close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Czy warto kupić motor Zipp Raven 250 ? opinie , informacje .

Postautor: lopez73 dodano: 04 paź 2010, 14:25

politolog16 pisze:Nie chcę tworzyć nowego tematu, a interesuje mnie kwestia części.

Planuje jeździć sporo po Polsce i po krajach Europy Wschodniej (Ukraina, Białoruś, Rosja itp.) Domyślam się, że nie kupię tam części do Ravena. Słyszałem jednak, że jeśli chodzi o zawieszenie, to pasują od Hondy Shadow, a jeśli chodzi o silnik, to od Suzuki Marudera. Jest tak na prawdę? To by ratowało sytuację:)

A jak z dostępnością części w Polsce?

Dzięki wszystkim za pomoc!

Nie zakładaj od razu że motor będzie się psuł :foch: po to kupuje się nowe moto aby przynajmniej pierwszy rok nic w nim nie grzebać
ewentualnie masz gwarancje i jedziesz do serwisu a tam go naprawiają , co do części eksploatacyjnych w PL to już widzę że pojawia się ich coraz więcej np. Klamka hamulca , Linka Sprzęgła , Filtr powietrza , zębatki , prądnica , klocki hamulcowe ...
a za granicą szukasz po prostu części do Lifan 250 wiele części jest tu jednakowych :rotfl:
jedyna moja uwaga to czy na tak dalekie wyprawy nie zabraknie Ci mocy w tym ravenie ponieważ w/g mnie prędkość podróżna to 80-90 km/h
a nie wiem jake są Twoje oczekiwania ..
P.S. Głowice kompletną silnika , cylinder , tłoki , gaźnik , amortyzator tył też już dostaniesz w PL ..
Awatar użytkownika
lopez73
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven => GV650

Postautor: politolog16 dodano: 04 paź 2010, 18:34

Zależy mi właśnie na prędkości przelotowej rzędy 80km/h. Na tym polega cała frajda, że jest szybciej niż na rowerze, a jednocześnie nie tracisz kontaktu z otoczeniem i mijanymi ludźmi:) Tak mi się w każdym razie wydaje, to moje pierwsze moto więc po roku czy dwóch mogę zmienić zdanie ;)

Nie zakładam, że będzie się psuł. Po tym co piszecie na forum, to mam nadzieje, że przeglądy w pierwszym roku ograniczą się do wymiany oleju :) Aczkolwiek dostępność części i ich cena to dość ważna sprawa na przyszłość.

Pozdro!
Awatar użytkownika
politolog16
Forumowicz

Motocykl: zipp raven

Postautor: lopez73 dodano: 04 paź 2010, 21:05

politolog16 pisze:Zależy mi właśnie na prędkości przelotowej rzędy 80km/h. Na tym polega cała frajda, że jest szybciej niż na rowerze, a jednocześnie nie tracisz kontaktu z otoczeniem i mijanymi ludźmi:) Tak mi się w każdym razie wydaje, to moje pierwsze moto więc po roku czy dwóch mogę zmienić zdanie ;)

Nie zakładam, że będzie się psuł. Po tym co piszecie na forum, to mam nadzieje, że przeglądy w pierwszym roku ograniczą się do wymiany oleju :) Aczkolwiek dostępność części i ich cena to dość ważna sprawa na przyszłość.

Pozdro!

to jak prędkości 80 km/h pasuje to moto jest dla Ciebie , jak pewno zauważyłeś na forum to psuja się w tym moto dosłownie pierdoły ,
ja miałem niespodziankę w postaci wycieku ale to wada fabryczna więc serwis szybko to naprawił , co do przeglądów to nie robisz nic jeździsz na przeglądy gwarancyjne , płacisz i tyle a sam jednie smarujesz łańcuch ja bynajmniej jeszcze nic więcej nie robiłem ale mam przejechane dopiero 3500 km no może wymieniłem przednią żarówkę :) i dokręciłem parę śrubek coś tam poregulowałem linkę sprzęgła , hamulec i tyle :swir: a tak w ogóle to umów się z kimś z forum na spotkanie zobacz moto z bliska na spokojnie i wtedy zdecydujesz
Awatar użytkownika
lopez73
Forumowicz

