Tak sobie siedzę przed mapą i to co mi wyszło zaproponuję tu:
Startujemy jak już zaplanowane Zakopane Camping pod Krokwią.
Jeżeli planujemy odrazu zaliczyć Bieszczady to z Zakopanego startujemy przez Łysą Polanę (myślę że Słowackie drogi powinny być lepsze niż Polskie dlatego tak proponuję) na Słowację do Spisska Bela, później Stara Lubovna i cały czas drogą 77 aż do Svidnik. Teraz wracamy do Polski przez Barwinek drogą nr 9 do miejscowości Rogi gdzie odbijamy na Rymanów, Sanok i Lesko. Tutaj sprawa jest do uzgodnienia jaki obieramy cel w Bieszczadach.
Z Bieszczad wracamy tak samo jak przyjechaliśmy aż do miejscowości Svidnik na Słowacji.
Drogą 73 kierujemy się aż do Presov. Za Presov omijając autostradę D1 jadąc drogą do niej równoległą. Kierujemy się cały czas na południe aż do Koscice (Koszyc). Z Koszyc drogą nr 3 kierujemy się aż na wysokość miejscowości Encs, i tam właśnie skręcamy na wschód gdzie później dojezdzamy do drogi 37 i dalej na wschód poźniej drogą 38 przez Tokaj do Nyiregyhaza.
I teraz mam dwie propozycje:
- albo przez Mateszalka i dojezdzamy już do granicy z Rumunią, później Satu Mare. Z Satu Mare jedziemy na południe drogą 19A później 1F aż do Cluj Napoca.
- albo drogą 4 na południe do Debreczyna, później dalej na południe 47 aż do Berettyoujfalu gdzie skręcamy na drogę 42 już do granicy z Rumunią i jedziemy do Oradei. Z Oradei drogą nr 1 do Cluj Napoca.
Z Cluj Napoca jedynką już tniemy do Sibiu i tam kawałek dalej w miejscowości Arpasul de jos zaczynamy podbój Transfogary droga 7C czyli nasz cel Szosa transfogarska.
Co do powrotu którędy to już kwestia uzgodnienia ale to myślę że na rozpoczęciu bedzie do dogadania
jakby się komuś chciało gdzieś na stronie obrazkowo przedstawić tą trasę było by bardziej przejrzyście.
Zaznaczam to jedna z moich propozycji na trasę. Oczywiście wszelkie zmiany i sugestie mile widziane a nawet wskazane.