close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Wybór kasku

Porady doświadczonych dla początkujących
(jak jeździć, jak hamować, jak upadać, jak jeździć w grupie)
moderatorzy: Wojtas

Wybór kasku

Postautor: Michoł dodano: 19 sie 2010, 00:11

Pakeroso Kask kupiłem w sklepie. Dałem 670zł. Wiem że to trochę dużo i pewnie na allegro da się kupić za 50-70zyla mniej. Ale ja wole być spokojny i jak coś się skiepści to mam gwarancje na rok. A wtedy od razu uderzam do sklepu gdzie kupiłem na reklamacje.
Chciałem na początku kupić też CABERG-a, ale ten nowszy model KONDA, ale sprzedawca mi odradzał bo tak jak pisałeś jest głośny.
KONDA kosztuje u nich na półce 650zł więc dorzuciłem dwie dychy i mam AIROH-a. Ma to samo co KONDA ale w pełni regulowane wloty powietrza, oraz tak samo można dokupić dedykowany zestaw blutacza.
Lopez73 ma słusznego pisząc że trochę uwiera pasek przy szczęce. Chociaż jak się dobrze ułoży i równo podsunie te poduszki pod pasek to raczej nie przeszkadza. A jak jesienią jeździ się w kominiarce w chłodne dni (często jeżdżę w nocy i jest teraz zimno) to znika ten mały dyskomfort.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Wybór kasku

Postautor: lopez73 dodano: 22 sie 2010, 11:56

Michoł pisze:Pakeroso Kask kupiłem w sklepie. Dałem 670zł.

ja swojego Airoh® SV55-S Sport kupiłem w http://www.moto-akcesoria.pl

http://www.moto-akcesoria.pl/kask-szczekowy-airoh-sv55-s-sport,p,23189

Michoł pisze: Lopez73 ma słusznego pisząc że trochę uwiera pasek przy szczęce. Chociaż jak się dobrze ułoży i równo podsunie te poduszki pod pasek to raczej nie przeszkadza.

już dawno zapomniałem że ten pasek mnie uwierał :) chyba się jakoś ułożył .. jedyną obiekcją jest to że jest za głośny ale na dłuższe trasy kupiłem sobie stopery i teraz jest wszystko OK !
Awatar użytkownika
lopez73
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven => GV650

Wybór kasku

Postautor: Karol dodano: 02 paź 2010, 22:10

Jednak skusiłem się na tego Airoh® SV55-S Sport z motoakcesoria.pl i stałem się jego szczęśliwym posiadaczem.
Kask jest bardzo fajny, choć faktycznie ma wady - pasek zamiast wygodnie opinać podbródek układa się za blisko krtani, szyba okrutnie paruje przy postoju, no i początkowo ciężko się go zakłada, a przy ściąganiu wyrywa uszy. Na szczęście po krótkim czasie lepiej ułożył się na głowie, stał się nieco bardziej elastyczny, choć bolą mnie jeszcze uszy, bo za bardzo dociska mi je do oprawek bryli ;)

Podsumowując, wart jest jednak tej ceny i gdybym cofnął się w czasie kupiłbym chyba ponownie właśnie tą skorupkę.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Wybór kasku

Postautor: oleńka dodano: 02 paź 2010, 22:12

pakeroso pisze:Jednak skusiłem się na tego Airoh® SV55-S Sport z motoakcesoria.pl i stałem się jego szczęśliwym posiadaczem.
Kask jest bardzo fajny, choć faktycznie ma wady - pasek zamiast wygodnie opinać podbródek układa się za blisko krtani, szyba okrutnie paruje przy postoju, no i początkowo ciężko się go zakłada, a przy ściąganiu wyrywa uszy. Na szczęście po krótkim czasie lepiej ułożył się na głowie, stał się nieco bardziej elastyczny, choć bolą mnie jeszcze uszy, bo za bardzo dociska mi je do oprawek bryli ;)

Podsumowując, wart jest jednak tej ceny i gdybym cofnął się w czasie kupiłbym chyba ponownie właśnie tą skorupkę.

