Liderek pisze:Widzę że uszlachetniaczy 150tek jest coraz więcej, dla mnie potrzeba ulepszania sprzęta jest jego zaletą.Obroty Jl150 można łatwo wyliczyć ja mam obrotomierz, na z16 i 5 biegu każdy 1000 obr daje 12km prędkości czyli dzieląc prędkość przez 12 otrzymujemy tysiące obrotowe np.90km dzielone przez 12 daje 7,5tysiąca obr. Co chodzi o zębatkę z16 to uważam że efekt jest mizerny daje zaledwie 6 procent różnicy.Moje plany to z17 zdawcza i z40 tylna da to efekt 16 procent, obliczyłem że 100km osiągnę grubo przed 8000obr, a 7 maks 8tysięcy obrotów uważam za naturalne środowisko życia tego silnika(np tak jak Maybach dla Rydzyka). Stratę mocy spróbuję zrekompensować wyższym poziomem pb i większą dyszą tylko nie znam wymiaru fabrycznego dyszy może (towarzysze pomożecie) Jeżeli to się uda nic więcej nie będę chciał od mojego Jl150.Pozdrawiam.
Liderek pisze:Bankowo spasi i to jest najtańsza oferta tych z40 Temat można by rozegrać jedną z36 ale łańcuch bardzo by się zbliżył do ramy i rżnął by tą badziewiastą psełdo gumę którą muszę zimą przerobić. Powodzenia w działaniu!
Liderek pisze:Wypróbuj, zwróć uwagę na wielkość straty mocy i czy ruszanie z miejsca nie jest kłopotliwe odrobinkę się tego obawiam.Będę ci ogromnie wdzięczny za informacje, ja za julka zabiorę się zimą bo zaplanowałem dość dużo zabiegów teraz brak czasu. Powodzenia
Michałeczek pisze:powoli rośnie do licznikowych 130, co dalej nie wiem bo licznik się kończy a i ciemno i mgła jest taka, że niewiele widać na drodze więc go nie cisnę
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość