szerszeń chyba zaniemógł

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

szerszeń chyba zaniemógł

Postautor: cruenzo dodano: 17 gru 2010, 21:57

Czolem!

Dziś zlazłem do garażu celem przepalenia i odkurzenia szerszenia. Odpalił po kilkunastosekundowym kręceniu i sobie radośnie pyrka. Co mnie zdziwiło, to to, że pierwszy cylinder był zimny w czasie gdy drugi się nagrzał. odjąłem więc kabel WN od świecy i żadnej różnicy...pyrka znaczy się na 1 garze. Zgasiłem moto i wykręciłem świecę. była zalana to ja wyczyściłem i wkręciłem z powrotem. odpaliłem i dalej jajo. co prawda cylinder zaskakiwał jak pogmerałem kablem, ale tylko na kilka sekund. Zamieniłem świece miejscami i początkowo ładnie zagadał by po chwili znowu focha strzelić. Znaczy że chyba mogę wykluczyć świece. co zatem sprawdzić? kable WN? najchętniej to bym je wymienił, ale nie mam zielonego pojęcia jakie kable kupić. Czy zwykłe od Virago 250 podejdą? co jeszcze ew. sprawdzić?
Dodam, że jakiś miesiąc temu byłem na myjni bezdotykowej by umyć motonga i po przyjeździe do garażu zaczął mi nierówno pracować....zapewne coś zalałem, ale po takim czasie chyba woda spokojnie y wyparowała 9 w garażu mam zawsze dodatnią temperaturę).
Będę wdzięczny za pomoc...
Awatar użytkownika
cruenzo
Klubowicz

Motocykl: Junak w skali 1/24
Tel. kom.: 888691054

szerszeń chyba zaniemógł

Postautor: Dobry dodano: 17 gru 2010, 22:28

Osobiście też miałem podobną sytuację z myjką ale u mnie po prostu zalałem filtr powietrza.
U ciebie wskazywał bym po opisie na przewody lub cewka bez opisu sugerował bym gaźnik szukajcie a znajdziecie ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

szerszeń chyba zaniemógł

Postautor: Michoł dodano: 17 gru 2010, 22:33

Cześć.
Mi się wydaje że przewody się posypały. Bo skoro pomyrdasz przewodami i coś zaskakuje, no to mamy rozwiązanie zagadki. Mi też powtarzają że te chińskie przewody WN są od razu bez żadnych skrupułów do wywalenia na starcie razem z fajkami.
W tym swoim CRUISERze masz silnik taki jak ja?
Jak tak to już ci mówię jakie masz fajki kupić - NGK LB05F Są dwa kolory tych fajek, bordowy i czarny. Przewody to już inna historia. Nie są takie jak do samochodu! Przewód jest całkiem inaczej skonstruowany niż ten samochodowy. Jak kupisz fajki to zauważysz że przewody się nie zagniata tak jak samochodowe a wkręca w przewód. Taki samochodowy, silikonowy sie rozpadnie podczas montażu i dupa z tego. Motocyklowy ma wewnątrz splot miedziany w który wkręca się rdzeń fajki i to się wtedy porządnie trzyma i dobrze styka a zarazem przewodzi. Śr. przewodu 7mm.
Link z allegro co masz kupić:
http://moto.allegro.pl/przewod-zaplonow ... 59769.html

Ja jeszcze nie wymieniłem w swoim, bo nie mogę dostać tego przewodu w żadnym mi znanym sklepie. Bo przesyłka kosztuje tyle co przewód (bezsensu).

Ale jeszcze przemyśl to co napisałem i sprawdź czy wszystko ci pasuje. Te fajki co ci podałem to mam już fizycznie w domu i pasują w gniazda u mnie w silniku. Przyznam się bez bicia że jeszcze nie wiem jak to się wkręca w te fajki i w cewki, bo tego jeszcze nie robiłem :) To będzie mój pierwszy raz jak dopadnę ten przewód. Jak byś rozdziewiczył się pierwszy to opowiedz wrażenia :D
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

szerszeń chyba zaniemógł

Postautor: cruenzo dodano: 17 gru 2010, 23:41

żołnierz pisze:Osobiście też miałem podobną sytuację z myjką ale u mnie po prostu zalałem filtr powietrza.
U ciebie wskazywał bym po opisie na przewody lub cewka bez opisu sugerował bym gaźnik szukajcie a znajdziecie ;)

wydaje mi się, ze jakby był trafiony gaźnik to by w ogóle cyrki się działy na obu garach. a tutaj tylko na pierwszym. Filtra nie sprawdzałem, ale po umyciu normalnie dojechałem do domu, wiec chyba to nie będzie to

--- EDYTOWANY Dzisiaj, 22:42 ---

Michoł pisze:W tym swoim CRUISERze masz silnik taki jak ja?

no ...mam w układzie V, czyli pewnie taki jak u ciebie :-D
Awatar użytkownika
cruenzo
Klubowicz

szerszeń chyba zaniemógł

Postautor: skopi dodano: 17 gru 2010, 23:44

powinny pasowaćprzewody od rometa nawetstarego
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

szerszeń chyba zaniemógł

Postautor: cruenzo dodano: 17 gru 2010, 23:48

czyli mam kupić fajki i przewody i sobie samemu pozarabiać ;-/ ?
Awatar użytkownika
cruenzo
Klubowicz

szerszeń chyba zaniemógł

Postautor: skopi dodano: 18 gru 2010, 13:25

żaden problem z zarobieniem- po prostu wkręcasz fajkę w przewod ot cała sztuka
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

szerszeń chyba zaniemógł

Postautor: cruenzo dodano: 18 gru 2010, 14:46

no dobra...a ma znaczenie rodzaj tego kabla tak jak w samochodach (chodzi o ciepłotę czy tam inne pierdoły)? No i czy te fajki są różnych rodzajów?
Awatar użytkownika
cruenzo
Klubowicz

szerszeń chyba zaniemógł

Postautor: Michoł dodano: 18 gru 2010, 15:25

Są najróżniejsze fajki w zależności od motocykla. Przewody nie maja znaczenia. Przynajmniej ja się nie spotkałem. Konsultowałem się z bratem ciotecznym, który jest szefem w serwisie yamahy i on twierdzi że przewody maja być dobrej firmy jak np. to Beru co podałem link i ma być dobrze a nawet bardzo dobrze. Fajki wybrałem z katalogu i mają być te z oznaczeniem NGK LB05F są jeszcze inne firmy ale ta jest najpopularniejsza i tą powinieneś szybko znaleźć w jakimś sklepie. Ja kupowałem w InterCars-ie.
Nie marudź tylko wymieniaj. Koszty są śmieszne.
2x fajka 14zł + przewód 1m 10zł
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

szerszeń chyba zaniemógł

Postautor: Arcon dodano: 20 gru 2010, 13:40

Tak jak chłopaki piszą, fajka jest wkręcana w przewód. Sugerowałbym w pierwszej kolejności rozkręcić tę felerną, przedmuchać sprężonym powietrzem (może tam wlazła woda podczas mycia?) i porządnie skręcić. Mała robota, a jest szansa że pomoże ^^
Arcon
Forumowicz

Następna

Wróć do Wszystko na temat...