewien że ta tarcza jest krzywa. Pozostaje mi teraz tylko gnębić serwis żeby mi to zrobili na gwarancji.
Jak nie zrobią, to trochę będę podkur...ny i przez zimę nie będę miął wyjścia jak ustukać kasę na tarczę ABC, która kosztuję zacnie, ale przynajmniej będzie spokój. I wzrośnie wartość motonga :)
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Postautor: LEFTHANDY dodano: 19 sie 2010, 05:37

Michoł, a co z ramą wymienili ci? Krzywa rama, teraz krzywa tarcza. Ten twój motong musiał być nieźle zmasakrowany w transporcie.
Nie baw się w kurtuazję z typami, bo tu chodzi o twoje bezpieczeństwo. Mają ci wymienić i już.
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Motocykl: Rude Bettie V250

Postautor: Michoł dodano: 29 sie 2010, 11:21

Lefty ciężko jest z nimi walczyć bo już czekam na tą tarczę ponad 2tygodnie. Serwis rozkłada ręce i mówi że to w centrali nie wysyłają tych części i oni nic nie mogą zrobić. A podobno dzwonią i się przypominają z zamówieniem. Kierownik serwisu tu u mnie (jak ostatnio byłem się zapytać co z moimi częściami) powiedział mi że jedyne wyście to żebym sam osobiście zadzwonił do centrali i zrobił dym, to może wtedy mi to nareszcie wyślą.
Na dodatek pękła mi szprycha w tylnym kółku i jej też nie mogę dostać. Powoli zaczynam się wkurwiać.

A jeśli chodzi o ramę, to też rozmawiałem z kierownikiem i powiedział mi otwarcie, że jeśli chcę jeździć na tym moto to żebym dał spokój bo więcej będzie stał w serwisie na warsztacie i czekał na ta ramę niż będzie trwał cały sezon a może i dwa.
Zresztą ja ich rozumiem bo mój ojciec ma serwis RTV i AGD. Znam problem od postaw, i wiem jak producent może walić w H... A ja nie mam czasu na chodzenie po sądach.
Dobrze jest i nie trza psuć, jeździ prosto. Ale już pada mi tulejka amora, bo jest trochę skoszony przez tą ramę. Ale dam rade i to jakoś połatać żeby jeździło.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Postautor: szesnasty dodano: 29 sie 2010, 12:32

Też szukam szprych do tyłu długość 125mm gwint M4 :/
Awatar użytkownika
szesnasty
Forumowicz

Motocykl: Heroway CXM250A

Postautor: oleńka dodano: 29 sie 2010, 14:14

Tu macie producenta szprych. M4 też robi :).

http://www.bartnik.bigduo.pl/
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Motocykl: moto zastępcze HD :D
Komunikator: GG3705538

Postautor: LEFTHANDY dodano: 31 sie 2010, 02:35

Michoł pisze:A jeśli chodzi o ramę, to też rozmawiałem z kierownikiem i powiedział mi otwarcie, że jeśli chcę jeździć na tym moto to żebym dał spokój bo więcej będzie stał w serwisie na warsztacie i czekał na ta ramę niż będzie trwał cały sezon a może i dwa.

A kontaktowałeś się z Keewayem? Oni mają ramę. Znalazły by się też koła aluminiowe bez szprych, tylko musiał byś zakupić razem z zębatką, bo jest inna niż w Zippie.
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Motocykl: Rude Bettie V250

Następna

Wróć do Zipp Roadstar