Blues Express 2010 - 17 lipca

Imprezy organizowane poza KCM (np. zloty ogólne, Grunwald itp.)

Postautor: Peter dodano: 30 cze 2010, 16:23

A może wybiera się ktoś na tę imprezę. Rok temu było trochę mokro bo ulewa nie oszczędziła nikogo. W tym roku zapowiada się dosyć słonecznie.
Parking był dla moto zorganizowany i z tego co pamiętam to 10zl za parking liczyli.Namiocik też było gdzie rozbić.
Więcej info na stronie

http://www.bluesexpress.pl/index.php?me ... me&more=31
Awatar użytkownika
Peter
Forumowicz

Motocykl: Wektor 150-3 FD, Yamaha XV750

Postautor: Niebieski dodano: 02 mar 2011, 23:52

Festiwal Blues Express w Zakrzewie
"Zakrzewo to niewielka wieś położona wśród lasów i jezior na północy woj. Wielkopolskiego, przy linii kolejowej Piła - Chojnice. Właśnie to malownicze położenie i wymierająca z roku na rok linia kolejowa zainspirowała powstanie Festiwalu Blues Express. Jest to jedyny Festiwal muzyki bluesowej w Polsce organizowany na wsi. Inaczej mówiąc Zakrzewo jest jedyną "wiochą bluesową" w Polsce - wiejską stolicą bluesa. Istotą i najważniejszym elementem całego festiwalu jest przejazd specjalnego pociągu parowego, który ma na celu nie tylko doskonałą zabawę ale także ocalenie od zapomnienia bogatych tradycji związanych z bardzo, kiedyś, ważnym szlakiem kolejowym.

Szczególnym miejscem rozbrzmiewania muzyki są perony dworcowe. Bluesowa ciuchcia rozpoczyna swój bieg w Poznaniu a kończy w Zakrzewie. Na dworcach w Poznaniu, Rogoźnie Wlkp., Chodzieży, Pile, Krajence :)) , Złotowie i Zakrzewie grają zaproszone zespoły. Muzyka rozbrzmiewa również w pociągu, w specjalnie do tego przygotowanym wagonie oraz w wagonie restauracyjnym. W pozostałych wagonach wykonywana jest, często bardzo spontanicznie, przez pasażerów pociągu na najrózniejszych instrumentach takich jak: harmonijka, gitara, akordeon, instr. perkusyjne, kontrabas i inne...

Po przyjeździe pociągu do Zakrzewa cała publiczność przenosi się nad Jezioro Proboszczowskie gdzie w naturalnie ukształtowanym, leśnym amfiteatrze zainstalowano scenę. Tutaj odbywa się najbardziej oczekiwany i cieszący sie największą frekwencją publiczności, koncert finałowy festiwalu. Koncert, który rozpoczyna się o godz. 20.00 a kończy ok. 4.00 rano następnego dnia, jest bezpłatny, otwarty dla wszystkich. Około godz. 3.30 rano bluesowa ciuchcia rusza w drogę powrotną do Poznania."

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

W tym roku impreza w dniach:
15.07.2011 - Piła Wyspa
16.07.2011 - przejazd pociągu, koncert finałowy

Jak widzę trochę się pozmieniało, że na Wyspie w Pile się zaczyna... to w Zakrzewie nie jest docelowy przystanek z całym bluesowym koncertem, podzielili to jakoś? Nic nie piszą o koncertach i głównym programie w Zakrzewie, tylko ta zmyłka że zaczyna się na "wyspie w Pile", a następnego dnia powrót od strony Chojnic. Nic z tego nie rozumiem, gdzie "wyspa w Pile" a gdzie tory, toć to daleko od siebie :rotfl:
Kiedyś pociąg z tego co pamiętam (byłem tylko parę razy) jeździł kilka razy w ciągu dnia pomiędzy Piłą a Zakrzewem, ostatnio trasa chyba była wydłużona kosztem ilości przejazdów. Charakterystyczne było od początku to, że pociąg ciągnął stary poczciwy parowóz, na każdym przystanku zatrzymywał się i przez dobrych kilkanaście minut działo się przy tym pociągu, granie, wygłupy. Na każdej ze stacji do tematu blesa towarzyszyło zawsze kilkanaście, kilkadziesiąt motocykli, przynajmniej tak było w mojej Krajence i paru innych miejscowościach, to właśnie mnie tam przyciągało, wiadomo :cwaniak: Jedni wariowali, skakali, pili, wrzeszczeli w rytm bluesa przy pociągu, inni jak ja przypatrywali się maszynom na 2oo :)) Z tego co pamiętam, sam też przejazd pociągiem wtedy był za free, teraz niby mają być bilety :wrr: http://www.bluesexpress.pl/index.php?menu=rozklad. Darmowy przejazd też miał przyciągać, co niektórzy zabierali się przynajmniej w jedną stronę na sam koncert, później to już na okazję z innymi którzy przyjechali czymś na imprezę, lub co jest nie rzadkim wyczynem z buta nawet 30km :)) Sama impreza to nie mój klimat, ale że była to jedna z mniejszej ilości dużych imprez w naszym regionie to się jechało. Na miejscu szybkie dziewczyny, dużo piwa, nawet coś na zagrychę :buttrock: Przez lata entuzjazm zlekka wygasał by lecieć na tą imprezę, co też inni znajomi podzielili, ale jak widać nawet po zdjęciach nie jest źle ;) Patrząc w harmonogram imprezy, to nieźle się pozmieniało niestety jak dla mnie na minus, choć przyznam że po dotychczasowych marnych informacjach na stronce zbyt wielu rzeczy pewnym być nie można. Może w czasie się to bardziej wyklaruje, ale póki co to dziwnie to wygląda.
Peter znasz coś więcej na temat tej imprezki u nas :?:
mike-russ coś z pociągami w głównej roli, pewnie skorzystasz, tylko na moto, czy pociągiem :?: Bo od Poznania, czy tam Rogoźna już można pojechać składem za parowozem ;)
Awatar użytkownika
Niebieski
Klubowicz

Motocykl: brak
Tel. kom.: 604956970

Postautor: mike_russ dodano: 03 mar 2011, 00:44

Czy skorzystam to nie wiem, bo co będzie w Lipcu trudno powiedzieć. Jeżeli chodzi o parowóz, to pewnie będę coś wiedział - powiedzmy, że mam pewien kontakt z instytucją zarządzającą tymi maszynami ;) ale na razie to jest dość odległy termin, a "na tapecie" zaczyna być parada parowozów w Wolsztynie 30 kwietnia :)) .
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: Peter dodano: 03 mar 2011, 15:54

Jak mi nic nie wypadnie to na wyspę się przejdę.. Od kilku lat jest tak że dzień wcześniej jest koncert na wyspie a na drugi dzień na dworcu w Pile jest koncert. Parowozik podjeżdża i do Zakrzewa śmiga. Na każdej stacji przystanek i jakieś występy a tak do samego Zakrzewa. Rok temu nie chciało mi się jechać a dwa lata wcześniej byłem w ostrej ulewie i było spoko. Na miejscu jest parking dla moto (10zł) i jest za płotem wiec można bez obaw moto zostawić i heja pod scenę. Jak w tym roku będzie to dopiero wyjdzie w praniu.
Awatar użytkownika
Peter
Forumowicz

Motocykl: Wektor 150-3 FD, Yamaha XV750

Wróć do Imprezy różne