Schemat instalacji elektrycznej

Postautor: oleńka dodano: 01 lut 2011, 15:10

W naszych ukochanych Roadstarkach nie da się odpalić moto bez złożenia stopki. Chyba, że się przerobi to i owo. Odłączyć blokadę całkiem nie problem, ale nie w tym rzecz. Otóż zrobić to w ten sposób, żeby móc odpalić moto na rozłożonej stopce, przy biegu jałowych , tzw. neutralu ( jak w każdym normalnym motocyklu) . Do tego najbardziej przydatny byłby schemat instalacji elekrtycznej..... CHA CHA CHA. Nie ma nigdzie :mur: . Dzwoniłam do serwisu, gdzie moto nabyłam - brak, mój serwisant- brak. Arcon grzebał w necie- brak. Jedyne co znalazł to ukraiński schemat supershadowki. Pomijam już to, że opisy nie bardzo pokrywały się z rzeczywistością , ale niestety na nic się ten schemat nie przydał :/.
Zadzwoniłam do Zippa. No i dowiedziałam się, że do niektórych skuterów to mają, ale do motocykli, to już nie. PODOBNO serwisanci taką wiedzę uzyskują na szkoleniach ,( jak to się pani, z którą rozmawiałam wyraziła ) w formie słownej . Cudo!!!! ( Niestety , po rozmowie z człowiekiem , który mi opchnął moto i serwis prowadzi , okazało się, że wszystko pięknie i cacy, ale bez szczegółów ). A jeszcze mi powiedzieli, że wszystko jest w instrukcji. No to im powiedziałam , co ja myślę o tej ich, pożal się boże , instrukcji.
Szlag mnie nieziemski trafił, bo co to kurza twarz ma być ?! Tajemnica państwowa ?! Wszędzie schematy są, a tu umba fatima . :/
No i przyjdzie się Arconowi trochę namęczyć. Ambicja nim szarpnęła i nie odpuści. Ale pomijam już i to. Najbardziej chodzi mi właśnie o te schematy, porządne intsrukcje obsługi, które chyba aż tyle zachodu nie wymagają, a po prostu ich nie ma. Jest to totalne lekceważenie i olewanie użytkowników :wrr:
Ręce opadają i ciemno w oczach się robi. :wnerw:
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Motocykl: moto zastępcze HD :D
Komunikator: GG3705538

Postautor: abu dodano: 01 lut 2011, 21:24

Poszukaj w moim chomiku (pomocne do Rometa), jest tam parę schematów elektrycznych może coś podpasuje.
Awatar użytkownika
abu
Sympatyk

Motocykl: HONDA CRF 250L

Postautor: Michoł dodano: 01 lut 2011, 22:40

Hymm... Czegoś tu nie rozumiem. Bo ja dostałem razem z motocyklem instrukcję obsługi i tą po polsku i tą po angielsku. I właśnie w tej po angielsku (czarno-białej) jest cały schemat instalacji elektrycznej. Czytając twój post wziąłem do ręki tą instrukcje i wynika że "Side stand switch" (czyli właśnie stopka boczna) ma kolory przewodów B/R czyli Black/Red i wchodzą do lampy a w lampie wchodzą w kostkę 6pinową od włącznika na prawej manetce od przełącznika zapłonu (czerwony guzior).
Więc skoro piszesz że masz tą instrukcje, to gdzie jest problem?

Potwierdzając że schemat w instrukcji jest prawidłowy, mogę napisać że podczas montażu obrotomierza bezproblemowo znalazłem pin we wtyczce modułu zapłonowego, który podaje impuls na cewki.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Postautor: oleńka dodano: 01 lut 2011, 22:54

Rany Boskie, Michał masz ???? Uffff . Ja dostałam nie powiem co, bo nie będę się wyrażać . Czy masz możliwość albo zeskanowania, albo skserowania mi tego? Rzecz jasna zwracam wszystkie koszty. I jeśli istnieje taka możliwość . to instrukcję też, bo może dostałeś coś innego niż ja. Moja o pomstę do nieba woła. :pliz:. Żadnego schematu u mnie nie ma :(
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Motocykl: moto zastępcze HD :D
Komunikator: GG3705538

Postautor: misiek81 dodano: 02 lut 2011, 00:09

Gdyby tylko była taka możliwość, to również byłbym bardzo zainteresowany tą instrukcją.
Przy zakupie dostałem pewnie taką samą jak opisuje Oleńka... i - łagodnie rzecz ujmując - niewiele z niej wynika :)
misiek81
Forumowicz

Motocykl: Zipp Roadstar 250V 2010

Postautor: Michoł dodano: 02 lut 2011, 10:57

A co mi zależy. Mata te schematy :)

Obrazek
Ten jest taki nie wyraźny i nic na ty nie poradzę bo on taki jest.

Obrazek

Te dwie kartki bardzo dobrze przedstawiają co i jak i gdzie się znajduje. Ja nie mam problemu ze znalezieniem żadnych połączeń a nawet kolory się zgadzają (przynajmniej tam gdzie grzebałem tak było). To miłego dłubania :)
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Postautor: Arcon dodano: 02 lut 2011, 11:23

Wielkie dzięki dobry człowieku :piwa: , uratowałeś mnie od podpinania multimetru do wszystkich możliwych kostek :D

A jeszcze zapytam - ten drugi schemat (opisany E-MARK) jest od Roadstara, a ten pierwszy to co to jest? Tak na pierwszy rzut oka, to chyba oryginalne Virago?
Arcon
Forumowicz

Postautor: misiek81 dodano: 02 lut 2011, 16:05

Dzięki wielkie :)
:rad:
Bo przy ewentualnych (odpukać) problemach z elektryką - bez schematu ani rusz
misiek81
Forumowicz

Motocykl: Zipp Roadstar 250V 2010

Postautor: Michoł dodano: 03 lut 2011, 22:01

Ta moja instrukcja to chyba jest skserowana żywcem od virago. Przynajmniej tak wygląda. Jak będę miał czas to wrzucę całą od razu do wydrukowania.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Postautor: thomas dodano: 02 kwie 2011, 18:02

Nie zakładam nowego tematu a że to elektryczne to pasuje .Moduł zapłonowy w naszych Zippach jest produkcji firmy SANXIN a opisany jest tak LF 841
SMBD250.
Mimo że ma osiem pinów w użyciu jest 7 4 w małej kostce
3 w dużej kostce.
thomas
Forumowicz

Motocykl: Zipp Roadstar 250

Następna

Wróć do Zipp Roadstar