Postautor: politolog16 dodano: 05 paź 2010, 10:28

Zdecydowany chyba jestem. Widzialem motor z bliska, przed zakupem bede mial mozliwosc sie przejechac. Jak nic sie nie wydarzy, to w przyszly wekend zakupie:) Dzieki za pomoc!
Awatar użytkownika
politolog16
Forumowicz

Postautor: lopez73 dodano: 05 paź 2010, 14:35

Spokojnie nie spiesz się .. przejedziesz się , zobaczysz , prześpisz się z tą myślą i kupisz :) albo może warto poczekać do klejonego sezonu pewno będzie tańszy a w zimie i tak nie pojeździsz :czapa1:
Awatar użytkownika
lopez73
Forumowicz

Postautor: Deamiens dodano: 05 paź 2010, 18:55

Mi osobiście Raven nie podchodził, a to z tego powodu, że bez drobnych przeróbek trzeba wybierać między pasażerką a sakwami. Ale jeśli nie planujesz mieć na moto obu tych "dodatków" jednocześnie, to poczekaj z 4 miesiące i kupuj. A czy się sypią... Ja kupiłem niedawno 5 letnią używkę, zrobiłem (około) 1500km i jak na razie smaruję łańcuch. A że pod względem mechanicznym te rzędowe 233ccm prawie się nie różnią, to po usunięciu chorób wieku dziecięcego powinieneś być zadowolony :).
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: politolog16 dodano: 05 paź 2010, 23:10

Do tej pory słyszałem raczej o tym, że na zimę motocykle są tańsze. Wyprzedawane są stare roczniki. W jednym salonie, po znajomości, zaproponowano mi cenę 6000zł. Myślę, że wiosną nie będzie taniej. Co myślicie?
Awatar użytkownika
politolog16
Forumowicz

Postautor: eNgine dodano: 06 paź 2010, 01:36

Dobra cena - ja musiałem nieźle targować żeby właśnie zejść na taką i to na starszym roczniku. A co do sakw, ja mam w swoim skórzane sakwy 25l każda i pasażerka nie narzeka na brak miejsca na nogi - no rozmiar stopy ma akurat 38, jakby miała 45 to pewnie nie było by wygodnie, ale i na to jest sposób podesty można łatwo odkręcić i przykręcić zwykłe stopki (jest w zippie i na nie mocowanie). Ale jak już wspomniałem w przypadku 25 litrowych sakw nie ma takiej potrzeby.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: lopez73 dodano: 06 paź 2010, 08:46

Ja zamontowałem dość duży kufer zamiast sakw a za motor dałem 6999 pln rocznik 2010 było to w kwietniu a na koniec roku 2009 kosztował 7299 pln
więc cena 6000 pln jest dobra .
Awatar użytkownika
lopez73
Forumowicz

Postautor: koty4 dodano: 06 paź 2010, 22:11

Politolog ja mam Ravena na sprzedaż. Dla klubowicza to i za 4200 puszczę. Tu masz wszystko opisane:
http://allegro.pl/zipp-raven-250-i1261625138.html.

Co do ravena, to napiszę tak. Na początku wydawał mi się duży. Oglądałem nowe w salonie zippa w Poznaniu. Tak jak piszą moi poprzednicy, warto kupić używkę. Po pierwsze dotarty, po drugie - usunięte podstawowe wady i już dotarte moto. Mnie dotarcie doprowadzalo do pasji, gdy mijały mnie szybsze rowery :)) :)) . Z persektywy czasu, widzę, że gdybym kupił nowy to żałowałbym takiej ilości kasy.
Co do awaryjności, to popieram Lucę i resztę. To się naprawdę nie psuje, a jeśli już to pierdoły. Ja w tym sezonie zrobię 7 tys km, w tym wakacje w górach + praga razem z żoną. Z sakwami, które widać na Allegro. Nie przeszkadzały jej, a jedyny dyskomfort był przy wsiadaniu na moto. Dlatego kupiłem sakwy w takim kształcie. Na trasie dupa boli jak chyba na każdym chińczyku. Ale wrażenie na postronnych robi i pali tyle co nic. Części dopasujesz tylko poczytaj forum. A co do sprzedaży chińskiej technologii, to wiem, że nawet w stanach mają dealerów.
Awatar użytkownika
koty4
Klubowicz

Motocykl: Yamaha Majesty 400

PoprzedniaNastępna

Wróć do Zipp Raven