Nie martw się o uszy, za kilka dni kask ślicznie się uklepie :))
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Motocykl: moto zastępcze HD :D
Komunikator: GG3705538

Wybór kasku

Postautor: mike_russ dodano: 02 paź 2010, 23:05

Właśnie o uszy najbardziej mi chodzi. Mój Ozone ma na uszy sporo miejsca - aż nadto, i trochę przez to wieje, ale niczego nie ugniata. Ale przymierzałem tego MTR K11 w ramach promocji
http://www.moto-akcesoria.pl/kask-szcze ... sk,p,37784
i właśnie przez ugniatanie uszu był mi niewygodny.
Zastanawiam się, czy nie dało by się założyć pod kask jakiejś na uszy ciepłej opaski. Będzie i ciepło, i wygodnie ;)
Kominiarkę nawet mam, tylko nie lubię :/
Jak już to opaska na uszy, i szalik, bo ostatnio trochę zmarzłem :cold:
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Wybór kasku

Postautor: oleńka dodano: 03 paź 2010, 00:25

Mike , nie ma potrzeby. Moje oba kaski przy kupowaniu ugniatały mi uszy okropnie. Ale po jakiś 2 tygodniach uklepały się i teraz nic nie gniecie :). Kask z zasady nie może być luźny przy kupnie. Zawsze ta wkładka, z czego by nie była , ugniata się.
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Motocykl: moto zastępcze HD :D
Komunikator: GG3705538

Wybór kasku

Postautor: lopez73 dodano: 03 paź 2010, 11:05

pakeroso pisze: ... pasek zamiast wygodnie opinać podbródek układa się za blisko krtani, szyba okrutnie paruje przy postoju, no i początkowo ciężko się go zakłada, a przy ściąganiu wyrywa uszy. Na szczęście po krótkim czasie lepiej ułożył się na głowie, stał się nieco bardziej elastyczny, choć bolą mnie jeszcze uszy, bo za bardzo dociska mi je do oprawek bryli ;) .

tak jak piałem wyżej o pasku zapomnisz po czasie że Cię uwiera , szyba paruje ale to nie jest wina kasku tylko pogody , uszy od bryli bolały mnie jakoś na początku ale chyba po dwóch tygodniach to się ułożyło :) co do zdejmowania kasku to jak zapomniałem raz założyć kominiarkę to miałem wrażenie że mi uszy wyrywa ale teraz jeżdżę cały czas w kominiarce i może przez to bardzo wygodnie on mi się zakład i zdejmuje :)
Awatar użytkownika
lopez73
Forumowicz

Wybór kasku

Postautor: Michoł dodano: 04 paź 2010, 16:10

Eee no. Co wy tu opowiadacie że szyba paruje? No przecież kurde w zestawie jest naklejka na szybę antyfoga! Naklejasz i możesz chuchać do woli, nawet po spożyciu znacznej ilości alkoholu i nie da rady żeby zaparowało. Mój brat nadal nie może wyjść z podziwu i szuka takiej naklejki do swojego kasku, bo spodobała mu się ta super nanotechnologia :D
Nie wieże w to że w pudełku od SV55 S nie ma tej naklejki. Skoro ja ją mam, to musi być.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Wybór kasku

Postautor: Dobry dodano: 04 paź 2010, 16:18

Jak wiecie też noszę okna i mam integrala ale znalazłem sposób na uwierające zauszniki.Jak mam już założony kask i wkładam okulary to nie nasuwam je za uszy tylko biorę je pod skosem i zauszniki są nad uchem.Dosyć często jeżdżę w przyciemnianych brylach i ich zauszniki są znacznie grubsze więc pomysł narodził się sam
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

Wybór kasku

Postautor: lopez73 dodano: 04 paź 2010, 16:41

żołnierz pisze:Jak mam już założony kask i wkładam okulary to nie nasuwam je za uszy tylko biorę je pod skosem i zauszniki są nad uchem.

jak to się mówi .. potrzeba matką wynalazku :)

Michoł pisze:Eee no. Co wy tu opowiadacie że szyba paruje? No przecież kurde w zestawie jest naklejka na szybę antyfoga!
Nie wieże w to że w pudełku od SV55 S nie ma tej naklejki. Skoro ja ją mam, to musi być.

no bez jaj ale ja nie mam w zestawie żadnej naklejki antyfog :conf:
a mam dokładnie ten kask :
http://www.moto-akcesoria.pl/kask-szczekowy-airoh-sv55-s-sport,p,23189
nawet nic tam nie pisze że taka folia jest :wnerw: to nie wiem skąd masz te folie ...
Awatar użytkownika
lopez73
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Szkoła bezpiecznej jazdy